Objavljeno: 28.6.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2022

Sodobna televizija v Sloveniji

Slovenski trg pretočnih storitev je v zadnjem letu oživel in iz skromnih začetkov ter skrivalnic za hrbtom izbranega operaterja sceno napolnil z najrazličnejšimi storitvami, kjer slehernik najde nekaj zase. Ker se pretočne storitve ne razlikujejo le po cenah in zmožnostih, temveč predvsem po ponujeni vsebini, ki je povsod drugačna, je podrobnejši pregled na mestu.

Pretočne storitve so svojo pot začele kot spletni dodatek videotekam, se kasneje prestavile k operaterjem, da bi se na koncu odcepile ter zavladale trgu. Za razcvet se imajo zahvaliti hitrejšim internetnim povezavam, pametnim televizorjem ter zatonu kabelske televizije. Pretočne storitve danes poleg že omenjenih pametnih televizorjev podpirajo vsi sodobni predvajalniki digitalnih vsebin, telefoni, tablice, igralne konzole, še malo pa jih bodo tudi hladilniki, pečice in druge naprave s tako imenovano pametjo.

Med epidemijo novega koronavirusa, ko so bili kinematografi večinoma zaprti in smo več časa preživljali doma, so pretočne storitve dokončno postale prva izbira za ogled filmov in nadaljevank. V nasprotju s ponudniki pretočne glasbe, kjer je dovolj, da smo naročeni na eno od storitev, je pri filmih in serijah precej drugače. Pretočne glasbene storitve namreč ponujajo bolj ali manj enako vsebino ter se razlikujejo predvsem po uslugah, medtem ko je video zabava na vsakem izmed pretočnih koncev popolnoma drugačna. Odločitev je težka, a na srečo nikjer ne piše, da smo omejeni zgolj na eno izbiro. Na sončni strani Alp nam je iz dneva v dan na voljo več pretočnih storitev.

V Sloveniji do spletnih videotek dostopamo prek spleta ali ponudnika televizije. Sodobnejši ponudniki pretočnega videa svoje poti niso začeli na televizorju, predvsem mladim so se najprej usidrali v srce na tablicah, telefonih in računalnikih. Večina novejših spletnih videotek je danes na voljo tudi prek aplikacij v pametnih televizorjih. Ta način dostopa omogoča boljšo izkušnjo uživanja vsebin v najvišji ločljivosti, a zahteva dobro internetno povezavo ter posluh proizvajalcev strojne opreme. Ti imajo nemalokrat težave s posodabljanjem starejših modelov televizorjev, kar prevečkrat pomeni, da posamezne storitve naenkrat prenehajo delovati ali sploh niso omogočene. Pred nakupom televizorja je zato dobro preveriti, ali izbrani model podpira našo najljubšo sodobno videoteko.

Netflix

Netflix je tudi v Sloveniji še vedno najbolj razširjena storitev pretočnega videa.

Začnemo s pionirjem in z največjim ponudnikom pretakanja filmov ter serij na svetu, ki je hitro podprl in osvojil Slovence, čeprav slovenščine še danes ne podpira. Netflix ima zagotovo največjo zbirko lastnih filmov in serij, ki hkrati najhitreje raste. Lastni produkciji redno dodajajo (in odvzemajo) vsebine tujih stvariteljev. Na tem področju se jim v zadnjem času slabše piše, saj vedno več produkcijskih hiš ponuja svoje pretočne storitve in jemlje uspešnice nazaj. Morda tudi zaradi tega letos prvič beležijo upad števila naročnikov in uvajajo nepriljubljene ukrepe, kakršen je onemogočanje delitve uporabniškega računa. Netflix ima odličen in hiter uporabniški vmesnik, ki se na vseh napravah obnaša enako in redko zataji. Namenjen je uporabnikom, ki so za kakovostno storitev pripravljeni plačati visoko ceno.

Netflix omogoča pameten prenos vsebine za ogled brez povezave z internetom, kjer določimo količino podatkov ter druge želje za samodejno polnjenje lokalne zbirke.

Netflix je na voljo v treh paketih. Najcenejši (8 evrov na mesec) omogoča ogled celotne knjižnice v standardni ločljivosti (SD) na eni napravi, srednji (10 evrov na mesec) vsebine v ločljivosti HD na dveh napravah hkrati ter premijski (12 evrov na mesec) ločljivost ultra HD in možnost dostopa do vsebin na štirih napravah naenkrat. Med prednosti Netflixa štejemo pet različnih profilov, ki se ločijo po zgodovini in s predlogi, otroški račun, ki omogoča spremljanje otrokovih navad pri uporabi pretočne storitve, in omejitev prenosa podatkov, ki bo dobrodošel uporabnikom videoteke z mobilnim dostopom do interneta. Slabosti so očitne, Netflix nima v slovenščino podnaslovljenih ali sinhroniziranih vsebin in za visoko ločljivost potrebuje dovolj hiter dostop do spleta. Tekmeci so velikana pretočnosti ujeli in ga stiskajo z vseh strani. Snemajo kakovostne vsebine, ki jih nato ponujajo v sodobnih aplikacijah po vzoru Netflixa. Rast Netflixa se je ustavila, stroški pa naraščajo. Znižujejo jih s hitrim odstrelom ne nujno slabih vsebin, ki tako razjezi njihove oboževalce, da naročnino prekinejo. In začarani krog se sklene. Netflix priporočamo uporabnikom, ki »predelajo« večje količine televizijskih vsebin oziroma imajo v družini člane, ki jih.

Netflix

Kje: Na spletu.

Koliko: Od 8 evrov naprej.

Za: Zajetnost kataloga, uporabniški vmesnik, nekaj najboljših naslovov v pretočnosti.

Proti: Najvišja kakovost je draga, ukinjanje serij, ni podpore slovenščini.

HBO Max

HBO Max se ponaša z najboljšimi filmi med vsemi pretočnimi storitvami v Sloveniji.

Odlično lastno produkcijo ponuja tudi naslednja predstavljena pretočna storitev. HBO je televizijska hiša, ki ponuja najboljše TV-serije, med drugim tudi nadvse priljubljeno fantazijsko pustolovščino Igra prestolov. HBO Max predstavlja pretočni del ponudbe, ki je na voljo skupaj z naročnino na televizijske programe ali posebej. V katalogu je vse, kar je imel stari HBO, in še več. Poleg nagrajenih in najbolje ocenjenih serij, Netflixu so prevzeli celo kultno humoristično serijo Prijatelji, se ponudbi redno priključujejo najnovejše filmske uspešnice, na primer zadnji Batman, športni Kralj Richard ali znanstvenofantastični Dune: Peščeni planet.

Prednosti pretočne storitve HBO Max so slovenski podnapisi in sinhronizacija risank.

Odjemalca za pretočno storitev HBO Max najdemo praktično na vseh pametnih napravah, hkrati pa je tudi na komunikatorjih, ki jih dobimo od izbranega operaterja. Če se odločimo za skupni račun z običajno televizijo, internetom in s telefonijo, za uživanje v vsebinah pretočne storitve HBO Max ne potrebujemo sodobnega televizorja, tablice, telefona, igralne konzole, digitalnega predvajalnika ali česarkoli drugega. V vsakem primeru je odjemalčev uporabniški vmesnik opremljen z vsemi »dobrotami« drugih pretočnih servisov, vključno s preskakovanjem uvodne špice, seznamom priljubljenih in začetih vsebin, z izbiranjem (slovenskih) podnapisov, zvočnih sledi in tako naprej. Vsebine lahko prenesemo za ogled brez internetne povezave, ustvarimo do pet uporabniških profilov in gledamo na treh napravah hkrati. HBO Max je kot nalašč za vse ljubitelje kakovostnih nadaljevank in filmov.

HBO Max

Kje: Na spletu ali pri operaterju.

Koliko: 7 evrov na mesec ali 55 na leto.

Za: Kakovostne serije, najboljši filmi, podpora slovenščini.

Proti: Manj pogosto osveževanje ponudbe.

Apple TV+

V Cupertinu so moči združili z zvenečimi hollywoodskimi imeni.

Apple je svojo pretočno pot začel drugače, zgolj z lastno produkcijo in zelo redkimi osvežitvami kataloga. Pridobil je zveneča hollywoodska imena, med katerimi so Jennifer Anniston, Reese Witherspoon, Chris Evans, Samuel L. Jackson, Jason Momoa in M. Night Shyamalan, ter začel delo. Na trg je neopazno vstopil skozi zadnja vrata in se mukoma prebijal v ospredje. Danes je s serijami Ted Lasso, Severance, The Morning Show, The Afterparty, Foundation in z drugimi ter s filmi, kakršen je z oskarjem nagrajeni CODA, v družbi najboljših. Z vsakim novim izdelkom preseneti in zaneti ogenj med gledalci v nasprotju z Netflixom, ki postaja že kar malce dolgočasen.

Najcenejša naročnina na pretočno storitev Apple TV+ je v kompletu Apple One z igrami, glasbo ter oblačnim prostorom. Po želji tudi za vso družino.

Apple TV+ je med cenejšimi pretočnimi storitvami, saj stane zgolj 5 evrov mesečno, lahko pa jo celo dobimo za 11 v kompletu s 77 milijoni pesmi (Apple Music), z več kot 200 igrami (Apple Arcade) ter s 50 gigabajti oblačnega prostora (iCloud). Čeprav je storitev kot dan in noč v primerjavo s tisto izpred treh let, je cena ostala ista in kljub napovedim nekaterih tekmecev o višanju (Netflix) v Cupertinu zagotavljajo, da bo tako ostalo vsaj še nekaj časa. Čeprav je njihov katalog v primerjavi s tekmeci skromnejši, jabolčnega pristopa ne gre podcenjevati. Navsezadnje jim je uspelo na številnih drugih področjih in običajno vedno z razmišljanjem zunaj okvirov. Apple TV+ bo najbolje stregel obstoječim uporabnikom jabolčnih naprav in storitev.

Apple TV+

Kje: Na spletu.

Koliko: 5 evrov mesečno.

Za: Poceni, kakovostna vsebina z odličnimi dokumentarci.

Proti: Količina, slabša spletna aplikacija.

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video je pretočna storitev z dobro vsebino in s povezavo z drugimi uslugami spletnega trgovca.

Amazon pretočne video vsebine ponuja na dva načina – kot samostojno naročnino ali v kompletu z ugodnostmi pri nakupovanju v največji spletni trgovini na svetu. Njihove televizijske serije so zelo kakovostne, vidi se, da pri snemanju ne varčujejo. Posneli so tudi najdražjo televizijsko serijo, ki bo v prihodnosti ponudbo še obogatila. Za 416 milijonov ameriških dolarjev na Prime Video prihaja televizijska različica Gospodarja prstanov. Filme in serije si po želji ogledujemo na treh napravah hkrati, a le na dveh lahko predvajamo isto vsebino. Storitev seveda podpira različne uporabniške profile, ločljivost 4K in prikaz HDR ter omogoča prenašanje na lokalno shrambo za ogled brez interneta. Kot zanimivost naj omenimo skupni ogled Watch Party, ki med naročniki storitve Prime Video omogoča sočasno predvajanje in družabno gledanje izbrane vsebine na daljavo. Med negativnimi lastnostmi bi izpostavili počasno osveževanje kataloga ter precejšnje razlike med aplikacijami na različnih napravah. Amazon Prime Video bi priporočali uporabnikom, ki so redne stranke spletnega trgovca. Z naročnino Prime bodo deležni dodatnih ugodnosti, popustov in cenejše ali celo brezplačne poštnine.

Amazon Prime Video

Kje: Na spletu.

Koliko: 6 evrov mesečno.

Za: Dobra izbira, kakovostna lastna produkcija, možnost povezave z drugimi storitvami.

Proti: Ni podpore slovenščini, precejšnje razlike med aplikacijami.

Disney+

Najmlajša pretočna storitev na našem trgu Disney+ ponuja res ogromno vsebine za ljubitelje stripov, znanstvene fantastike in risank.

Med vidnejšimi tekmeci za prestol pretočnega videa je najmlajši igralec na slovenskem trgu. Disney+ po ugodni ceni 8 evrov mesečno ponuja izjemno veliko kakovostne vsebine. Bogata ponudba ni presenečenje, saj ima matično podjetje v lasti vso intelektualno lastnino Vojne zvezd, Marvelovih stripov, Pixarjevih risank, lastnih animiranih pravljic, večnih Simpsonov in še bi lahko naštevali. Če temu dodamo še ponudbo National Geographica in televizijske mreže Star, je jasno, da so nam Američani pripravili ponudbo, ki jo je težko zavrniti. Vse aplikacije za predvajanje vsebin so odlične, hitre in zelo odzivne, ne glede na napravo, ki jih poganja. Storitev podpira visoko ločljivost 4K in barvno paleto HDR, na mobilnih napravah pa tudi prenos vsebine za gledanje brez povezave. S štirimi hkratnimi predvajanji, sedmimi profili različnih uporabnikov ter z učinkovitimi orodji starševskega nadzora je Disney+ primeren za družine. Ljubitelji filmov s stripovskimi junaki, znanstvene fantastike v svetu Vojne zvezd in odličnih risank bodo z izbiro pretočne storitve Disney+ najbolj zadovoljni.

Disney+

Kje: Na spletu.

Koliko: 8 evrov mesečno.

Za: Poštena cena, ogromno priljubljenih vsebin, odlične aplikacije, starševski nadzor.

Proti: Ni slovenščine.

Youtube Premium

Youtube Premium ima zelo malo lastne produkcije.

Za konec pregleda tujih pretočnih storitev si oglejmo še Googlovo. Youtube Premium ni klasična pretočna storitev, saj v bistvu ponuja zgolj tisto, kar nam je na voljo zastonj – ogled video posnetkov, ki jih na istoimenskem spletišču objavljajo navadni ljudje iz celega sveta. Vendar je to le del zgodbe. Dobrih 7 evrov mesečno, kolikor pri spletnem velikanu zahtevajo za Youtube Premium, se sprva sliši nezaslišano veliko, a ko enkrat ugrizneš v vabo, poti nazaj več ni. Naročnina v resnici prinaša štiri osnovne »dobrine«.

Naročnini Premium je brezplačno priložena glasbena storitev Youtube Music.

Največja prednost članstva Premium je ogled video posnetkov s spletišča brez oglasov. Ti še tako dobro pretočno storitev v hipu spremenijo v povsem običajen televizijski program. Še huje je, če Youtube uporabljamo za poslušanje glasbe, ki jo prekinjajo nadležne reklame. Premium uporabniki uživajo v vsebini in ne zapravljajo časa za ogled nepotrebnih stvari. Omeniti velja, da ustvarjalcev z naročnino ne prikrajšamo, saj bodo ob ogledu njihovih video posnetkov deležni istega denarnega nadomestila kot v primeru, ko se hkrati z njimi vrtijo oglasi. Takisto so le naročnikom na voljo prenosi video posnetkov za kasnejši ogled. Koliko so vredni, vedo le starši malčka, ki se peljejo z avtom po območju brez interneta. Potem sta tu še dve bolj glasbeni dobroti, ki s pretočnim videom nimata veliko skupnega, a precej prispevata k poštenosti kupčije paketa Premium. Govorimo o poslušanju v ozadju ter dostopu do glasbene knjižnice Youtube Music. Prva vsebino predvaja tudi ob ugasnjenem zaslonu oziroma ob aktivni aplikaciji v ozadju, medtem ko druga nudi dostop do 70 milijonov pesmi in je v preteklosti sama veljala toliko kot Premium naročnina. Youtube Premium je odlična kupčija za uporabnike, ki večino video zabave najdejo na Googlovem spletišču s posnetki.

Youtube Premium

Kje: Na spletu.

Koliko: Dobrih 7 evrov na mesec.

Za: Odlična kupčija, glasba vključena praktično zastonj.

Proti: Ni omembe vredne lastne produkcije.

Pickbox Now

Na Pickboxu domujejo dobre angleške (in druge predvsem evropske) serije s slovenskimi podnapisi.

Pretočne storitve so fina stvar, a velikokrat rezervirane za ljudi z znanjem tujih jezikov. Zaradi majhnosti trga je Slovenija večkrat obsojena na drugorazredno uslugo in pri pretočnih storitvah žal ni nič drugače. Takim uporabnikom ostanejo izjeme, ki potrjujejo pravilo, ter »domači« izdelki, ki jih tudi na področju pretočnosti na srečo ne manjka. Pickbox je ponudnik videa na zahtevo, ki prihaja iz Zagreba in storitev ponuja vsem državam nekdanje Jugoslavije. Katalog je sestavljen iz serij, filmov in dokumentarcev. Vse vsebine so poslovenjene, bodisi s podnapisi bodisi sinhronizacijo. Med filmi zaman iščemo novejše naslove, pogled na razdelek s serijami pa je obetavnejši, saj razkrije vse od najnovejših uspešnic do zabavnih klasik predvsem neameriške produkcije. Za ljubitelja dobrih nadaljevank in nanizank je Pickbox prava izbira. Osnovni paket tako pri ponudnikih televizije, interneta in telefonije kot pri samostojni aktivaciji znotraj aplikacije stane 5 evrov in omogoča hkratno gledanje na dveh različnih napravah. Uporabniški vmesnik aplikacij za odjemanje ponujene vsebine se seveda s tujimi izdelki ne more primerjati in je precej počasnejši in bolj okoren, a hkrati zadovoljivo opravlja svoje osnovno poslanstvo, vključno s predvajanjem brez internetne povezave. Pickbox Now priporočamo ljubiteljem dobrih angleških in skandinavskih serij, ki so zaradi neznanja angleščine vezani na slovenske podnapise in sinhronizacijo.

Pickbox Now

Kje: Na spletu ali pri operaterju.

Koliko: 5 evrov mesečno.

Za: Dobre, predvsem neameriške serije, slovenščina.

Proti: Slabša aplikacija, katalog.

Voyo

Priljubljene slovenske serije najdemo na pretočni storitvi Voyo.

Pionir pretočnega videa v Sloveniji, Pro Plusova storitev Voyo, si je zbir naročnikov v preteklosti nabiral predvsem z razširjenim dostopom do dogajanja v razvpitih resničnostnih šovih. Učinkovito, a morda nepotrebno, saj gre za kakovostno storitev, ki jo krasi velika izbira najrazličnejših vsebin s podnaslovi ali sinhronizacijo. Velik poudarek pri podjetju Pro Plus dajejo domači produkciji. Sploh v zadnjem času so poželi veliko uspeha s serijami Ja, Chef, Vse punce mojga brata in Gospod Profesor, ki jih pozna vsa Slovenija. Poleg slovenske vsebine najdemo v njihovem katalogu veliko balkanskih in skandinavskih izdelkov, ki se jih izplača pogledati, risank za staro in mlado ter pridobitev, ki bo najbolj razveselila starše – 5ka, ki je spletna učilnica in kot nalašč za osnovnošolce za pomoč pri učenju od doma ali pisanju domače naloge. Za dobrih 7 evrov mesečno je naročnikom celoten katalog na voljo na petih napravah hkrati. Voyo bodo najbolj toplo sprejeli ljubitelji resničnostnih oddaj in domače zabave.

Voyo.si

Kje: Na spletu ali pri operaterju.

Koliko: Dobrih 7 evrov na mesec.

Za: Domača produkcija, sinhronizirane risanke, pretočna osnovna šola.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji