Objavljeno: 29.8.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2017

Samsung Galaxy J7 2017

Samsung se že dolgo drži taktike, da svoje telefone, ki so namenjeni »cenovno občutljivejšim kupcem«, kot se reče, v resnici prodaja prek svojih vrhunskih modelov. Vsako leto predstavijo res vrhunski model Galaxy S, nato pa kmalu zatem še cenejše telefone, ki se prav tako ponašajo z imenom Galaxy. Če je dober Galaxy S, bo dober tudi oni drugi, saj je tudi Galaxy, mar ne?

Kar nekaj let je veljalo, da to žal ni res, v preteklih letih je Samsung v cenejše galaksije vgrajeval tako šibke in zastarele dele, da jih je bilo le težko priporočiti komurkoli. Zadnja leta je drugače, modeli Galaxy J so postali prav spodobni telefoni, četudi stanejo nekajkrat manj kot »prave« Galaksije. Preizkusili smo Galaxy J7 letošnje generacije, ki ga cenijo na več kot 360 evrov. To je veliko več, kot danes stane J7 iz leta 2016, a je med njima res opazna razlika v zmogljivostih.

Najprej presenečenje – J7 2017 ima zaslon AMOLED (resda ločljivosti 1080 × 1920 pik, in ne 1440 × 2550 ali celo 2960 kot S8), in to celo tak, ki zna delovati stalno. T .i. način Always On stalno prikazuje uro in opozorila programov, tako kot modeli Galaxy S. To se izkaže kot zelo praktično.

Po drugi strani 5,5-palčni zaslon ne sega od roba do roba. To je za telefon, ki ne sodi v sam tehnološki (in cenovni) vrh, pravzaprav razumljivo. Strojne tipke, kot smo jih (bili) pri Samsungu vajeni od nekdaj, torej ostajajo, srednja med njimi je tudi bralnik prstnih odtisov.

Telefon ni tako zelo vodoodporen kot S8, a do neke »mini« mere je – standard IP54 določa, da ga lahko na hitro poškropimo z vodo in/ali prahom.

Brezžičnega polnjenja ne zmore, čeprav tehnologija za to stane (morda) le nekaj evrov, tako da je to zagotovo le marketinška odločitev (to seveda velja za vse telefone, ki tega nimajo, z iPhoni vred).

In če se lotimo še strojne opreme – telefon poganja osem varčnih jeder A53 (+3 GB pomnilnika, in le 16 GB shrambe). To pomeni, da hitrostnih rekordov od njega ne moremo pričakovati. Tudi naš test s programom Geekbench je to potrdil. Eno jedro v njem zmore 735 točk, to je v primerjavi s sosednjim HTCjevim modelom U11 skoraj trikrat manj. Toda manj zahteven uporabnik bo s hitrostjo telefona kljub vsemu zadovoljen.

Tako kot bo zadovoljen s tem, da je za polnjenje telefona uporabljen priključek microSD, ki so ga vsi vrhunski modeli že upokojili, Samsung pa jih ima za svoje cenejše modele očitno še nekaj na zalogi.

Zelo zadovoljen pa bo z baterijo, ki je s 3600 mAh enako zmogljiva kot v najzmogljivejšem modelu S8+ (S8 zmore le 3000 mAh). Ker ima telefon slabši procesor in slabši zaslon, bo delovanje do naslednjega jutra praktično zagotovljeno.

J7 2017 je v resnici dober telefon, vprašanje je le, ali za ta denar morda vendar ne dobimo kaj boljšega iz izbora izdelkov manj zvenečih imen.

Samsung Galaxy J7 2017

Prodaja: Operaterji.

Cena: 369 EUR.

Za: Zaslon AMOLED, ki zmore tudi stalni prikaz. Zmogljiva baterija.

Proti: Razmeroma visoka cena, sorazmerno počasen procesor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji