Objavljeno: 27.2.2007 11:18 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2007 | Teme: backup

Slabe štiri terabajte

Omrežni diski NAS so čedalje bolj priljubljeni tudi v manjših podjetjih in celo v domačem okolju. Thecusov novinec, N5200, meri na zahtevnejše kupce, saj ponuja precej več od večine konkurentov.

Zunanja ohišja za diske NAS danes ponuja že kar nekaj izdelovalcev, ne nazadnje pa se je na ta trg podal tudi Intel. To kaže, da bodo v prihodnje te naprave zanimive tudi za bolj uveljavljena računalniška imena. Zaenkrat pa, kar zadeva zmogljivost in tehnične značilnosti, trg nadzorujejo izdelovalci manj zvenečih imen.

Podjetje Thecus ima v svoji paleti izdelkov že pester nabor omrežnih diskov in ohišij zanje, njihov najnovejši model, N5200, pa se v primerjavi z neposredno konkurenco lahko pohvali, da gre za trenutno eno najzmogljivejših tovrstnih naprav. Omogoča namreč, da vanjo vstavimo kar pet 3,5-palčnih diskov SATA, tako da lahko (če upoštevamo, da imajo danes največji diski zmogljivost 750 GB) "sestavimo" za kar 3,75 TB diskovja.

Toliko diskov seveda navadno združimo v diskovno polje RAID. Tudi pri podpori slednjim se Thecus dobro izkaže. Poleg bolj uveljavljenih načinov, kot so 0, 1, 5 in 10, namreč podpira tudi RAID 6, ki se sicer v praksi redko uporablja, vendar pride prav v okoljih, kjer je izkoristek diskovnega prostora drugotnega pomena, važna je predvsem varnost zapisanih podatkov. RAID 6 je po načinu delovanja podoben RAID 5, le da pariteto shranjuje na dva diska, ne samo na enega. To pomeni, da za isto količino diskovnega prostora potrebujemo disk več kot pri RAID 5, vendar pa so naši podatki varni tudi ob hkratni odpovedi dveh diskov, medtem ko nam sme pri bolj uveljavljenem RAID 5 odpovedati največ en disk naenkrat.

Strojna osnova N5200 temelji na sestavnih delih, namenjenih prenosnikom. Srce naprave je procesor Celeron M, katerega takt so Thecusovi inženirji znižali na 600 MHz (zaradi lažjega in tišjega hlajenja), in 256 MB pomnilnika DDR. Operacijski sistem (gre za napravi prilagojeno različico Linuxa) je zapisan na 64 MB pomnilnika flash, za napajanje pa skrbi 200-vatni napajalnik. Da gre v osnovi za povsem navaden računalnik, vidimo že ob vklopu naprave, saj lahko celo slišimo značilen pisk ob nalaganju biosa.

Napravo v omrežju najprej poiščemo s priloženim programskim orodjem.

Namestitveni vmesnik, do katerega imamo dostop prek spletnega brskalnika, je pregleden, vendar morda nekoliko špartanski. Nekoliko bolj vešči uporabniki se bodo v njem hitro znašli, manj izkušenim pa je na voljo pregleden priročnik, žal le v elektronski obliki. Thecus ob napravi ponuja tudi lastno programsko opremo za izdelavo varnostnih kopij na računalnikih v omrežju, vendar se ta po funkcionalnosti lahko primerja kvečjemu z orodjem Windows Backup. Zahtevnejši bodo zato raje posegli po programskih rešitvah drugih izdelovalcev.

Zadnja stran naprave skriva vmesnika USB, na katera lahko priključimo dodatne zunanje diske ali pomnilnike flash (N5200 zna samodejno narediti varnostno kopijo priključenih diskov), v napravo pa je vgrajen tudi tiskalniški strežnik, tako da lahko na USB priključimo tudi tiskalnik. Preizkušeni model je imel tudi dva gigabitna omrežna vmesnika - na voljo so tudi različice, ki imajo namesto enega izmed dveh vgrajeno gigabitno omrežno stikalo s štirimi priključki. Vsi, ki uporabljajo t. i. predvajalnike "media extender", ki omogočajo predvajanje glasbenih in video datotek prek omrežja, bodo navdušeni nad tem, da je N5200 tudi uPnP medijski strežnik. To pomeni, da imajo lahko te naprave do večpredstavnih datotek na N5200 neposreden dostop.

V praksi se izkaže, da je N5200 tudi po hitrosti branja in pisanja trenutno ena najzmogljivejših tovrstnih naprav na trgu. N5200 smo primerjali z Intelovim SS4000-E, pri čemer smo diske v obeh napravah združili v polje RAID 5, uporabili pa smo tri Samsugove diske s po 250 GB diskovnega prostora. Rezultate meritev si lahko ogledate v grafikonu.

Hitrost branja/pisanja in primerjava z Intelovim sistemom SS4000-E

Thecus N5200 je dobrodošel novinec na trgu zunanjih omrežnih diskov NAS. Gre za zmogljivo napravo, ki ponuja več od konkurentov, seveda pa to pomeni tudi nekoliko višjo ceno. S prihodom novih imen na trg diskov NAS (pri nas npr. pogrešamo v tujini zelo priljubljeni Infrant) se bodo v bližnji prihodnosti tudi znižale cene, tako da bo katera izmed teh kock kakor nalašč za varno shranjeno in vedno dostopno zbirko večpredstavnih datotek v domačem omrežju.

Thecus N5200

Kaj: Omrežni disk NAS.

Izdeluje: Thecus, www.thecus.com.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Cena: 789 evrov.

Za: Zmogljivost, podpora pet diskom in RAID 6.

Proti: Visoka cena, priloženi program za varnostne kopije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji