Objavljeno: 24.2.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2015 | Teme: nenehni testi

Samsung Galaxy Note Edge

Ukrivljeni zasloni. Ta koncept spada v prihodnost, saj bi težko našli znanstvenofantastični film ali nadaljevanko, kjer ne bi tako ali drugače uporabljali takih zaslonov. V izmišljenih svetovih je treba le naznaniti, da ima nekdo ukrivljeni zaslon, in že ga brez težav uporablja. Tako kot je bilo pred letom 2007 moderno reči, da ima nekdo zaslon na dotik in na njem počne čuda stvari. Kako je z zasloni na dotik, zdaj vemo in še zdaleč ne gre za takšno inovacijo, kot jo radi prikažejo futuristični koncepti. Seveda bo napredek naredil svoje in zasloni na dotik bodo enkrat vse to, kar so nam že leta 1989 obljubljale Zvezdne steze. Ukrivljeni nikakor niso tako daleč kot zasloni na dotik, a je poizkusov v to smer vedno več.

Lani smo dobili na preizkus LGjev telefon LG G Flex, ki je imel ukrivljen celoten zaslon. Naprava tako v rokah deluje kot polmesec. Flexov zaslon ni prinesel nobene funkcionalne prednosti, imel je le tisti začetni trenutek: »vau, ukrivljeni zaslon«. Res je šlo za zelo dober telefon, a to bi bil tudi, ko ne bi imel ukrivljenega zaslona.

Rob

V tem duhu smo tudi pričakali Samsungov Galaxy Note Edge. Samsung je ob predstavitvi povedal, da gre za napravo, ki jo sicer prodajajo, a opozarjajo, da ne bo dostopna v velikih količinah, saj je njena izdelava zahtevna. Osrednja lastnost in tisti dejavnik, ki otežuje izgradnjo, je ukrivljeni zaslon, ki se na desnem robu ne konča, temveč s krivino zaseda celotno desno stranico. Tako kot pri Flexu gre za en zaslon, a tu se podobnosti končajo.

Ukrivljeni del zaslona deluje kot ločena enota in telefon lahko na krivini kaže različne informacije. Za začetek so tja prestavljene največ rabljene aplikacije, ki na običajnih androidnih telefonih zasedajo spodnjo vrstico zaslona. Seveda to ni vse, saj je ta del zaslona programabilen. Tako je nanj mogoče priklicati menu do bližnjice za svetilko, štoparico, snemalnik zvoka in ravnilo. Slednje je lahko dejansko uporabno, saj se zaslon konča zelo plitvo in ko telefon postavimo na mizo, je videti, kot da se zaslon konča na ravni površini.

Ukrivljeni del zaslona je mogoče uporabljati kot nočno uro, saj je viden tudi, ko je telefon položen na zadnjo stran. Ukrivljeno pasico je mogoče tudi prilagoditi z lastnim sporočilom, ki se pokaže, ko zaslon zbudimo. Pasici lahko poleg besedila izberemo še sliko za ozadje. V trgovini Play Store je celo poseben razdelek z gradniki, ki so namenjeni le temu delu zaslona. Ne gre za zelo na gosto poseljeni del trgovine z aplikacijami, a očitno je nekaj razvijalcev, ki so se lotili takih programov. Med njimi najdemo tudi nekaj preprostih iger.

Največja uganka pred uporabo Galaxy Edga je bila ergonomija takega zaslona. Med drsenjem prstov po ukrivljenem delu gre za prijetno izkušnjo in odzivnost je odlična. Ko enkrat osvojimo vse bližnjice (poteg od zgoraj, na primer, prikaže menu z bližnjicami do svetilke ...), postane raba  naravna in je krivino veselje uporabljati. Nekaj več težav je pri pobiranju telefona z mize, saj ga je skoraj nemogoče prijeti za levo in desno stranico. Ukrivljeni zaslon je tako gladek, da smo se morali privaditi pobiranju telefona z obema rokama oziroma s prijemom za zgornjo in spodnjo stranico. Slednje ni tako elegantno, saj gre za veliko napravo.

Note

Tudi če bi Edgu vzeli ukrivljeni zaslon, bi šlo za odličen telefon, kajti njegova osnova je Note 4, ki je najbrž najboljši Samsungov telefon. Tako kot Note 4 je tudi Edgu priložen Samsungov svinčnik S-pen, ki je na trenutke uporaben, a še vedno ne gre za tehnologijo, ki bi omogočala pisanje daljših zapiskov. A kljub temu pride prav, ko hočemo nekaj na hitro zapisati.

Edge je od Nota podedoval še strojno opremo, ki je impresivna. Motor telefona je 2,7 GHz štrijedrni procesor, ki ima na voljo kar 3 GB pomnilnika. Na zadnji strani je kamera ločljivosti 16 megapik, ki dela lepe slike. Predvsem gre izpostaviti zaslon, ki meri po diagonali 5,6 palca. Ločljivost zaslona je 1600 × 2560 pik, to pri tej diagonali zaslona pomeni kar 524 pik na palec. Gre za tehnologijo AMOLED in Samsungu je tu uspel konkreten podvig, saj gre za odličen zaslon, ki se ga ne bi branil noben telefon.

Krivina prihodnosti

Samsung Galaxy Edge je odličen telefon, ki ga tako kot vse Samsunge malce kazi androidna preobleka TouchWiz. Gre za najbolj zapleteno preobleko med vsemi večjimi izdelovalci androidnih telefonov. Res je to najboljše, kar Samsung trenutno ponuja. Ukrivljeni zaslon tako lahko štejemo za dodaten bonus, saj telefona ne pokvari in mu doda nekaj funkcionalnosti, ki pa so daleč od tega, da bi take zaslone lahko označili za revolucijo. Krivina zaenkrat ne ponuja dosti več kot zanimivo obliko. Kljub temu je treba tako Samsung kot LG pohvaliti, da se trudita v tej smeri, saj bomo lahko čez nekaj let gledali na Edge in Flex kot na prve zametke naprav, ki jih bomo lahko zložili in pospravili v žep. Do tja bomo prišli tako, kot smo prišli do dobro delujočih zaslonov na dotik. Dozorela bo tehnologija in takšni poizkusi, kot je Edge, bodo gnali konkurenco naprej.

Samsung Galaxy Note Edge

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    Odličen telefon, tako kot Note 4. Zaobljen zaslon je zanimivost ...

✗    ... ki pa ne pomeni revolucije.

4597664

Video

O zaobljenem telefonu smo posneli tudi video, ki si ga lahko ogledate na www.monitor.si/edge.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji