Objavljeno: 25.9.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Sony RX100

Zmogljivi kompaktni modeli zadnje dve leti doživljajo pravi mali preporod. Še pred nedavnim sta bila na tem področju najmočnejša Canon s svojo serijo G in Panasonic z aparatom Lumix LX-3. Na področju zmogljivih kompaktov pa je tudi Sony nekoč imel v rokah žezlo, model R1. Takrat še ni imel modelov DSLR, a je bil R1 resna konkurenca vstopnim DSLRjem drugih podjetij.

Novi RX100 nam pokaže, kako daleč je prišla fotografska industrija od modela R1. Bistvo novega modela je razmerje med zelo majhnim ohišjem, odličnim objektivom in zmogljivim tipalom. Osnova novega aparata je veliko tipalo, ki je pravzaprav enako kot pri novem Nikonovem brezzrcalnem modelu J2. Lahko rečemo, da je to eno najboljših tipal v primerljivih aparatih, brez težav se kosa tudi z vstopnimi DSLRji. Šuma je zelo malo tudi pri višjih vrednostih ISO (ta gre sicer do ISO 6400, programsko pa do ISO 25600), dinamični razpon pa je zares odličen. Pri obeh imamo še programske možnosti, lahko vključimo dodatno odpravljanje šuma in programsko dvigovanje dinamičnega razpona, vključen je tudi način HDR. Slednji se presenetljivo dobro obnese, vsaj pri nižjih stopnjah, kjer učinek res ni pretiran.

Odličen je tudi objektiv. Pokriva goriščnice od 28 do 100 mm, največja zaslonka pa gre od F/1,8 pri širokem pa do F/4,9 pri teleobmočju. Pri goriščnicah bi si morda želeli kak milimeter več na širšem delu, konkurenca večinoma začne pri 24 mm. Pri tem bi sicer izgubili nekaj pri ostrini in dobili nekaj popačenja. K ostrini prispeva svoje tudi dober sistem stabilizacije slike, ki v kombinaciji z dobro zaslonko in kakovostnim tipalom omogoča fotografiranje tudi v res slabih razmerah. Načeloma je tudi sistem za samodejno ostrenje odličen, smo pa z njim imeli nekaj težav v slabih svetlobnih razmerah. Čeprav smo imeli nastavljeno središčno točko, je aparat poskušal izostriti na bistveno večjem območju - praktično čez vso sliko. A to je malenkost, ki se pojavi le v določenih okoliščinah.

Zelo dobro je tudi aluminijasto ohišje. Pravzaprav nas je prav presenetilo, kako majhen je aparat, saj je resnično žepen, manjši od večine konkurentov. Je bistveno manjši od kakega Canona serije G (denimo G12 ali G1X), pravzaprav tudi malenkost manjši od Panasonicovega Lumixa LX-5. Upravljanje je odlično, saj ima dve kolesci, eno zadaj in eno spredaj, okoli objektiva. Seveda lahko sami nastavimo funkcije obeh (pa tudi tipkam na zadnji strani). Tudi menuji so pregledni, delovanje aparata pa hitro. Bliskavica je zelo močna, iz aparata se dvigne visoko, tako da je učinek rdečih oči razmeroma majhen, lahko pa jo tudi obrnemo navzgor in tako odbijemo od stropa.

Lahko bi napisali marsikaj, pomembno pa je na koncu le to, da gre za enega najboljših žepnih aparatov ta hip. Glede na konkurenco bi lahko imel le malenkost širši kot, a ima zato zelo dobro tipalo in objektiv, deluje hitro in je dobro izdelan. Vse to pa ima seveda svojo ceno, ki je, z všteto usnjeno torbico, sedemsto evrov.

Sony RX100

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-100 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 1,8-4,9; ostrenje 5 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 6,3 m; ISO: samodejno ali ročno (125-6400, programsko 80-25 600).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 9.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: www.sonycenter.si.

Cena: 699 EUR.

Za: Kakovost tipala, velika zaslonka, hitro ostrenje, kakovost izdelave, kakovost videa, velikost in teža.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji