Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Oktober 2006 | Teme: nenehni testi

Samsung GX-1S

Podjetji Samsung in Pentax sta pred slabim letom dni objavili novico o skupnem sodelovanju pri razvoju digitalnih SLRjev, nekaj mesecev zatem pa so v Samsungu že napovedali nov digitalni fotoaparat višjega vstopnega razreda z imenom Samsung GX-1S. Poleg njega so se lotili tudi "oskubljene" različice GX-1L. Na prodajnih policah sta se znašla v prvi polovici letošnjega leta.

Že na prvi pogled je očitno, da so se trga digitalnih SLRjev v Samsungu lotili bolj skromno. Telo fotoaparata povsem spominja na Pentaxov model *istDS2, po krajšem spoznavanju pa smo se o tem lahko tudi prepričali. Edini razliki sta v napisih modela in lastnih objektivih, ki jih za podjetje izdelujejo v nemškem Schneider-Kreuznach. Toda v ponudbi imajo le dva objektiva, D-Xenon 18-55 mm, ki ga lahko kupimo v kit izvedbi, in D-Xenon 50-200 mm. Na srečo so poleg identičnega fotoaparata ohranili tudi Pentaxov bajonet, tako da lahko za fotografiranje uporabljamo njihove nove, pa tudi starejše objektive ter širok izbor dodatkov.

Upravljanje, tehnične specifikacije, telo fotoaparata, videz menujev ter njihov nabor je popolnoma enak Pentaxovemu modelu *ist DS2, ki pa ni več naprodaj. V nakup nas lahko prepriča le objektiv, vendar ne sodi ravno med vrhunske izdelke. Na žalost GX-1S tudi cenovno ni najugodnejši. Novi Pentaxov model K100D je v enaki kit izvedbi dražji le za 10.000 tolarjev, ponuja pa sistem proti tresenju in večji pregledovalnik LCD. V skorajšnji poplavi naprednejših digitalnih SLRjev s tipali z ločljivostjo več kot 10 milijonov pik ga čaka sila negotova prihodnost. Kakšni bodo njihovi naslednji koraki, pa nam bodo verjetno pojasnili na letošnjem fotografskem sejmu Photokina.

Samsung GX-1S

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 3008 × 2008, 2400 × 1600, 1536 × 1024.

Tipalo: Efektivno 6,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,7 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Samsung, www.samsungcamera.com.

Prodaja: Anni, www.anni.si.

Cena: 159.990 tolarjev (z objektivom D-Xenon 18-55).

Za: Kakovost posnete fotografije, velikost in teža, združljivost s Pentaxovimi objektivi.

Proti: Počasen ter tu in tam nenatančen avtofokus, počasno brisanje posnetkov, nizka ločljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji