Objavljeno: 23.2.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2016 | Teme: nenehni testi

Samsung A3 (2016)

Samsung tako kot večina izdelovalcev izda cenejše modele za osrednjim telefonom. Tako se napajajo iz oblikovalskih smernic, ki jih začrta najboljši telefon te znamke. Pri Samsungu je bil to v preteklih letih slab znak, saj so bili njihovi najboljši telefoni grdi. To je povsem zaobrnil Galaxy S6, ki je leta 2015 (sploh v izvedenki Edge) obveljal za najlepši telefon leta. Medtem ko se je lanski A3 zgledoval po S5, se letošnji po S6, in rezultat je zelo lepa naprava.

Prednja in zadnja ploskev sta stekleni in z železnim robom ustvarita izjemen občutek izdelave. Zaslon je 4,7-palčni, tako da telefon ni velik in zelo spominja na Sonyjeve Xperije Compact. Kot se za Samsungovo napravo z oznako A spodobi, nima najnovejše strojne opreme. Kljub temu štirijedrni 1,5 GHz procesor in 1,5 GB pomnilnika svoje delo opravita zadovoljivo. Android 5.1. teče solidno, a se tu in tam opazi zatikanje. Diagonalo zaslona smo že omenili, a ne moremo mimo kakovosti pik, saj Samsung letos nima konkurence med zasloni. Tako kot pri S6 in S6 Edge smo tudi pri A3 priča zaslonu Super AMOLED. Ta sliko riše pri 1280 x 720 in za dražjima bratoma ne zaostaja dosti.

Letošnji A3 je znanilec bolj svetle, predvsem pa lepše Samsungove prihodnosti, ko bodo s svojega repertoarja izgnali grde telefone. Če bo temu oblikovanju sledila še najcenejša serija J, bomo pri Samsugu stokali le še zaradi njihove androidne preobleke. Ta je tisti element, ki nam že leta ne da miru, in tega se zavedajo tudi v Samsungu. Letos so tako vse skupaj malce poenostavili in grafično prečistili, a preobleka TouchWiz kot celota še vedno spominja na kič. Samsung se še vedno drži stvarnega gumba domov, ki ima ob strani dva gumba na dotik. Razen HTCja (ki se je letos vrnil s stvarnim gumbom) so vsi drugi izdelovalci posvojili programske androidne gumbe, ki so jih že pred nekaj različicami zakoličili v Googlu. Ob izjemni izdelavi, vrhunskem zaslonu in solidni strojni opremi je škoda, da moramo na koncu vedno znova omenjati Samsungovo preobleko, ki kazi celotno izkušnjo. Če sodite med tiste, ki znajo namestiti Nova launcher ali katerikoli drug uporabniški vmesnik, je to nuja, za povprečnega uporabnika pa bo TouchWiz nadležen element.

Samsungova serija A je letos vredna razmisleka, saj ne gre več za podhranjene, iz slabših materialov narejene telefone. Prvič smo priča Samsungovemu telefonu srednjega ranga, ki v roki ne deluje poceni. Ko prižgemo zaslon, se vtis le še popravi, a popravek izniči TouchWiz. Ko/če bodo v Samsungu enkrat korenito popravili svojo preobleko, jim bo mogoče očitati bolj malo.  

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena ob objavi: 330 EUR.

Za   Zaslon, izdelava.

proti    Preobleka.


5648603

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji