Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Samsung NV100HD

Nekakšen naslednik modela NV24HD se prav tako ponaša s povezavo HDMI, ki omogoča pregledovanje fotografij in videoposnetkov na visoko ločljivih televizijah v polni kakovosti. Poleg tega omogoča tudi zajemanje videa v ločljivosti 720p, vsaj tako pravijo v Samsungu.

Samsung NV100HD

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14,7 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-102 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,9; ostrenje 5 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 5,4 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Euro foto, www.eurofoto.si.

Cena: 299 EUR.

Za: Kakovosten zaslon, prijetne barve, prostorsko nepotratni videoposnetki, priložena kabel HDMI in daljinski upravljalnik.

Proti: HD video si ne zasluži tega imena, med zajemanjem videa ni stabilizacije slike.

Zgoraj omenjeni ,,nekakšen naslednik" se nanaša predvsem na sorodstveno vez po visokoločljivostni strani, saj je v optičnem smislu NV24HD nekoliko zmogljivejši aparat. Razmerje goriščnic je podobno, 3,6-kratno, vendar se pri tokrat preizkušenem aparatu začne šele pri 28 mm, namesto pri 24. Kot zajema je kljub temu veliko širši kot pri večini aparatov, sodčkavost pa je tokrat na razumni ravni. Bolj kritično je popačenje na drugem koncu, ko uporabimo največji zum.

Daljinski upravljalnik omogoča zajemanje zabavnih avtoportretov.

Aparat omogoča zajemanje fotografij s kar 14,7 efektivne točke, kar je sicer nesmiselno, tudi v povezavi s takšno optiko, kljub temu pa je prepoznavnost podrobnosti dovolj dobra. Zrnatost fotografij je pri izbiri višjih občutljivosti ISO nekoliko slabša, pri manjših občutljivostih in dovolj svetlobe pa aparat zajema fotografije lepo, barve so naravne in tudi avtomatika ne razočara. Dobro so prepoznavne tako podrobnosti v sencah (tudi tu je opazne nekaj zrnatosti) kot na svetlih delih fotografije.

Bolj razočarajo videoposnetki, za katere se v Samsungu hvalijo, da premorejo visoko ločljivost in kakovost. Ločljivost je sicer prava (čeprav ni videti tako) in posnetki prostorsko niso potratni, a jih kljub temu ne moremo sprejeti kot tiste HD. Konkurenca stvar opravi veliko bolje, predvsem ko govorimo o zajemanju v notranjih prostorih, kjer Samsung deluje porazno in utripajoče, poleg tega pa mu gre v nasprotju s fotografiranjem teže od rok tudi nastavitev beline. Najslabša lastnost je izjemna stresenost posnetkov, saj aparat, kljub temu da zmore mehansko stabilizacijo slike, te med zajemanjem videa ne uporabi. Zumiranje med videom je omogočeno, takrat pa se zaradi glasnega objektiva za trenutek izklopi zajemanje zvoka.

S širokim kotom in dobro avtomatiko lahko zajamemo zanimive posnetke tudi med vožnjo v službo. Vinjetiranje smo dodali naknadno v samem aparatu.

Aparatu lahko skoraj vse ukaze sporočimo prek za dotik občutljivega zaslona, ki slike prikazuje zelo kakovostno in v ločljivosti kar 460.000 pik. Uporabniški vmesnik je enostaven in omogoča v načinu manual tudi popolno izbiro ročnih nastavitev, včasih pa je prek zaslona teže izbrati točno določeno tipko, zato aparat lahko zahteva nekaj privajanja. Ko vam tudi to ni dovolj, lahko posežete po priloženem daljinskem upravljalniku, s katerim lahko zumiramo, fotografiramo in fotografije tudi pregledujemo. To je najbolj prijetno, ko smo zleknjeni v naslanjaču, aparat pa je v priloženi postaji priključen na visoko ločljiv televizor, s prav tako priloženim kablom HDMI, ki sicer ni poceni.

Če vas ne moti polnjenje baterij samem v aparatu, streseni videoposnetki in nekaj privajanja na zaslon, občutljiv za dotik, je Samsung NV100HD s ceno 299 evrov vreden razmisleka, v nasprotnem primeru pa raje posezite po čem drugem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji