Objavljeno: 12.7.2007 02:17 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2007 | Teme: nenehni testi

Samsung ML-2570

Samsungov nov črno-beli laserski tiskalnik, model ML-2570, je namenjen domačim uporabnikom in manjšim delovnim skupinam, ki potrebujejo preprost tiskalnik po zmerni ceni. Tiskalnik razmeroma kompaktnih mer je opremljen z USB in vzporednim vmesnikom; to pomeni, da bo svoj prostor našel predvsem na pisalnih mizah.

A tam bo marsikoga zelo motil. Tiskalnik je namreč precej glasen, poleg tega so se v našem laboratoriju vibracije širile tudi po mizi. Sicer pa je zelo preprost, tako za rabo kot za namestitev. Slednja traja le nekaj minut oziroma par klikov, vnovični zagon pa ni potreben. Kakovost tiska je povprečna, najpomembnejša je seveda kakovost besedila, ki je zgledna.

Je pa zato hitrost tiska zelo dobra; vsekakor je med vodilnimi v razredu cenejših tiskalnikov. Prvo stran natisne v devetih sekundah, za petnajst strani besedila potrebuje sedeminštirideset sekund. Oboje je nadpovprečno, tudi pri daljših dokumentih se dobro izkaže. Petdeset strani natisne v dveh minutah in štirinajstih sekundah; to pomeni triindvajset in pol strani na minuto, le pol strani manj od Samsungove nazivne hitrosti. Za Photoshopovo bitno sliko potrebuje pri ločljivosti 600 × 600 pik na palec dvanajst sekund, dve sekundi več pa pri najvišji ločljivosti, 1200 × 600 dpi. Vektorsko sliko v formatu CDR natisne v desetih sekundah pri nižji ločljivosti, pri visoki ločljivosti potrebuje le dve sekundi več. Vse številke pa se zelo poslabšajo pri uporabi postscriptnega gonilnika (pri prej omenjeni bitni sliki datoteki potrebuje dvaintrideset sekund), čeprav ga večina domačih uporabnikov niti ne potrebuje.

Cena natisnjene strani ni najcenejša, dva centa in pol na stran, vendar se marsikateri tiskalnik za doma obnese še slabše. ML-2570 je z nizko ceno sto šestinšestdesetih evrov dobra izbira za vsakogar, ki potrebuje tiskalnik le tu in tam, pa še to bolj za krajše besedilne dokumente (torej seminarske naloge in podobno) kot pa za visoko kakovostne fotografije (pri čemer pa črno-beli laserji tako ali tako ne blestijo).

Samsung ML-2570

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, vzporedni.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 1200 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 24 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predala), PCL6, PostScript3; 32 MB.

Cena: 166,90 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,5 centa.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Za: Hitrost, cena.

Proti: Glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji