Objavljeno: 24.4.2018 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2018

Sony Xperia XZ2 in XZ2 Compact

Sony XZ 2 je osrednji Sonyjev telefon za leto 2018 in bo to do trenutka, ko bodo najbrž izdali še kakšno različico Premium. Letos so v Sonyju konkretno spremenili oblikovanje in kot ponavadi spet naredili lep telefon. Zadnja stranica je tokrat steklena in ukrivljena z bralnikom prstnih odtisov na sredini zadnje ploskve. Bolje bi bilo, ko bi bil bralnik višje, a poteza, da ni več na strani in vgrajen v gumb za vklop in izkop, ni slaba. Trend steklenih zadnjih stranic očitno ne bo jenjal, tako da lahko ob vsakem takem telefonu napišemo še to, da je magnet za prstne odtise. Podpira tudi brezstično polnjenje, ki je še ena prednost steklenega hrbta.

Strojno je XZ2 dobro založen Snapdragon 845 in ima 4 2,7 GHz in 4 x 1,7 GHz jedra, ki s štirimi gigabajti pomnilnika Android 8.0 z lahkoto mečejo po zaslonu. Tu je seveda Sonyjeva preobleka, ki je med lepšimi, a še vedno sanjamo o telefonu Sony z golim Androidom.

Zaslon meri po diagonali 5,7 palca z ločljivostjo 2160 x 1080, a je žal LCD. Zasloni OLED so zdaj minimum za sleherni telefon v najvišjem cenovnem razredu in Sony trmasto vztraja pri LCDju. Sony zaenkrat tudi še ni podlegel trendu zareze na vrhu zaslona, tako da ima zaslon čelo in brado, a sta dovolj majhna, da telefon ne deluje zastarelo.

Fotoaparat pusti mešane občutke, saj snema video pri 4K HDR, tako da je 64 GB shrambe malce malo, a jo je mogoče razširiti s kartico Micro SD, kar ni več tako samoumevno. Pri zajemu slike pa je aplikacija spet malce počasna. Ne vemo, ali je to zaradi slabše optike ali zaradi programske opreme. Stavili bi na programsko opremo, saj Sony res zna delati senzorje, a dejstvo je, da je slikanje malo nadležnejše kot pri konkurenci.

Sony je v ta telefon vgradil še najbolj čudno funkcionalnost, ki se na papirju še nekako sliši zanimivo, v praksi pa je res odveč. V XZ 2 sta namreč vgrajena dva motorja za tresljaje, ki ju lahko vklopimo, ko gledamo video ali poslušamo glasbo. Motorja tako treseta telefon v ritmu predvajanega na zaslonu. Če ta koncept morda še nekako kupimo pri igranju iger, izkušnja pri ogledu videa na YouTubu ni nič bolj bogata, ker se zaslon tudi trese. Izdelovalci pač skušajo svoje naprave ločiti od konkurence, a bi Sony lahko poizkušal v kakšno drugo smer.

Kot je v navadi, je Sony poleg »velike« XZ2 izdal še različico Compact. Ti telefoni imajo goreče privržence in ni težko razumeti, zakaj. Xperie Compact so praktično edini resni »majhni« telefoni, ki ne varčujejo s strojno močjo. Med XZ2 in XZ2 Compact je sicer nekaj razlik. Zadnja stranica pri Compactu ni steklena in videz zaradi tega malce trpi, saj plastika deluje dosti bolj poceni. Bralnik prstnih odtisov je tudi preveč proti sredini zadnje stranice in, ker je ta pri Compactu še manjša, smo velikokrat tipali po fotoaparatu, ker bralnika nismo našli. Zaslon je 5-palčni in prav tako LCD, je pa ločljivost enaka. Strojna moč je pri teh napravah enaka, prav tako fotoaparati.

Vibracije delujejo na vseh video posnetkih, tako da je mogoč ogled MonitorTV na YouTubu tudi s tresljaji! :)

Večja Xperia XZ2 najboljšim telefonom ta hip ne konkurira zaradi slabšega zaslona in fotoaparata, ki bi moral biti boljša izkušnja. Oblikovno je Sony sicer spet naredil telefon, ki bi znal marsikoga prepričati, a Apple, Samsung, Huawei in LG trenutno ponujajo malce več.

Ostaja pa različica Compacta, ki bo tiste, ki iščejo manjši telefon, še vedno prepričala. Dejansko ostaja edini resen telefon, če hočete najnovejšo strojno opremo v malem ohišju. Sony je še vedno pomemben igralec med pametnimi telefoni predvsem zato, ker je eden redkih izdelovalcev, ki izdelujejo oblikovno zrele naprave. Niso vsi njihovi telefoni takšni, a desetletja industrijskega oblikovanja tega podjetja se poznajo in vedno znova dostavijo lepe naprave. Žal pa niso najboljše.

Sony Xperia XZ2

Hitrost delovanja: 9.

Kakovost izdelave: 7,5.

Prodaja: Operaterji.

Cena: 760 EUR.

Za: Oblikovanje.

Proti: Zaslon.

  

Sony XZ2 Compact

Hitrost delovanja:

Kakovost izdelave:

Prodaja: Operaterji.

Cena: 560 EUR.

Za: Majhna, a močna.

Proti: Škoda plastike na zadnji stranici.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji