Objavljeno: 29.8.2023 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2023

Sony Xperia 10 V

Izdelati dober telefon za okoli 500 EUR je umetnost iskanja pravih komponent in nižanja cene. Zadnje je moč doseči na več načinov, a najmanj zaželeno je vgrajevanje starejših komponent. To seveda počnejo vsi proizvajalci, a pri tem početju obstaja zelo tanka meja, in ko jo prestopijo, lahko to zanimivost telefona enostavno potopi.

In ravno to se je zgodilo Xperii 10 V, ki je sicer zelo soliden telefon, a z eno pomanjkljivostjo – ima dve leti star procesor. Snapdragon 695 je sicer soliden procesor, ki ima šest varčnih jeder in le dve »hitrejši«, a je resnično škoda, da se Sony ni odločil za sodobnejšo različico.

Vse ostalo pri 10 V je tako, kot mora biti za telefon v tem cenovnem razredu. Zaslon je OLED, ki sicer ne zna risati pri več kot 60 Hz, a ciljna publika tega ne bi opazila. Vseeno povejmo, da Samsungov Galaxy A54 za podobno ceno podpira 120 Hz. Pomnilnika je 6 GB, shrambe je 128. Bralnik prstnih odtisov je vgrajen v gumb za vklop in izklop, kar je super, ker smo pri cenejših telefonih že malo siti počasnih bralnikov, vgrajenih v zaslon. Fotoaparat se v svetlih pogojih odlično znajde, a tudi ko se začne temniti, zna kdaj pa kdaj zajeti solidno sliko. Oblikovno je podoben dražjim xperiam, kar mu lahko štejemo le v plus.

Xperia 10 V je še en v nizu Sonyjevih telefonov, ki je »skoraj« dovolj dober, vendarle pa je ta »skoraj« dovolj, da ga je nemogoče priporočiti pred prej omenjenim Samsungom A54, ki ima hitrejši procesor in boljši zaslon.

Za konec pa še največja zamera, saj je Sony za zdaj obljubil le nadgradnjo na naslednjo različico Androida. Najbrž bodo dodali še kakšno leto, a za zdaj je ta nadgradnja edini podatek, ki smo ga našli na spletu. To pa je v letu 2023 enostavno premalo in ni v čast tako velikemu proizvajalcu telefonov.

Sony Xperia 10 V

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Operaterji.

Cena: 460 EUR

Za: Oblika, Android preobleka je minimalistična.

Proti: Star procesor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji