Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2013 | Teme: prenosnik, tablica, Toshiba

Samosvoj poslovni kalup

Intelova pobuda ultralahkih prenosnikov ne kaže znakov upočasnjevanja, saj nove različice teh naprav nenehno prihajajo na police. Tokrat smo dobili za preizkus Toshibino stvaritev, ki Okna 8 zapakira v svojevrstno ohišje.

V Toshibi so se odločili prijaznost novih Oken do zaslonov na dotik izkoristiti tako, da zaslon lahko prekrije tipkovnico. Tablica, ki jo dobimo pri takšni rabi, je pretežka za daljše seanse držanja, a se kljub temu obnese presenetljivo dobro. Vse tablice, ki imajo Intelove »i« procesorje, potrebujejo nekaj več debeline in ventilatorje in so tako le prenosniki brez fizične tipkovnice. Tako lahko prisotnost prave tipkovnice na Toshibi le pozdravimo in v tem pogledu U920t že deluje bolje kot tablice brez nje. Kot je pri lahkih prenosnikih v navadi, ima tudi Toshiba osvetljeno tipkovnico, a je to izvedeno zelo nerodno. Zmoti predvsem to, da svetloba okoli črk preveč sveti in v temi ob pogledu na tipkovnico povzroča nekaj zmede, to pa daje zelo cenen občutek. Tega na napravi občutimo le še pri fizičnem gumbu Start na dnu zaslona, ki je plastičen v najslabšem pomenu  besede. Drugače je naprava narejena odlično in daje trden občutek, tako da sta omenjena lapsusa še toliko manj razumljiva.

Toshibini inženirji so se pri prehodu med prenosnikom in tablico odločili za dokaj samosvoj mehanizem. Zaslon odpremo tako, da ga podrsamo, dokler ne razkrijemo tipkovnice, in ga nato dvignemo. Za dvig skrbijo presenetljivo trdni tečaji, ki tudi med drsanjem prstov po zaslonu zelo omilijo vibriranje zaslona. Vibracije sicer so, a smo bili priča še hujšim primerom. Koliko časa bodo ti tečaji zdržali na dolgi rok, je legitimno vprašanje, saj so bolj zapleteni od klasičnih prenosniških.

Strojno gre za zelo soliden lahki prenosni računalnik, saj ga poganja procesor i5 s štirimi gigabajti pomnilnika in diskom SSD. Vse to pomeni tekoče delovanje Oken in integrirana Intelova grafična kartica HD 4000 je dovolj za predvajanje filmov visoke ločljivosti. Slednje je sicer pirova zmaga, ker se ločljivost 12,5-palčnega zaslona ustavi pri 1366 × 768. Sicer gre za LED LCD, katerega vidni koti niso slabi, a je tako globoko pod vrhnjo plastjo stekla, da na svetlobi bolj malo vidimo, če ne gledamo neposredno v zaslon.

Na zaslonskem delu je na zadnji strani 3,2-megatočkovna kamera, ki dela podpovprečne slike in je na napravi bolj za okras, saj jo lahko uporabljamo le takrat, ko zaslon malo visi čez tipkovnico. Na prednji strani zaslona je še zadovoljiva kamera za pogovore po Skypu in že omenjeni plastični gumb Start.

Vse druge pritikline so torej na tipkovniškem delu in na desni stranici najdemo izhod za slušalke ter režo za kartice SD. Slednja je pokrita s pokrovom, ki tudi ne daje pretiranega občutka dolgoživosti in bi raje videli Dellov sistem, ko je v režo vstavljen kos plastike v obliki kartice SD. Na levi stranici so gumbi za vklop, uravnavanje glasnosti in zaklep orientacije zaslona. So na sredini stranice in jih je težko ločiti, tako da traja kar nekaj časa, preden slepo najdemo želenega. Predvsem se vidi, da so vzeti iz prenosnika in niso bili narejeni s tablico v mislih, kjer so gumbi praviloma večji in na zgornjih robovih zaslonov. Poleg gumbov je še en vhod USB 3.0, ki ima brata na zadnji stranici, kjer je še izhod HDMI.

Očitno je bil tipkovniški del le pretenak, da bi vgradili še izhod VGA, ki bi na taki napravi prišel prav, saj gre za računalnik, ki je namenjen predvsem tistim, ki veliko potujejo. Vsi taki hibridi imajo začetni faktor navdušenja, saj gre za »tablico in računalnik v enem!«, a je tovrstna naveza kot primarni računalnik zgrešen nakup. Če boste prenosnik potrebovali le doma in ga nekajkrat na mesec kam nesli, je nakup pravega prenosnika bolj smiseln, saj je mogoče dobiti cenejšega in še nekaj denarja za tablico bo ostalo. Tako kot Lenovov hibrid Yoga 13 tudi Toshiba s 920t meri na poslovne uporabnike, ki so veliko na poti in jim mora podjetje kupiti nov okenski računalnik. V teh primerih je nakup bolj smiseln in Toshibina rešitev prehoda na tablico bo morda nekaterim bolj ugajala, saj je pri Yogi v tabličnem načinu na spodnji strani tipkovnica odkrita. Po drugi strani pa bodo tečaji na Yogi najbrž zdržali dlje od Toshibinih. Po takem pregovarjanju v eno ali drugo smer se počasi kristalizira prava pot za hibride, ki jo je zaenkrat (s svojimi napakami in manjšim zaslonom vred) še najbolje zajahal Fujistu s svojim Stylisticom Q702 (www.monitor.si/clanek/poslovni-hibrid/141747/ ). Še vedno pa to niso popolne naprave in očitno bo potreben še kak eksperiment, da se bo kategorija takih hibridov ustalila na zmagovalnem kalupu.

Toshiba Satellite U920t

Lahki prenosnik/tablica.

Prodaja: www.acord-92.si, www.asbis.si.

Cena: 900 EUR.

Za: Izdelava, zanimiv prehod s prenosnika v tablico.

Proti: Čudna osvetlitev tipkovnice, vprašljiva vzdržljivost tečajev.

✓    Kompaktnost, kakovost slike, večpredstavni predvajalnik.

✗    Brez daljinskega upravljalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji