Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2014

Slog pred vsebino

Slog pred vsebino

Jesen in zima prinašata kopico novih »pametnih« naprav, tokrat zapestnih ur. Izdelovalci so navdušeni, da imajo še eno vrsto izdelkov, ki lahko povečajo dobiček, potencialni kupci pa opazno manj. Še posebej zato, ker take ure za zdaj ne prinašajo bistvenih koristi, še posebej, ker jih uporabljamo poleg telefonov, ne pa namesto njih. Zato skušajo izdelovalci doseči všečnost predvsem z obliko, materiali, torej zunanjostjo, funkcije pa so nekako potisnjene v ozadje. Toda to velja že vrsto let tudi za navadne (neumne?) ure, pa formula očitno deluje. Ali bo slog pred vsebino značilnost vseh naprav, ki si jih bomo lahko nadeli v prihodnosti?

❘❙❚❘❙❘❘  28 - 08 - 2014

Microsoft se je spomnil nove zvijače, kako povečati zanimanje za telefone z okoljem Windows Phone. Ker je cena mobilcev vselej eden ključnih dejavnikov izbire, merijo na to, da bi bili njihovi modeli cenejši od primerljivih androidnih telefonov. Še več, specifikacijo za Windows Phone 8.1 so prilagodili tako, da lahko izdelovalci Microsoftov OS postavijo kar na isti hardware kot Android. Če je HTCjev model One M8 (kopija telefona z Androidom) pravi pokazatelj, bo Microsoft na enaki platformi celo cenejši od Androida. HTC One M8 je tako v običajni prodaji skoraj 50 % cenejši. Nenazadnje morajo proizvajalci za telefone z Androidom kar nekaj cekinov odšteti prav Microsoftu - za patente.

❘❙❚❘❙❘❘  03 - 09 - 2014

Googlov projekt modularnega telefona z delovnim imenom Ara utegne imeti večji dolgoročni vpliv na celoten trg telefonov, kot se zdi. Cilj je izdelava takega telefona, pri katerem lahko uporabniki dolgoročno zamenjajo domala vse, tudi centralni procesor. Slednje je bilo doslej ovira, saj je prav procesor s podporno logiko narekoval povezljivost z drugimi deli. Podjetje Rockchip v ta namen razvija posebno različico mobilnega procesorja, ki vsebuje vso potrebno spremno logiko, s katero ga bo mogoče zamenjati, podobno kot danes naredimo s pomnilniškimi karticami SD.

❘❙❚❘❙❘❘  16 - 09 - 2014

Večina strokovnjakov se strinja, da je ob predstavitvi novih telefonov iPhone 6 in ure Apple Watch največja novost pravzaprav vmesnik NFC in plačilni sistem Apple Pay. V javnost zdaj curljajo podatki, ki kažejo, da se je Apple elektronskega plačevanja lotil skrajno previdno. Zdaj je že jasno, da NFC in Apple Pay do nadaljnjega ne bosta dosegljiva za druge izdelovalce »appsov«. Nekaj podobnega je Apple storil s tipalom prstnih odtisov Touch ID, kjer so šele letos napovedali možnost uporabe sistema v programih drugih ponudnikov. Morda je tako tudi prav.

❘❙❚❘❙❘❘  08 - 09 - 2014

Če gre verjeti napovedim družbe Gartner, se nam obeta prava invazija pametnih naprav v domačem okolju. V tipičnem stanovanju naj bi tako okoli leta 2022 imeli že več kot 500 pametnih naprav, ki bodo tako ali drugače omrežno povezane in nadzorljive na daljavo. Cena tipal in komunikacijskih modulov za naprave IoT  se hitro znižuje, tako da bodo v strošku celotnega izdelka kmalu predstavljali manj kot ameriški dolar, torej nepomembno malo. Strošek ne bo v napravah, temveč v upravljanju, z zagotavljanjem varnosti in zasebnosti vred.

❘❙❚❘❙❘❘  14 - 09 - 2014

Zaskrbljujoč je tudi podatek druge analize družbe Gartner, v kateri trdijo, da kar okoli 75 % mobilnih aplikacij pade že na temeljnih preizkusih varnosti. Ne glede na preglede, ki jih opravljajo lastniki spletnih trgovin (Apple, Google, Microsoft), je ranljivosti v programih cel kup. Težava je tudi v tem, da dosedanji načini preizkušanja varnosti ne ustrezajo več in zahtevajo celovit varnostni pregled strežnika in odjemalca, to pa se le redko počne. Še posebej so menda ranljivi uporabniški programi za poslovno rabo, kjer se podjetja spoprijemajo z zunanjimi ponudniki, ki so slabo združljivi z varnostnimi mehanizmi v posameznem podjetju.

❘❙❚❘❙❘❘  25 - 08 - 2014

Po sedmih zaporednih četrtletjih upadanja prodaje se je zadnje četrtletje za prenosnike končno končalo z rastjo. Ta je sicer skromnih 1 % (ob 45,1 milijona prodanih kosov), a je to znak, da je brezglavega upadanja morda konec. Vodilna peterica je sicer dosegla v povprečju kar 16 % rast v primerjavi z 20 % upadom v enakem obdobju leta 2013. Morda se zdaj že kažejo novi nakupni cikli, ki so pač drugačni kot doslej zaradi uspeha tablic in telefonov. Po drugi strani pa je treba počakati še vsaj nekaj mesecev, da bi potrdili ta trend.

❘❙❚❘❙❘❘  03 - 09 - 2014

Prihodnost je predvsem v velikih telefonih oziroma križancih med telefoni in tablicami (phablets). Tako ugotovitev ponuja analiza družbe IDC, ki temu segmentu pametnih naprav pripisuje 60 % rast v naslednjih petih letih. Za primerjavo s tem naj bi klasični pametni telefoni dosegli povečanje le okoli 5,5 %, tablice in hibridi pa 6,8 %.

❘❙❚❘❙❘❘  12 - 09 - 2014

V Luksemburgu se je končal zanimiv sodni proces, na katerem je Tehniška univerza v Darmstadtu (TUD) dobila tožbo proti založniku Eugenu Ulmerju glede možnosti digitalizacije knjige, ki jo knjižnica že ima v fizični obliki. Razsodba določa, da imajo knjižnice pravico digitalizirati svoje gradivo in ga v digitalni obliki ponuditi članom, a le v prostorih knjižnice. Za izposojo morajo dobiti dovoljenje nosilca avtorskih pravic, tiskanje pa je seveda prepovedano. Lahko bi rekli tudi, da je s tem volk sit in koza cela.

❘❙❚❘❙❘❘  07 - 09 - 2014

Računalniška revolucija v avtomobilih bo dobila nove razsežnosti prej, kot bi pričakovali. Podjetje Delphi, sicer eden največjih izdelovalcev komponent za avtomobilsko industrijo, je objavilo, da so podpisali pogodbo o proizvodnji elektronskih komponent, ki bodo omogočale brezžično komunikacijo med vozili,  da bi izboljšali obveščanje in okrepili varnost. Kdo je naročnik, še ni znano, so pa potrdili, da bo množična proizvodnja nared za leto 2016. Znano je, da se zlasti ameriška vlada zavzema za to, da bi elektronsko obveščanje med vozili kmalu postalo obvezen del vozil prihodnosti. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji