Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor November 2017

Sony XZ1

Naslednik modela Sony XZ, ki je bil uradno predstavljen oktobra 2016, se ponaša z lepše oblikovanim ohišjem. Uradni izraz za to je tako imenovani Uni-Body, kar v primeru modela Sony XZ1 pomeni, da se ohišje tekoče s hrbtne strani preliva v stranice in obdaja zaslon. Izjema sta zgornji in spodnji rob, kjer je na žalost uporabljeno nekaj plastike. Občutek pri držanju telefona je zaradi omenjene Uni-Body gradnje lepši, saj se pri držanju ne čutijo nobene prekinitve v ohišju kot pri predhodniku. Sony z XZ1 tako nadaljuje oblikovne smernice predhodnikov, zaradi katerih lahko pametni telefon prepoznate na daleč. Podjetje je namreč eno redkih na trgu, ki s škatlastim ohišjem ponuja unikatno in obenem prepoznavno obliko pametnih telefonov. Ob poplavi ponudbe na platformi Android to ni samoumevno.

Sony XZ1 ne predstavlja vrha ponudbe podjetja, saj to mesto, vsaj s stališča poimenovanja, pripada modelu XZ Premium. A to se v Sloveniji s 700 evri cenovno od modela XZ Premium ne razlikuje pretirano. Enako velja tudi za specifikacije. Tako kot v primeru XZ Premium se pri XZ1 uporabljata Qualcomm Snapdragon 835 in Adreno 540, a je razlika pri zaslonu. Pri XZ1 je na voljo manjši 5,2-palčni zaslon LCD z ločljivostjo HD in 424 pikami na palec. Zaslon je pričakovano dober in za LCD tudi ob sončnem vremenu dovolj svetel. Vedno znova preseneti hitrost delovanja bralnika prstnih odtisov. Umeščen je na desni stranici telefona in se lepo nastavlja palcu. Razlog za takšno oblikovno odločitev je več kot dobrodošel. Pod zaslonom in nad njim sta namreč umeščena zvočnika, zato bralnik nima prostora. Umestitev zvočnikov jasno nakazuje na stereo, ki se odlično odreže tako pri spremljanju video posnetkov kot tudi pri igranju iger. Pri držanju telefona v vodoravni legi ni nevarnosti, da bi zvočnik prekrili z roko.

Sony XZ1 je eden prvih pametnih telefonov na trgu, ki ponujajo možnost rabe najnovejše različice operacijskega sistema Android 8. Večjim uporabnikom operacijski sistem ne prinaša vidnih sprememb, saj se pomembnejše novosti nanašajo na delovanje Androida in upravljanje aplikacij pri delovanju v ozadju. Opaziti je mogoče indikatorje nad ikonami aplikacij z novimi vsebinami in možnost priklica ključnih aktivnosti z dolgim pritiskom na ikono posamezne aplikacije. Na voljo naj bi bila tudi možnost prikaza slike v sliki, a nam to iz neznanega razloga ni delovalo. Nova je še aplikacija 3D creator, s katero lahko ustvarimo digitalne 3D »avatarje«.

Sony XZ1 za dobrih 700 evrov ponuja unikaten in izstopajoč pametni telefon. Vprašanje je le, kako bo podjetju uspelo stopiti iz sence, ki jo z velikanskimi oglaševalskimi kampanjami ustvarjata Samsung in Huawei

Sony XZ1

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 700 EUR.

Za: Oblika, kamera z možnostjo snemanja video posnetkov z 960fps pri 720p.

Proti: Kamera v nočnih razmerah velikokrat ustvari zamegljene posnetke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji