Objavljeno: 14.9.2005 12:29 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2005

Sedma akrobacija

Program Acrobat je za podjetje Adobe zelo pomemben, zato nenehno dodajajo nove zmožnosti in lastnosti, ki širijo njegovo namembnost in uporabnost. Sedma različica prinaša zanimive novosti, zlasti pri skupinskem delu in integraciji v druge programske pakete. Pa tudi lepo presenečenje - od nedavnega je na voljo s slovenskim uporabniškim vmesnikom.

Acrobat PDF je danes za zapis dokumentov Microsoftove družine orodij Office brez dvoma najpomembnejše sredstvo za pripravo in izmenjavo dokumentov. Internet je uspeh programa samo še povečal, saj je danes večina dokumentacije (brošure, uporabniški priročniki, navodila ...) dosegljiva prav v tej obliki. Celo Microsoft dobršen del svojih dokumentov objavlja kar v obliki dokumentov PDF, pripravljajo pa nov izdelek, ki bo skušal načeti monopol družbe Adobe.

Orodja za popravljanje in komentiranje so v novem Acorbatu še bolj dodelana kakor doslej.

Adobe si že vrsto let prizadeva, da bi orodjem iz družine Acrobat dal večji pomen. Program tako že lep čas ni več zgolj "tiskalniški gonilnik" za pripravo prenosljivih dokumentov, ki jih lahko preprosto pregledujemo in natisnemo. Vsebuje namreč cel niz orodij za skupinsko delo, popravljanje in revizijo dokumentov ter zaščito vsebin. Sedma različica vse te lastnosti samo še potencira in dodaja nove zmožnosti, kot je program za izdelavo obrazcev v dokumentih PDF, ki ga vsebuje profesionalna različica izdelka.

Kot že rečeno, ima nova različica za Slovenijo še dodatno, posebno lepo novost, saj se je družba, skupaj z lokalnim distributerjem, odločila posloveniti uporabniški vmesnik. Ne samo v plačljivih različicah Acrobata, s katerim ustvarjamo dokumente, temveč tudi v brezplačni izvedbi Adobe Reader 7.0, ki omogoča zgolj pregledovanje in tiskanje dokumentov. Kakovost prevoda je na visoki ravni, čeprav se tu pa tam še pojavi kako pogovorno okno ali celo orodje (na primer celotni urejevalnik obrazcev) v angleščini.

Urejevalnik obrazcev daje Acrobatu novo dimenzijo rabe.

Pri novi različici programa že takoj z zadovoljstvom opazimo hitrejše nalaganje. Prejšnja različica je bila pri prvem zagonu obupno počasna, zato je Adobe prisluhnil kritikam in močno pospešil ta del uporabe programa. Žal je zelo počasna ostala namestitev, a to je k sreči le enkratno opravilo. Uporabniški vmesnik je še nekoliko bolj izpiljen in lažji za rabo, čeprav je po drugi strani zelo podoben dosedanji različici. Predvsem so poenostavili menuje in posamezna orodja združili v bolj logične celote.

Pomembno področje, kjer novi Acrobat prinaša spremembe, je integracija v druge programe. Program je že doslej vseboval posebne orodjarne za Microsoftov Word in Excel, zdaj pa so to razširili še na PowerPoint in Outlook. V slednjem lahko v PDF datoteke izvozimo niz elektronskih sporočil, ki so nato povezana z povezavami v samem dokumentu. Vsekakor zanimiv način za arhiviranje elektronskih sporočil, ki jih ne želimo več imeti v poštnem predalu. Omenimo še precej poenostavljen način za izdelavo PDF datotek iz spletnih strani, za kar je zdaj potreben le en gumb. Zelo lepo deluje tudi možnost, da dokument ustvarimo le iz dela spletne strani. Acrobat v vseh teh primerih ohrani oblikovanje in videz. Še več - na ta način izdelani dokumenti na osnovi spletnih strani se natisnejo bistveno lepše in pravilneje, kakor če jih tiskamo neposredno, denimo iz Microsoftovega Internet Explorerja.

Organizator omogoča hiter pregled in urejanje dokumentov.

Omeniti velja še to, da različica Acrobat Professional prinaša orodja za tesno integracijo z dodatnimi programi - neposredno podpira Microsoft Visio, Microsoft Project in Autodeskov AutoCAD. Ko govorimo o zajemu podatkov iz različnih virov, omenimo še preprostejši način za izdelavo PDF datotek iz optično prebranih dokumentov, kar lahko opravimo dobesedno z dvema klikoma in brez dodatnih programov (razen gonilnikov optičnega bralnika). Mimogrede, zdaj lahko v PDF datoteko vključimo tudi izvirni dokument, recimo preglednico.

Nov je urejevalnik PDF datotek imenovan Organizer, ki omogoča hiter pogled zgodovine ustvarjenih ali odprtih datotek. Tu lahko dokumente odpiramo, natisnemo, združimo ali pošljemo po elektronski pošti. Več datotek lahko združimo v zbirke, ki omogočajo večjo preglednost projektov. Poleg že doslej znanega sistema iskanja ima novi Acrobat preprostejšo izvedbo - s pritiskom na Ctrl-F zdaj pridemo do lebdečega okna za iskanje. Dokumentom lahko zdaj na preprostejši način določimo zaščito proti odpiranju, kopiranju, tiskanju.

Integracija z Internet Explorerjem ponuja precej natančnejše tiskanje spletnih vsebin.

Orodja za komentarje ima zdaj tudi Acrobat Reader 7.0, to možnost pa lahko vključimo samo, če dokument PDF pripravimo s paketom Adobe Acrobat Professional 7.0 in ga pošljemo uporabniku prek elektronske pošte v revizijo ali pa objavimo v namensko pripravljenih spletnih strežnikih. Tak predpogoj je sicer omejitev, vendar obenem omogoča, da prejemnika dokumenta obvestimo o postopku, kako naj opravi komentarje in kje lahko dobi brezplačni Adobe Reader. Vsekakor pa je to odličen napredek za skupinsko delo, tudi če vsi v skupini nimajo polne različice Acrobata. Popravke in komentarje nato lahko sprejmemo in pripravimo dokončne dokumente.

Tako kakor doslej, je Acrobat na voljo v več različicah. Najzmogljivejša različica Professional ima morda eno najbolj opaznih novosti - urejevalnik obrazcev v obliki XML z imenom Adobe LiveCycle Designer 7, ki ga je Adobe doslej prodajal posebej. Obrazce lahko pripravimo na osnovi obstoječih dokumentov PDF, zbirke podatkov, spletnih storitev (prek datotek WSDL) ali pa se odločimo za pripravo s čarovnikom in prek obstoječih predlog. Ko uporabnik dobi obrazec PDF, vnesene podatke lahko posreduje prek elektronske pošte ali pa kar prek spletne storitve in protokola SOAP. V celoti sicer urejevalnik še ni tako dodelano orodje kakor sam Acrobat, ima pa perspektivo, da postane resen tekmec drugim podobnim programom, na prvem mestu Microsoftovemu InfoPathu 2003.

Dokumente lahko pošljemo v revizijo prek elektronske pošte drugim članom skupine.

Adobe Acrobat v sedmi različici vsekakor prinaša veliko novih akrobacij, zaradi katerih postaja program domala nepogrešljivo orodje. Tega se očitno dobro zavedajo tudi pri družbi Adobe, saj ima program v najzmogljivejši različici precej zasoljeno ceno. Morda pa se bo to v prihodnosti spremenilo, saj se Adobu obeta resna konkurenca. Pred nekaj meseci so pri Microsoftu potrdili, da pripravljajo programski paket z imenom "Metro", ki ima po opisu zelo podobno vlogo. Seveda pa Metro ne bo podpiral zapisa PDF, temveč bo Microsoft gotovo posegel po nečem novem. Pričakujemo lahko oster boj, kar bo najbrž vplivalo tudi na cene. Res pa je, da ima Acrobat za seboj tako zgodovino in tolikšno količino dokumentov, da se mu ni treba bati za prihodnost.

Adobe Acrobat 7.0

Kaj: Program za izdelavo, urejanje in pregledovanje dokumentov v zapisu PDF.

Izdeluje: Adobe, www.adobe.com.

Prodaja: Medija, www.medija.si, (01) 300 67 10, info@medija.si.

Cena: Acrobat 7.0 Professional 193.080 tolarjev; nadgradnja 64.680 tolarjev.

Za: Slovenski vmesnik, hitrost delovanja, orodja za komentarje in popravke.

Proti: Počasna namestitev, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji