Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2017

Tango povečuje resničnost

Povečano resničnost bomo v praksi doživeli različno, tudi v obliki nekoliko nagrajenih pametnih telefonov, ki se bodo ob pomoči računalniškega vida in posebnih tipal bolje znašli pri prepoznavi okolice uporabnika, zlasti v zaprtih prostorih. Lenovo je s telefonom Phab 2 Pro prvi zaplesal po taktu tehnologije Tango, ki jo je razvila družba Google. Ta prinaša povečano resničnost tako rekoč skoraj v vsak žep.

Računalniška industrija je v zadnjih letih navdušena nad možnostmi, ki jih obetajo navidezna resničnost pa tudi sorodna tehnologija, povečana resničnost. Slednja kombinira prikaz računalniških informacij na ozadju, ki je slika resničnega okolja in predmetov. Doslej smo videli že kar nekaj poizkusov vodilnih izdelovalcev, kot so pametna očala (Google Glass) in posebne čelade (Microsoft Hololens), a večina teh inovativnih izdelkov še ni našla poti v vsakdanjo rabo. Razlogov je več, od ergonomije rabe do (visoke) cene.

Ta hip se zdi še najbolj racionalna in praktična rešitev združitev tehnologije povečane resničnosti z najbolj univerzalno napravo ta hip – pametnimi telefoni. Po tem, ko je Google ustavil projekt Glass, je svojo pozornost usmeril k tehnologiji Tango, ki so jo razvili z mislijo na telefone. V ozadju je skupek tehnologij, ki s pomočjo računalniškega vida omogočajo prepoznavo prostorov, merijo oddaljenost od zidov in predmetov, 3D zajemajo fizično okolje in precizno pozicionirajo grafične elemente v prostor. V ozadju je del ekipe, ki je pri Microsoftu razvila uspešen igralski pripomoček Kinect.

Google je za tehnologijo Tango sprva izdelal lastne prototipe telefonov in tablic, a je na koncu pripravo izdelkov prepustil partnerjem. Lenovo Phab 2 Pro je prvi izdelek s tehnologijo Tango, ki ga je moč tudi kupiti, čeprav za zdaj še ne v Sloveniji.

Dokler ne vključimo funkcij tehnologije Tango, je Phab 2 Pro videti predvsem kot vsakdanji, a zelo velik telefon. Z diagonalo 6,4 palca bolj spominja na tablico kot na telefon. Slabo s stališča prenosljivosti, a dobrodošlo z vidika rabe povečane resničnosti. Zaslon ima zelo visoko ločljivost (2560 × 1440 pik) in ponuja izvrstno sliko. Robovi stekla zaslona so zaobljeni, čeprav sam zaslon IPS ne sega prek robov. Pomembno je, da je slika lepo vidljiva tudi pri navadni dnevni svetlobi, kar je eden od predpogojev za povečano resničnost.

Preostanek telefona je precej bolj povprečen. Poganja ga procesor Qualcomm Snapdragon 652 z osmimi jedri in taktom 1,8 GHz, ki ne sodi ravno v vrh ponudbe. Bolj razveseljuje 4 GB delovni pomnilnik in 64 GB pomnilnik Flash. Tega lahko razširimo s karticami micro SD. Od posebnosti lahko pohvalimo prepoznavalnik prstnih odtisov, ki je postavljen na zadnjo stran naprave, pogrešamo pa vmesnik NFC, ki je danes skoraj standarden tudi v precej skromnejših telefonih. Ohišje je kovinsko in daje vtis trdnosti. Pohvalimo lahko akumulator zmogljivosti 4000 mAh, ki je tu seveda zaradi velikosti naprave, a v praksi ne zadostuje. Pri navadni telefonski rabi še gre, pri vklopu funkcij za povečano resničnost pa se poraba drastično zmanjša na le nekaj ur, za povrh se telefon ob tem tudi pošteno segreje. Očitno povečana resničnost glede procesorske zahtevnosti ni ravno mačji kašelj. Žal je v telefonu nameščen zgolj starejši Android 6.0.

Največja sprememba glede običajnih telefonov je v kompletu fotografskih in prostorskih tipal na zadnji strani telefona. Poleg običajnega fotografskega tipala s 16 milijoni pik je tu še tipalo za merjenje globine ter sferično tipalo za prepoznavo premikanja. To so dobesedno oči računalniškega vida v tehnologiji Tango.

Torej?

Kaj torej lahko s takim telefonom počnemo? Če vklopimo enega izmed združljivih programov, lahko ob pomoči tipal natančno premerimo prostor in ustvarimo oblak točk (mesh of points), s katerimi zaznamo »prostorskost posnetka«. Program tako, denimo, ve, da je stena na drugi strani sobe navpična, in navidezne predmete postavi nanjo v tem kontekstu. Tipala tudi omogočijo, da v prostoru natančno izmerimo razdalje med dvema točkama, kar je sicer brez prepoznave globine silno težko ali nenatančno. Navsezadnje lahko ob pomoči programov v prostor postavimo predmete, denimo pohištvo, ali pa celo animacije oseb, živali, ki ostanejo na določenem mestu, tudi ko se premikamo s telefonom. Zamislite si igro Pokémon Go, a precej bolj realistično in natančno postavljeno v dejansko okolje.

Največja sprememba glede običajnih telefonov je v komple­tu fotografskih in prostorskih ti­pal na zadnji strani telefona.

S telefonom dobimo nekaj programov, napisanih posebej za platformo Tango, še nekaj, a v resnici malo, jih je moč dobiti v namenski trgovini Play. Kakovost programov je za zdaj zelo povprečna, bolj v vlogi demonstracije kot praktične rabe. Novi uporabniki najbrž najprej poizkusijo program Holo, kjer lahko postavimo v prostor animirane like, od rokoborca, gorile, pevca mariachi glasbe do posnemovalca Donalda Trumpa. A po kratkotrajni zabavi se programa hitro naveličamo.

Bolj zanimiva sta programa iStaging in Lowe's Vision, ki omogočata, da v prostor postavimo pohištvo, celo tako, ki ga lahko kupimo (Lowe je ameriška inačica Ikee ali Merkurja). Zanimivo, čeprav je nastavitev pravilnih mer in položaja še vedno dokaj težavno in naporno opravilo. Še najboljši vtis je na nas naredil program Scenes, kjer s »snemanjem« prostora ustvarimo oblak točk, program pa nato na podlagi tega naredi 3D model prostora, seveda z vsemi stvarmi in osebami v njem. Če posameznega dela nismo pravilno zajeli ali izpustili, lahko manjkajoči del celo »dodamo«.

Tehnologija Tango bo vsekakor imela svoj prostor na področju povečane resničnosti in prepričani smo, da ji bodo sledili tudi drugi. Apple ima menda nekaj podobnega v pripravi za iPhone 8. Uporabo tehnologije Tango vidimo tako na področju iger, ki združujejo računalniško grafiko in resnično okolje, še bolj pa na poslovnem področju, za zajem in vizualizacijo podatkov v prostorih. Lenovo Phab 2 Pro ima za povrh tudi prijazno ceno, kar pomeni, da bo tehnologija našla pot med množice. Toda pred razvijalci platforme Tango je še precej dela, da bi to postala tista udarna novost, ki jo izdelovalci telefonov tako potrebujejo za prodajo novih izdelkov.

LenovoPhab2 Pro

Pametni telefon s podporo povečani resničnosti na temelju tehnologije Google Tango.

Kdo: shop.lenovo.com/us/en/tango

Cena: 509 EUR (amazon.de), ni naprodaj v Sloveniji.

Za: Podpora povečani resničnosti, velikost in kakovost zaslona, cena, prepoznavalnik prstnih odtisov.

Proti: Kratko trajanje delovanja, zlasti pri uporabi AR, segrevanje naprave, velikost in teža telefona, ni vmesnika NFC.

Scene, eden izmed koristnejših programov s podporo za Tango, v nekaj minutah zgradi 3D model prostora s prikazom oblaka meritvenih točk.

Tango se od ostalih telefonov razlikuje po dodatnih tipalih za globino in premikanje v prostoru.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji