Objavljeno: 22.4.2011 | Monitor April 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Samsung EX1

Nezahtevni oziroma domači uporabniki fotoaparate marsikdaj ocenjujejo po fizični velikosti aparata. To do neke mere celo velja - najboljši in najdražji aparati DSLR so praviloma tudi največji in najtežji. Pri kompaktnih digitalnih aparatih je podobno, saj so do nedavna za najzmogljivejše oziroma najboljše veljali aparati z veliko povečavo goriščnic (t. i. aparati 'superzum'). A že pred nekaj leti je Panasonic predstavil zanimiv aparat, imenovan LX-3, ki je v majhnem ohišju skrival odličen objektiv z zelo veliko zaslonko F/2,0 in širokim kotom 24 mm. To pa je za zahtevnejše uporabnike praviloma pomembnejše od velikih zumov in težkih ohišij.

Podobne formule se zdaj lotevajo tudi drugi izdelovalci, Samsungov primer pa se imenuje EX1. Njegov najpomembnejši del je odličen objektiv, ki se hvali z zaslonko F/1,8 in širokim kotom 24 mm. Za primerjavo, to nam omogoča slikanje s približno štirikrat krajšim časom kot z navadnim kompaktnim aparatom v enakih razmerah. Tako so lahko slike ostrejše, lahko pa uporabimo tudi nižjo občutljivost ISO, kar zniža količino šuma. Tega ima aparat sicer razmeroma malo, a kljub temu več kot tudi najcenejši model DSLR. Je že res, da je zaradi tega zelo malo zuma (ta je le trikraten), a sta po našem mnenju široki kot in dobra zaslonka bistveno bolj uporabna.

Ohišje je odlično, zelo kakovostno in robustno, tudi funkcijskih tipk in kolesc je dovolj. Je bolj kompaktno in gre lažje v žep kot kak Canonov G12, po velikosti je primerljivo s Panasonicovim LX-5. Zadaj je razmeroma velik (diagonala meri tri palce) vrtljiv zaslon AMOLED, všeč nam je tudi, da ima vmesnik za bliskavico (hotshoe). Vgrajena je tudi solidna stabilizacija slike, čeprav je pri kratkih goriščnicah, kakršne zmore aparat, malo manj uporabna kot pri večjih zumih.

Fotografije so pri aparatu odlične, vsaj če znamo izkoristiti vse njegove prednosti. Malce razočarani smo bili le nad filmi, saj je ločljivost 640 × 480 pri 30 slikah na sekundo, želeli pa bi si ločljivost HD - recimo 1280 × 720. Kljub temu se nam zdi Samsung odličen aparat, cena je sicer na prvi pogled visoka, a je glede na druge primerljive aparate kljub vsemu kar konkurenčna.

Samsung EX-1

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-72 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 1,8-2,4; ostrenje 5 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 6,2 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 365 EUR.

Za: Širokokoten objektiv, velika zaslonka, podpora RAW, dosegljivost funkcij na ohišju, kakovost izdelave.

Proti: Nizka ločljivost videa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji