Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: mobilna aplikacija, android

Šport je zdrav!

Šport je pomemben del vsakdana. Kdor se giblje, je poln energije in zdravja, lažje mu je tako v službi kot doma. Obenem je šport zabava, ki jo redno spremljajo množice. Obe plati telesne dejavnosti lahko spremljamo s telefonom ali tablico. Kako uspešno, pokažejo naslednje aplikacije.

Športne aplikacije med drugim nadomestijo tudi osebnega trenerja. Začetnikom je namenjen odlični 30 Day Fitness Challenges.

Športne aplikacije med drugim nadomestijo tudi osebnega trenerja. Začetnikom je namenjen odlični 30 Day Fitness Challenges.

Športni navdušenci smo s pametno mobilno napravo dobili sanjski pripomoček. Računalnik v žepu nam pomaga spremljati športne dogodke, popisovati dejavnosti, spremljati vnos hrane, nadzirati spanje in še kaj bi se našlo. Novičarske potrebe zadovoljujejo uradne aplikacije posameznih dogodkov, neuradni zbiralniki splošno dostopnih vesti ali ljubiteljski izdelki podpornikov posameznih moštev in športnikov. Ko se odločimo v športu udejstvovati sami, so nam na voljo vsa tipala, ki so vgrajena v izbrano mobilno napravo. Dane strojne zmogljivosti dobro izkoriščajo že osnovne aplikacije za spodbujanje in spremljanje udejstvovanja uporabnika, ki jih ponudijo tako razvijalci operacijskega sistema (Google Fit) kot izdelovalci telefonov in tablic (Samsungov S Health). Zmožnosti novih igračk so posvojila tudi znana imena iz sveta športa, Garmin z njihovo pomočjo širi obzorja lastnim pripomočkom za spremljanje dejavnosti, Nike pa jih ima za nadomestilo preživetih tipal, ki se povežejo s predvajalniki glasbe in ustreznimi spletnimi storitvami. Najzahtevnejšim uporabnikom so namenjeni obsežni paketi v obliki RunKeeperja ali Endomonda, na katera prisegajo milijoni. Če naštetim prištejemo še orodja za hujšanje, snemanje nočnega dogajanja, merjenje srčnega utripa in druge, bolj specifične pripomočke, ki skrbijo za sleherni vidik našega zdravja, uvidimo, da je naprava z Androidom že danes nepogrešljiva športna oprema, brez katere ni miganja.

Začnimo z novicami. Lastne novičarske aplikacije imajo tako priljubljene televizijske hiše kot publikacije, ki se ukvarjajo s športom. Med boljšimi je program Eurosport.com, ki na mobilni zaslon dostavi vse večje športne dogodke v sliki in besedi. Več kot sto novih člankov na dan, video analize novic in komunikacija z novinarji so dodana vrednost, s katero uživanje novic na izbrani mobilni napravi prekosi klasične novičarske vire. Podobne hvalospeve lahko zapojemo tudi izdelkom CNN Breaking US & World News, BBC News in Yahoo – News, Sports & More. Posebno omembo si zasluži Team Stream by Bleacher Report, aplikacija spletišča Bleacher Report, ki nadvse učinkovito pokriva raznolike športne dogodke po svetu. Članki in novice iz spleta, ki jih izberejo uredniki B/Rja, se na telefonu znajdejo takoj, ko se zgodijo. Posebna kategorija novičarskih aplikacij o športu so programi, ki omogočajo spremljanje rezultatov v živo. Najboljši med njimi je the Score: Sports & Scores, ki bo hitro prirastel k srcu ljubiteljem različnih športnih panog, solisti pa bodo rezultatski fiks poiskali v specializiranih izdelkih, kakršna sta nogometno obarvani LiveScore in teniški ATP/WTA Live.

Druga pomembna panoga aplikacij za športne navdušence so pripomočki, ki olajšajo različno športno udejstvovanje. Za smučarje so na primer na voljo zemljevidi posameznih smučišč z vremenskimi razmerami in sliko iz spletnih kamer (Ski TrailMaps, Ski and Snow Report) ter snemanje celodnevnega smučanja s premaganimi razdaljami in naprednimi analizami (Ski Tracks). Podobna orodja najdemo tudi za druge športe. Med vidnejšimi je zaradi množičnosti in priljubljenosti športa tek z aplikacijo RunKeeper - GPS Track Run Walk, ki ob pomoči v telefon vgrajenega sprejemnika GPS sledi tekaški ali pohodniški seansi. Izkušnjo po želji nadgradi s povezavo z merilnikom srčnega utripa in s pametno ali športno uro po izbiri. Podobno kot Endomondo Running Cycling Walk, ki hoji in teku doda kolesarjenje.

Med boljšimi programi, ki na mobilni zaslon dostavijo večje športne dogodke v sliki in besedi je Eurosport.com.

Med boljšimi programi, ki na mobilni zaslon dostavijo večje športne dogodke v sliki in besedi je Eurosport.com.

Včasih nam ni do miganja, takrat potrebujemo brco v zadnjico. Namesto osebnega trenerja jo bo z veseljem podarila aplikacija Nike+ Training Club. Z več kot sto vajami, ki si jih ob pomoči povezave s predvajalnikom Chromecast lahko ogledamo tudi na televizorju, bodo tesne hlače hitro zopet prav. Še večjo spodbudo predstavlja plačljivi, dobre tri evre vredni 30 Day Fitness Challenges, ki ponuja tridesetdnevne izzive za začetnike. Učinkovit uporabniški vmesnik in natančna navodila v obliki video posnetkov bodo poskrbela za pravilno in pravočasno izvajanje vaj.

Zadnja kategorija se športa resda le dotika, a je kljub temu zelo pomembna. Med dopolnilne aplikacije za telesno udejstvovanje štejemo pripomočke za hujšanje, kakršen je Noom Coach: Weight Loss Plan, ki poleg spremljanja vnosa hrane in štetja kalorij nesrečnega uporabnika spodbuja k izgubi telesne teže. Aktivni človek potrebuje kakovosten počitek, zato med športnimi pripomočki najdemo beleženje spanca Sleep as Android, ki s pravilno postavitvijo telefona na vzmetnici spremlja spanec uporabnika in ga zbudi v najprimernejšem trenutku. Tako se prebujeni posameznik počuti bolj svež in spočit, to pa se precej pozna v nadaljevanju dneva. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji