Objavljeno: 19.9.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2017

Samsung Galaxy Note8

Leto je naokoli in čas je za novo Samsungovo Beležnico – telefon, ki je pred leti z res pogumno potezo kupce in izdelovalce prepričal, da morajo biti telefoni veliki. Leta 2011 je imel povprečen telefon z Androidom okoli 4,3-palčni zaslon, iPhoni so bili 3,5-palčni, Samsung Galaxy Note pa je presenetil s, pazite, kar 5,3-palčnim zaslonom!

Danes so že celo iPhoni 5,8-palčni, Samsungove OsemkePlus pa 6,2-palčne, kam lahko sploh še seže novi Note8? Kot kaže, ne prav daleč – najnovejši telefon iz Samsungovih tovarn je namreč le malenkost večji od telefona Galaxy S8+: zaslon po diagonali meri 6,3-palca. V praksi je razlika komajda opazna. Gre za pomanjkanje poguma ali pa je to dejanska meja, onstran katere postane telefon v praksi neuporabno prevelik?

Morda pa je kriv le kanček konservativnosti, ki so se je pri Samsungu nalezli lani, ko so v Note7 poskušali stisniti »preveč baterije«. Zaradi tega so telefoni goreli, na koncu pa so jih upokojili, pridelali milijonsko neposredno škodo, zaradi padca delnic pa je vrednost Samsunga zdrknila za 26 milijard dolarjev.

Kakorkoli že, Galaxy Note8, ki je zdaj naprodaj, lahko v enem stavku opišemo takole – to je malce težji Galaxy S8+ z dodanim peresom, dvema fotografskima objektivoma in nekoliko manj zmogljivo baterijo. In 100 evrov višjo ceno. Tistim, ki so že leta navezani na Beležnice, bo vse to popolnoma zadostovalo, saj novi model pomeni resno nadgradnjo zadnjega Note7 (ta zaradi zgoraj omenjenih težav ni več naprodaj) in še posebej predzadnjega Note5 (da, šestico so v Samsungu izpustili). Leta so naredila svoje in telefon, ki je danes v samem vrhu, je vsekakor veliko boljši od lanskega in še posebej predlanskega modela. Ali je boljši tudi od letošnjih drugih vrhunskih modelov (Galaxy S8/S8+ in LG G6), je odvisno od tega, ali v telefonu potrebujete ali pa si morda le želite – digitalno pero.

Pero

Steve Jobs je nekoč izjavil, da »če potrebuješ pero, potem si zavozil«. Pri tem je imel v mislih Microsoftove pametne telefone z Windows Mobile, ki jih ni bilo mogoče upravljati s prsti, in nekako takšno je bilo pred leti tudi večinsko mnenje ob predstavitvi prve Samsungove beležnice, ki so ji dodali pero. Čeprav smo takratno beležnico brez težav upravljali s prsti, so si v Samsungu zamislili, da bo dodano pero (ki se pospravi v telefon) dobra zamisel, za izdelavo zapiskov na sestankih, za skiciranje, za risanje. Tudi sami priznavajo, da telefoni Note sicer niso najbolje prodajana Samsungova serija (to so tradicionalno telefoni Galaxy S), a so si v vseh teh letih pridobili kopico zvestih uporabnikov, ki komaj čakajo nove različice in nadgradnje. Pero je torej našlo svoje uporabnike in celo v uredništvu imamo take, ki ga uporabljajo.

Gotovo je eden izmed razlogov tudi sama izvedba peresa, ki ga je Samsung razvil z vodilnim podjetjem s tega področja – japonskim Wacomom. Prej omenjena peresa v telefonih Windows Mobile so bile navadne plastične paličice, S-Pen, kot ga imenujejo v Samsungu, pa je aktivna napravica, ki kazalec na zaslonu premika tudi, če se zaslonu le približamo, brez dotika. Nasploh je delo s peresom v užitek, saj lahko z njim po zaslonu zelo natančno pišemo, skiciramo in rišemo. Tega, bodimo pošteni, s prstom v resnici ne moremo.

Samsung je svoj del enačbe dodal s prirejeno programsko opremo, ki pero zelo dobro podpira in se samodejno sproži takoj, ko pero vzamemo iz telefona, in se zapre, ko ga položimo nazaj. Nova različica Note8 omogoča celo izdelavo zapiskov na zaklenjenem zaslonu – Note8 ima namreč zaslon, ki stalno prikazuje uro in opomnike (tako kot Galaxy S8 in že prej Galaxy S7), ob izvleku peresa pa zaslon takoj sprejme tudi naše zapisovanje in risanje, to pa nato shrani v aplikacijo z zapiski.

Če povzamemo – pero je odlično zasnovano in v sodelovanju s programsko opremo deluje odlično. Če ga potrebujete, boste navdušeni.

Fotoaparat

Samsung je nekoliko pozen z vstopom na področje dvojnih fotoaparatov, saj so ga od večjih izdelovalcev prehiteli vsaj že Huawei, LG, ZTE in celo vedno konservativni Apple. Toda Note8 ima dvojni fotoaparat in ta se od konkurence nekoliko razlikuje, v pozitivnem smislu. Prva kombinacija objektiv/tipalo na zadnji strani je običajna, taka, kot jo najdemo tudi pri Galaxy S8 (in prej Galaxy S7) – 12 megapik, z zaslonko f/1.7. Druga je širokokotna, 12 megapik, f/2.4. Prvi omogoča izdelavo odličnih fotografij, tudi v svetlobno zahtevnejših razmerah, kot smo vajeni pri zadnjih dveh generacijah telefonov Galaxy S. Skupaj pa omogočata izdelavo portretnih fotografij z zamegljenim ozadjem (t. i. bohek). Širokokotni objektiv poskrbi za fotografiranje človeka, običajni objektiv pa za ozadje. Kako bo videti končni izdelek, lahko na zaslonu vidimo v živo, še preden naredimo fotografijo. Ali pa, kar je posebnost, se o tem odločimo po tem, ko smo fotografijo že posneli! Ali pa se na koncu odločimo kar za običajno, nepribližano fotografijo. Telefon namreč vedno hkrati posname dve fotografiji, vsako z enim objektivom, kaj bo na koncu iz tega nastalo, pa je prepuščeno uporabniku.

Res zanimiva izvedba dvojnega fotoaparata, ki je korak naprej v primerjavi s ponudniki, ki so dvojni objektiv imeli že prej. Seveda pa je vprašanje, koliko uporabnikov se bo sploh potrudilo in jo uporabljalo ter sploh razumelo. Večina uporabnikov s telefonom pač le »škloca« in tem tudi ročne nastavitve, ki jih omogoča, ne bodo koristile. Prepričani pa smo, da bo novost za nekatere manjša revolucija.

Novosti, ki to niso več

Povedali smo že, da je Note8 bolj ali manj Galaxy S8+ z dodanim peresom in dvojnim objektivom, mar ne? To pomeni, da je podedoval fantastičen zaslon AMOLED, ki se razteza od roba do roba in ga je res užitek uporabljati. Odlično je videti tudi na opoldanskem soncu, predvsem pa blesti, ko ga postavimo vodoravno in si na njem ogledujemo foto ali video posnetke. To, da nima več strojnih navigacijskih tipk, ki so jih Samsungi imeli od samih začetkov, je le prednost.

Verjetno ne bomo presenetili, če povemo, da je Note8 vodoodporen (standard IP87 – do pol ure na globini do 150 cm), enako ne, da podpira brezžično polnjenje. Bralnik prstnih odtisov je na zadnji strani in tako kot pri Galaxy S8 previsoko (zraven objektivov), zato ga je ob tako visokem telefonu res težko zadeti. In – navdušeni smo nad zaslonom, ki je tudi tu lahko stalno prižgan in stalno prikazuje uro/datum in programska obvestila (to pa seveda »pokuri« nekaj baterije – približno 1 % na uro). Mimogrede, to so že pred nekaj leti omogočali nekateri telefoni z Windows Phone, a smo nanje že pozabili. Novost tudi ni več procesor, ki je vgrajen v Note, osemjedrni Samsungov Exynos 8895 (v ZDA pa Snapdragon 835), shrambe je od 64 GB naprej, pomnilnika pa kar 6 GB. Slednje se zna poznati predvsem pri preklapljanju med večjimi aplikacijami (Facebook, Chrome), ki bodo v prihodnosti še zrasle. Danes taka količina pomnilnika še ni nujna – tudi telefoni s 4 GB delujejo tekoče.

Lepotni popravki

In, da, Note8 ima še nekaj dodatnih programskih malenkosti, ki jih bodo opazili le najnatančnejši. Zdaj je, recimo, mogoče pognati dve aplikaciji hkrati, ki bosta zasedli vsaka del zaslona (na Galaksijah pač ločeno poženemo obe), Samsungova pomočnica Bixby pa zdaj omogoča tudi glasovne ukaze. V angleščini seveda, enako pa velja tudi za Galaxy S8/+, po zadnjih nadgradnjah. Še vedno pa menimo, da je posebno tipko zanj, ki dela gnečo na levi strani telefona, najbolj smiselno programsko (z dodatki iz trgovine Play) onemogočiti, ali pa nanjo prilepiti kaj bolj koristnega, denimo proženje fotoaparata.

Pod črto, Note8 je 100 evrov dražji od Galaxy S8+, s katerim ga primerjamo. Zato, ker ima pero in dva objektiva. In zato, ker je pač lahko dražji. Hkrati sta pero in dodatni objektiv odvzela toliko prostora, da ima nekoliko manjšo baterijo – zmogljivost ima 3300 mAh, S8+ pa 3500. No, v praksi je razlika komajda opazna, Note8 vas bo še vedno brez težav pripeljal do konca dneva.

Samsung Galaxy Note8

Hitrost delovanja: 10.

Kakovost izdelave: 10.

Cena: 1000 EUR za različico s 64 GB shrambe in podporo dvema karticama SIM.

Za: Odličen zaslon, hitrost, vodoodpornost, brezžično polnjenje, stalno delujoč zaslon, kamera z dvema objektivoma. Pero S-Pen.

Proti: Visoka cena, nerodno nameščen bralnik prstnih odtisov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji