Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Oktober 2014 | Teme: nenehni testi

Sony Alpha 7s

Sony Alpha 7s

Sony je v zadnjem času predstavil tri profesionalne brezzrcalnike Alpha 7. Model R se ponaša z visoko ločljivostjo in izjemno barvno reprodukcijo, na drugem koncu pa se S ponaša z najnižjo ločljivostjo, gromozanski razpon občutljivosti tipala in visok dinamični razpon. Klasična sedmica sodi nekam vmes. Tokrat smo preizkusili kralja visokih občutljivosti, model Alpha 7s.

Ohišje sedmice je nadvse čvrsto grajeno in se ponaša z oblikovanjem v t. i. retro slogu. Aparat je temu tudi nekoliko podrejen, a so bližnjice večinoma tam, kjer bi jih želeli. Izjema je tipka za zajemanje videa, ki je odročno skrita na desni strani držala, še bolj desno kot počiva palec. Tudi sprožilec je nekoliko manj ergonomsko postavljen in zasnovan. Njegova občutljivost je nekoliko pretirana, oziroma je meja med polovičnim in celotnim pritiskom preveč zabrisana.

Za menuje v slogu aparatov NEX tokrat ni prostora. Zastavljeni so klasično, kot pri naprednejših modelih SLR/SLT Alpha. Nastavitev je veliko, njihova razporeditev pa je kljub temu stvar okusa, čeprav se nam zdijo pregledni.

Prilagoditev aparata in bližnjic je omogočena v praktično vse smeri, saj je večini gumbov mogoče določiti namen, enako velja tudi za hitri meni. Povečevanje in pomanjševanje fotografij med pregledovanjem poteka ob pomoči druge tipke, kateri določamo namen (C2), in tipke za hiter dostop do ročnega ostrenja. Takšna rešitev se zdi zelo nenaravna, saj sta tipki preveč narazen, poleg tega zaradi prečiščenega oblikovanja na sprednji strani ohišja ni nobene tipke.

Glede na ceno in namembnost aparata bi si prav tako želeli zajetnejše držalo, sploh ker aparat z nameščenim objektivom ne bo nikoli majhnih mer in je zato takšno prostorsko varčevanje manj smiselno.

Alpha poleg zaslona, ki mu lahko prilagajamo naklon, ponuja tudi dobro elektronsko iskalo, ki mu manjka ostrine na spodnjem in zgornjem delu slike. Glede na ceno aparata smo tu pravzaprav pričakovali več. Zmotila nas je tudi prevelika občutljivost tipala, ki samodejno preklaplja med zaslonom in iskalom, kar je moteče, kadar imamo zaslon postavljen v vodoravno smer.

Kakovost fotografije je predvsem pri visokem ISO brez konkurence, tudi ko govorimo o dinamiki. Gre za izrez fotografije pri ISO 51200 in zaklopu 1/10s!

Kakovost fotografije je predvsem pri visokem ISO brez konkurence, tudi ko govorimo o dinamiki. Gre za izrez fotografije pri ISO 51200 in zaklopu 1/10s!

Aparat smo tokrat preizkusili s Zeissovim objektivom 24–70 mm f4,0, ki navduši s kakovostjo izdelave in odlično optiko ter z optično stabilizacijo slike. Pri najdaljši goriščnici smo sicer opazili nekaj zelenih robov na zelo kontrastnih objektih, drugače pa gre za vrhunski izdelek. Žal je nabor objektivov, namenjenih liniji Alpha 7 (E-mount polnega formata), trenutno še razmeroma majhen, a je s pretvornikom moč uporabiti tudi druge Sonyjeve objektive, namenjene Alpham polnega formata (A-mount za polni format).

Tipalo, ki ima 12 megapik ločljivosti, trenutno nima konkurence, saj se zrnatost fotografij pri občutljivostih od 100 do ISO 3200 zelo malo spreminja. Prvi nekoliko opaznejši korak nastopi ravno pri ISO 6400, a tudi tam so fotografije vrhunske kakovosti, primerne tudi za večji in zahteven tisk. Nato zrnatost počasi raste do ISO 51200. Nad to stopnjo se izgubi tudi nekaj dinamičnega razpona, ki je sicer vrhunski. Najvišji občutljivosti ISO 204800 in 409600 sta uporabni le v skrajni sili. Kljub majhni ločljivosti aparata so vidne podrobnosti vselej zelo dobre in se ne izgubijo niti pri visokem ISO.

Aparat omogoča tudi zajemanje 4K videa, a žal le z zunanjim snemalnikom, zato nam ga ni uspelo preizkusiti. Ravno zaradi te potrebe je njegova uporabnost precej vprašljiva, četudi je tipalo namensko zasnovano tako, da lahko video zajema z vsemi pikami tipala hkrati in ne izmenično po vrsticah. Kakovost HD videa je vrhunska tudi pri premikih, velikanske prednosti pa vsekakor dodaja majhna občutljivost za šum.

Gre za izvrsten kos tehnike, predvsem na področju tipala in kakovosti fotografije, pa tudi glede možnosti zajema videa. Kljub temu se poraja vprašanje, komu je 4K pravzaprav namenjen? Najbolj moti to, da 7s stavi na velike zmogljivosti v majhnem ohišju, a kljub temu za prikaz vseh svojih video mišic zahteva zunanjo snemalno enoto. Zato bodo tisti, ki stavijo na kakovost uličnega videa in retro videz, nekoliko razočarani. A kljub temu se cena glede na ponujeno ne zdi previsoka, saj aparat konkurence pravzaprav nima. Skoraj bi bil lahko Nikon Df, a ta videa sploh ne ponuja. Zaradi drugačne zasnove je tudi večji in težji, tipalo aparata Alpha 7s pa je še korak pred njim.

Sony Alpha 7s

Kaj: Fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: do 4240 × 2832.

Tipalo: Efektivno 12,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 35,8 × 23,9 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,0.

Prodaja: www.acssony.si

Cena: 2399 EUR (ohišje).

✓    Kakovost ohišja, visoke občutljivosti ISO, šum, dinamični razpon, 4K video in video nasploh.

✗    Oblika pred uporabnostjo, 4K video omogočen samo z zunanjim snemalnikom, tipalo elektronskega iskala (samodejni preklop).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji