Objavljeno: 26.6.2019 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Julij-avgust 2019

Samsung Galaxy A20E

Upamo si trditi, da je tržišče za telefone, ki so cenejši od 300 evrov, nadpovprečno veliko. Še več, tudi telefoni, ki stanejo manj kot 200 evrov, se dobro prodajajo, morda celo bolje. Obstaja namreč velika skupina prebivalstva, ki ne da prav nič na zunanji videz, bleščeče velike ploskve, morda celo z jabolčnim logotipom, ki jih tiščimo k ušesom. In ne da prav nič na najnovejše pritikline, kot so brezžično polnjenje, zasloni od roba do roba, zasloni, ki so stalno vključeni, in podobno. Potrebujejo le telefon, s katerim se da telefonirati, izmenjevati sporočila, morda kdaj pregledati elektronsko pošto in morebiti poslušati glasbo, prek Youtuba. 

Takim je Samsung do zdaj stregel s telefoni najcenejše serije Galaxy J, v isti cenovni razred pa letos vstopa tudi serija Galaxy A, ki se po novem cenovno razteza od 180 evrov pa do okoli 650. Najcenejši je tokrat preizkušeni Galaxy A20E. Priznamo, da smo nestrpno pričakovali, koliko lahko za to ceno dostavi Samsung glede na to, da tu vlada huda konkurenca nekaterih kitajskih podjetij (denimo Xiaomi z modeloma Mi A1 in Mi A2). Izkaže se, da kar veliko, pa vendarle manj.

A20E je 5,7-palčni plastičen telefon, ki ima vgrajen zaslon LCD (ne, za ta denar OLED pač ne bo), ki sega »nekako« od roba do roba – po nekaj milimetrov neizkoriščene površine na sprednji strani bomo vendarle našli. Zaslon ni najbolj enakomeren, osvetlitev od zadaj ob robovih nekoliko šepa, zato je slika tam malce temnejša. Ločljivost zaslona je le 720 × 1560 pik, kar je malo glede na to, da konkurenčni Xiaomi že nekaj let ponuja polno ločljivost HD (1080 × 1920 pik).

Na zgornji strani je zareza za »selfi« fotoaparat ločljivosti 8 MP, na zadnji pa najdemo dva objektiva, od katerih je eden tudi širokokotni, vendar je ločljivost tipala za njim le 5 MP (običajen objektiv zmore 13 MP). Širokokotne fotografije so vseeno primerne kakovosti, le res hitrega ostrenja in proženja si pač za ta denar ne moremo želeti.

Bralnik prstnih odtisov je na zadnji strani, vgrajen pa je povprečen akumulator zmogljivosti 300 mAh.

2 GB pomnilnika bosta zadostovala za manj zahtevne aplikacije, 32 GB shrambe pa za kar nekaj njih, le z glasbo ali s filmi je ne bomo smeli/mogli zapolniti. Telefon se sicer izkaže z dovolj fluidnim delovanjem, smo pa skeptični, kako se bo to morebiti spremenilo sčasoma, ko bodo nameščene aplikacije s samodejnim nadgrajevanjem narasle.

Malo denarja, ne prav veliko muzike, bi lahko rekli, pa vendar – tudi najcenejšemu Samsungu v resnici ne manjka prav veliko.

Samsung Galaxy A20E

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 7

Cena: 180 EUR

Za: Širokokotni fotoaparat, dovolj hitro delovanje.

Proti: Zaslon LCD nižje ločljivosti, kot jo premore konkurenca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji