Objavljeno: 1.11.2005 13:41 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2005

Seagateov plošček

USB ključi so se na trgu že dobro uveljavili, vendar pa so izdelki, ki ponujajo nekajgigabajtno zmogljivost, dokaj dragi in redki. Seagate zahtevnejšim kupcem tako ponuja alternativo - 5-gigabajten mikro disk v zanimivem zunanjem ohišju.

Seagate je s svojimi 5-gigabajtnimi miniaturnimi diski kot OEM izdelovalec zastopan v precej izdelkih drugih izdelovalcev (uporablja jih npr. Creative v svojih MP3 predvajalnikih), diskov v obliki kartic CF pa ne ponuja. Tako gre pri zunanjem disku z neprivlačnim imenom ST650211USB (oglašujejo ga le kot "Pocket Harddrive") za prvi izdelek, v katerem Seagate svoj miniaturni (1-palčni) disk ponuja pod svojim imenom. Disk z zmogljivostjo 2,5 ali 5 GB (preizkusili smo zmogljivejšega) ima 2 MB predpomnilnika, plošče pa se vrtijo s hitrostjo 3600 vrtljajev na minuto.

Odlika žepnega diska je domiselno oblikovano ohišje (po obliki in velikosti spominja na hokejski plošček), ki omogoča shranjevanje USB kabla v samo napravo (tako nam kabla ni treba prenašati s seboj), obenem pa je zasnovano tako, da naj bi v primeru padca disk varovalo pred poškodbami.

V večini sodobnejših operacijskih sistemov disk deluje brez gonilnikov, samo priključimo ga na vmesnik USB (zaželen je vmesnik različice 2.0). Priložena programska oprema Secure Zone pa omogoča zaščito podatkov, ki tako ostanejo skriti nepooblaščenim tudi v primeru kraje. Program disk razdeli na dva razdelka: prvi je dostopen brez omejitev, drugega pa skrije in so podatki na njem dosegljivi le prek programa SecureZone z geslom. Namestitveni program posnamemo na prvi, nezaščiteni razdelek in tako imamo rešitev, ki omogoča branje zaščitenih podatkov kjerkoli, seveda le, če poznamo geslo za dostop.

Ker ne gre za napravo, namenjeno poganjanju programov neposredno z zunanjega diska, smo se pri preverjanju delovanja posvetili predvsem hitrostim prenosa. Za primerjavo smo vzeli običajen 3,5-palčni disk, obenem pa smo žepni Seagate primerjali tudi z USB pomnilniškim ključem nižjega cenovnega razreda.

Primerjava hitrosti branja in pisanja podatkov s programom DBench32

Seagateov malček se lahko pohvali s praktičnim ohišjem, veliko zmogljivostjo in hitrostjo pisanja (v primerjavi s pomnilnikom flash), pri branju pa je nekoliko počasnejši od konkurentov s pomnilnikom flash. Po zmogljivosti in hitrosti branja in pisanja seveda niti približno ni kos 3,5-palčnim diskom. Pograjali bi visoko ceno, kajti za podoben znesek dobimo precej zmogljivejši 2,5-palčni zunanji disk, a v tem primeru se moramo seveda odpovedati miniaturnemu ohišju.

Seagate ST650211USB

Kaj: Zunanji disk.

Izdeluje: Seagate, www.seagate.com.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si, (01) 530 32 20; Elkotex, www.elkotex.si, (01) 583 79 10.

Cena: 42.900 tolarjev.

Za: Priročna oblika, velika zmogljivost v primerjavi s ključi USB flash.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji