Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2015 | Teme: nenehni testi

Samsung Galaxy Tab S2 9,7

Samsung Galaxy Tab S2 je izjemno tanka tablica. Pravzaprav najtanjša tablica do zdaj, od iPad Aira tanjša za pol milimetra. Debela je 5,6 milimetra in v roki se to čuti. Kljub temu gre za večjo tablico, tako da smo jo na začetku zelo previdno držali v rokah, saj velik zaslon v povezavi s tankostjo zahteva previdnost. Ta se na daljši rok izkaže za nepotrebno, kajti izdelava je odlična. Robovi so kovinski, zadnja stranica pa iz zelo dobre plastike.

Lanskoletni model Tab S je navdušil predvsem z zaslonom, saj je SuperAMOLED sliko risal pri norih 2560 x 1600. Letos so ločljivost umirili, tako da je “le” 1536 x 2048, torej enaka kot pri iPad Airu. Gre za odličen zaslon z dobrimi vidnimi koti, ki iPadu sledi še pri eni značilnosti. Razmerje zaslona pri Tab S2 je prav tako 4 : 3. Lanski model je imel še (za Android bolj klasično) širokozaslonsko razmerje 16 : 9. V Samsungu so očitno sledili Applu, kar ni slabo, saj se razmerje 4 : 3 na iPadih dobro obnese.

Tankost naprave žal potegne za seboj tudi to, da je prostora za baterijo manj. Letošnja baterija ima zmogljivost 5870 mAh, lanski model pa jo je imel 7900 mAh. Manjša baterija sicer ne pomeni, da je tablica neuporabna, a se razlika nedvomno pozna. Tablice so nas razvadile z avtonomnostjo, saj jih ob zmerni rabi ne polnimo vsak dan. Tab S2 pa bo ostal brez sape pred iPadom ali lanskim modelom. To se ob zmerni rabi ne bo poznalo, razliko pa bodo hitro občutili tisti, ki tablico uporabljajo za igranje iger. Nam je uspelo v enem sobotnem popoldnevu sprazniti baterijo. Res je, da smo igrali igre in gledali filme, a manjša baterija je nekaj, na kar je pri Tabu S2 treba opozoriti.

Strojno so v Samsungu lepo nadgradili lanski model, saj je procesor močnejši. Tab S2 poganja osemjedrni čip s štirimi 1,9 in štirimi 1,3 GHz jedri. Pomnilnik ostaja pri treh gigabajtih, a je to povsem dovolj. Nekoliko razočara kamera, ki ima 8-megatočkovno tipalo, a ne dela navdušujočih slik. Ja, slikanje s tablicami bo z nami še kar nekaj časa, tako da je treba tudi v tablicah pričakovati dobre fotoaparate. Glede na lahkost in tankost je Tab S2 pravzaprav ena redkih tablic, s katero je slikanje vsaj malo manj nerodno opravilo.

Tako kot v vse novejše Samsungove naprave je tudi v Tab S2 vgrajen čitalnik prstnih odtisov. Vgrajen je v fizični gumb domov na prednji strani. Shranimo lahko pet prstov in med uporabo jih je zaznal 99 odstotkov časa. Zelo zelo redko se je zgodilo, da smo morali prst dati v prepoznavo še enkrat. Odklepanje telefona s prstnim odtisom je ena tistih funkcionalnosti, ki na prvo žogo deluje trivialno in kot da malo zveča varnost. V praksi pa se je nato težko sprijazniti z lanskoletnimi napravami, ki čitalnika še nimajo, saj takoj opazimo večjo okornost vsakič, ko hočemo odkleniti zaslon.

Tako kot vse večje Samsungove mobilne naprave ima tudi Tab S2 vgrajeno omejeno večopravilnost, ki deluje le z nekaterimi aplikacijami, a jo je, roko na srce, bolje ignorirati.

Samsungu je zopet uspelo narediti solidno tablico, ki z izdelavo in strojno močjo ne zaostaja za jabolčno in preostalo androidno konkurenco. Tako kot vedno ji ne pomaga skop nabor tablicam prilagojenih aplikacij. Ta se sicer vsako leto nekoliko poveča, a razlika kljub temu ostaja. Samsung tako stavi še na povezljivost njihovih tablic in telefonov. Slednje lahko upravljamo na prvih, a tu gre za nišne funkcionalnosti, ki jih bodo uporabljali redki. Tab S2 je dobra tablica, ki ne navduši, a prav tako ne razočara v nobeni od pomembnejših postavk. Še največji očitek leti na majhno baterijo, a tudi to ni tako kritično.

Samsung Galaxy Tab S2 9,7

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena ob objavi: 520 EUR.

✓    Tankost, teža, zaslon.

✗    Baterija.

5239482

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji