Objavljeno: 20.12.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor Januar 2012

Splet v dnevni sobi

Glede na priljubljenost pametnih mobilnih telefonov, ki so z razmahom mobilnega interneta in možnostjo uporabe najrazličnejših aplikacij postali prava prodajna uspešnica, je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bo koncept povezanih naprav naselil tudi v televizorje. Danes tako skorajda ni več izdelovalca televizorjev, ki v svojem prodajnem programu ne bi imel serije "pametnjakovičev".

Kaj pravzaprav so pametni televizorji? Kot rečeno, gre za televizorje z vgrajeno internetno povezljivostjo in ta jim omogoča ne zgolj brskanje po spletu, temveč tudi uporabo različnih spletnih storitev in dostop do spletnih vsebin. V te televizorje je vgrajen mini računalnik, ki uporabniku omogoča prenos in zagon različnih namenskih aplikacij, ogled pretočnih vsebin (video, avdio, fotografije ...), brskanje po spletu, igranje iger in celo ogled programa IPTV. IPTV je internetni video standard, ki se danes uporablja tudi za prenos video vsebin prek spleta na televizor, pri čemer nam lahko rabi tako za oglede kratkih video posnetkov kot tudi za spremljanje tv kanalov. In čeprav vse naštete funkcionalnosti niso nove, saj so se v televizorje in namenske odjemalce (t. i. settop boxe) selile že vse od leta 2005, jim je termin Smart TV ali pametni televizorji vsaj dal ime.

Pametni televizorji torej obljubljajo novo revolucijo z vidika uporabniške izkušnje, podobno tisti, ki so jo pred dvema desetletjema ustvarili video snemalniki. Ti so namreč uporabniku omogočili ogled vsebin (seveda posnetih) v času, ki mu je ustrezal, zato mu ni bilo več treba biti prikovan pred televizor v trenutku predvajanja programa. Na podobno karto uporabniške svobode in moči odločitve danes igrajo tudi ponudniki IPTV s svojimi funkcijami časovnega zamika. Pametni televizorji pa v to enačbo vnašajo še internetne in druge vsebine. Že dostop do spleta prek velikega zaslona je svojevrstna izkušnja, o kateri podrobneje pišemo v nadaljevanju. Večina televizorjev, opremljenih z omrežno povezavo, pa zna v letu 2012 že najti tudi druge naprave in vire v omrežju. Tehnologija DLNA tako omogoča, da kar z daljinskim upravljalnikom poiščemo vsebine na domačem računalniku, mobilnem telefonu, kameri ali fotoaparatu, ne da bi jih pred tem kopirali na prenosni disk ali ključek USB. Živela svoboda, živele pametne naprave.

Ali ste vedeli?

Izraz Smart TV je za pametne televizorje prvi uporabil Samsung, kaj hitro pa sta ga posvojila tudi izdelovalca televizorjev LG in Philips. Kljub temu danes v industriji, vsaj uradno, ni kategorizacije Smart TV, saj različni izdelovalci različno tržijo in oglašujejo svoje izdelke. Sony, denimo, svoje pametne televizorje označuje z oznako Internet TV. Seveda gre prav tako za televizorje, ki omogočajo povezavo v splet in uporabo različnih aplikacij.

Pametne naprave so sicer z nami že skoraj desetletje. Viri na Wikipedii namreč kot prvi pametni telefon označujejo model IBM Simon, ki je ugledal luč sveta že leta 1993. Kot telefon z zaslonom, občutljivim za dotik, je bil pravi revolucionar, saj je že tedaj ponujal uporabo aplikacij, kot so e-pošta, koledar, adresar in celo igre. Danes so nam te funkcionalnosti seveda samoumevne, še pred devetimi leti pa so bile krepko "pred časom".

Več o pametnih televizorjih si preberite v januarski številki Monitorja

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji