Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: Miran Varga | Monitor Julij-avgust 2010

Škatlica za vse

Večpredstavni predvajalniki se še vedno pridno množijo. Tokrat smo dobili na preizkus lično črno škatlico ostrih robov in solidne vsebine. Večpredstavni podaljšek LaCinema Mini HD Connect je še en dokaz več, da v dnevni sobi ne potrebujemo velikih sistemov, da bi si zagotovili velike večpredstavne užitke.

Reklamni slogan "Ima vse, kar imajo veliki" se nam je hipoma prikradel iz spomina. Navadili smo se namreč, da večpredstavni podaljški postajajo vse zmogljivejši, da pa bo miniaturizacija tako hitra, vendarle nismo pričakovali. Izdelovalec LaCie se je namreč v sodelovanju z oblikovalcem Neilom Poultonom odločil, da se v modo vračajo ostri robovi, saj je škatlica mer 12 x 12 x 4 cm izrazit kvader, prava mala opeka. Dizajn v resno črno barvo odetega predvajalnika je nadvse čist, saj na prednji strani naprave najdemo zgolj diskreten gumb za preklop v stanje mirovanja in en vmesnik USB. Tudi zadnja stranica je zgledno urejena in gosti naslednje priključke: napajanje, HDMI, avdio-video RCA, optični, omrežni in USB vmesnik.

Oblikovalčev prispevek je viden šele na spodnji strani naprave, kjer so različne oznake združljivosti s standardi posrečeno vgravirane v gumijaste nožice predvajalnika. Te bi kaj lahko bile tudi plastične, saj predvajalnik ne premore ventilatorja in je zato ves čas delovanja prijetno tiho, toplota pa se odvaja skozi reže na dnu naprave. Svoje delovanje predvajalnik oznanja z vklopom modre diode LED, ki osvetljuje spodnji sprednji del predvajalnika.

LaCinema Mini HD Connect je pravzaprav vstopni model večpredstavnih podaljškov, ki jih ponuja izdelovalec LaCie, a je kot tak še vedno precej zmogljiv. Sposoben je namreč predvajati veliko večino avdio in video vsebin najrazličnejših formatov zapisa. Podprte so vse ločljivosti do 1080p, kar bo razveselilo številne uporabnike. Žal pa strojna zasnova predvajalnika s seboj prinaša tudi eno največjih pomanjkljivosti. Ne, ne gre za podporo podnapisov, šumniki mu ne delajo težav, LaCinema Mini HD Connect pozna osrednjeevropsko kodno tabelo Windows-1250 (in še nekaj drugih) - gre za nezmožnost predvajanja prostorsko bogatih zvočnih zapisov, kakršen je DTS in njegove izpeljanke. Podpora procesiranju/pretvorbi zvočnega zapisa DTS namreč od izdelovalca zahteva plačilo ustrezne licenčnine, ki pa je LaCie osnovnemu modelu ni namenil, bržkone tudi z namenom držati ceno kar se da blizu magični meji sto evrov.

Uporabniški vmesnik je precej poenostavljen in preprost, kar bi moralo ustrezati veliki večini uporabnikov, saj tako hitro najdejo iskano vsebino ali nastavitve. Podprtih je več svetovnih jezikov vmesnika, slovenščine pa žal (še?) ni med njimi. Daljinski upravljalnik ponuja vsega 12 tipk, zato se je delu z napravo moč hitro privaditi. Tu je še osrednji gumb, ki funkcionalno nadomešča štiri tipke, zato je podajanje ukazov predvajalniku vsaj na trenutke omejeno. Med osnovnimi funkcijami tako daleč najbolj pogrešamo možnost nastavljanja glasnosti, saj bi ta pri predvajanju filmov in/ali glasbe prišla še kako prav. A ker je ni, smo za nastavitev glasnosti prisiljeni poseči po drugem daljinskem upravljavcu.

Predvajalnik je opremljen z žičnim vmesnikom (prepustnost 100 Mb/s) in to mu zagotavlja tekoče predvajanje tudi najzahtevnejših vsebin. Z nakupom brezžičnega ključka USB (ta ni priložen) ga lahko spremenimo tudi v brezžični sprejemnik vsebin iz omrežja, kjer pa še vedno velja, da bodo video vsebine v ločljivosti 1080p brezhibno delovale le po kablu, pri vsebinah do ločljivosti 720p pa teh težav nima. Ker gre za povsem enake simptome kot pri drugih takih predvajalnikih, lahko ugotovimo, da kombinacija trenutne strojne opreme in dodatnega bremena, ki ga povzroči brezžični prenos visoko ločljivih vsebin, ne more postreči z zadovoljivim rezultatom.

Škoda, da LaCie omrežnega priključka ni bolje izkoristil, saj predvajalnik poleg krajevnega omrežnega povezovanja pozna le spletni naslov fotografskih dveri Flickr (pa še tu so funkcije, ki jih lahko uporabimo, omejene). Tako pogrešamo še vsaj osnovne povezave na priljubljene video portale in spletne radijske postaje, saj bi to predvajalniku še dodatno povečalo vrednost.

Razmeroma nizka cena predvajalnika danes ni več najpomembnejša za njegov uspeh, saj se je tudi v vstopnem razredu konkurenca močno povečala. Žal ima predvajalnik za uspeh v ciljnem razredu nezahtevnih uporabnikov predvsem dve hibi, obe povezani z zvočno platjo naprave.

LaCinema Mini HD Connect

Kaj: Večpredstavni podaljšek.

Mere: 12 × 12 × 4 cm.

Izdeluje: LaCie, www.lacie.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: 120 EUR

Za: Vsestranskost, popolnoma tih.

Proti: Ni podpore odkodiranju zvočnega zapisa DTS, omejena funkcionalnost daljinca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji