Objavljeno: 25.2.2020 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor Marec 2020

S 3D-modeli je vse lažje

Letos je očitna nova usmeritev ponudnikov programske opreme za računalniško podprto načrtovanje – v ospredje stopa učinkovitost.

Podjetja vseh velikosti uporabljajo rešitve za računalniško podprto načrtovanje (CAD), da dosežejo več z manj, pa naj gre za to, da se zaradi pomanjkanja delovne sile soočajo z delom v manjših skupinah ali pa ustvarijo bolj stroškovno učinkovite modele novih izdelkov. Trendi na področju orodij CAD so očitni – generativna zasnova, CAD v oblaku in obsežnejša digitalna preobrazba celotnega področja stremijo k čim večji učinkovitosti dela.

(P)osvajanje generativne zasnove

Kaj se zgodi, ko se vsi napredki s področij umetne inteligence, analitike in večfizične simulacije združijo? Nastane t. i. generativna zasnova. Ustrezna programska oprema lahko zdaj oblikovalcem in inženirjem ponudi na stotine ali celo tisoče možnosti že med oblikovanjem, te pa upoštevajo funkcionalne zahteve izdelka, kot so material, moč, teža, fizična velikost in druge. Oblikovalska ekipa lahko med razvojem prilagodi tudi filtre za funkcionalne in nefunkcionalne dejavnike, kot so stroški izdelka in dobava njegovih gradnikov, ter tako ustvari možnosti oblikovanja, o katerih sicer sploh ne bi razmišljali.

Rezultat je prava revolucija v zmogljivosti CAD-orodij in rešitev, ki jih z njimi lahko oblikujejo. Proizvajalec bele tehnike je, denimo, na ta način oblikoval zahteven nosilec, ki je bil kar 75 odstotkov lažji od prvotne zasnove, a je še vedno dosegel vse zahteve pri trpežnosti materiala. Generativna zasnova podjetjem omogoča optimizacijo obstoječih tehničnih risb izdelkov in ustvarjanje številnih prihrankov.

Prihranki pri stroških seveda niso edini dejavnik, ki bo podjetja vodil do sprejemanja generativnega načrtovanja. V to jih sili tudi splošno pomanjkanje inženirjev na trgu, programska oprema, ki se spozna na različna področja, pa jim tako na najboljši mogoči način pomaga zapolniti kadrovske vrzeli. Generativno oblikovanje je v pomoč tudi novincem na tem področju, saj jim pomaga izdelati zrele rešitve brez običajnih začetniških napak. Hitro in učinkovito.

CAD v oblaku

Predvsem mala in srednje velika podjetja so tista, ki ustvarjajo vedno večje povpraševanje po CAD-orodjih v oblaku. Želijo si namreč zmogljivih sistemov in orodij, kot jih uporabljajo velika podjetja. V nasprotju s klasično programsko opremo CAD, ki je nameščena lokalno, ne potrebujejo velikih vložkov v superzmogljive delovne postaje in drage licence – v oblaku programsko opremo uporabljajo (in plačajo!) le takrat, ko jo dejansko potrebujejo.

Oblak se zdi tudi logična izbira z vidika varnosti, saj vsaj za mala in srednje velika podjetja velja, da ponudnik bržkone precej bolje lahko skrbi za varnost programskega okolja in se mu tako rekoč ne more primeriti, da bi načrte in razvojne skice izdelkov ugrabil ter zašifriral kakšen kriptovirus, kot se to rado primeri podjetjem.

Vzpon digitalnega poslovanja

Podjetja vseh velikosti vedno več stvari postorijo digitalno. Digitalna preobrazba obsega tudi področje orodij CAD, ki dobivajo vedno naprednejše funkcije. Te gredo v smeri vedno obsežnejšega sodelovanja in deljenja informacij, tako da, denimo, vsi deležniki pri projektu v realnem času prejmejo povratne informacije o modelih, optimizirajo modele za aditivno proizvodnjo in opravijo skupne sestanke.

Oblikovanje v realnem času

Projektnim inženirjem ni treba več čakati na analizo, kaj šele celoten postopek izdelave prototipov, da začnejo ocenjevati učinkovitost svojih zasnov. Podjetja že s pridom uporabljajo nove funkcije, ki jih premorejo sodobna modelirna okolja, kot so simulacije v živo, hitrejše iskanje šibkih členov itd. Vse to vpliva na učinkovitejšo rabo materiala, hitrost izdelave načrtov in prototipov ...

Napredek na področju dodajalnih tehnologij

Oblikovalci izdelkov se navdušujejo nad aditivno proizvodnjo, saj občudujejo njeno prilagodljivost in nove možnosti izbire materialov. CAD-orodja pri tem igrajo ključno vlogo, saj ponujajo bolj izpopolnjene možnosti snovanja in oblikovanja izdelkov, v mnogih primerih je moč nekatere izdelke, posebej tiste, ki posnemajo kakšne »organske« oblike, uresničiti le z aditivno proizvodnjo, torej jih natisniti s 3D-tiskalnikom.

Modeli imajo prednost pred skicami

Podjetja so že ugotovila, da imajo računalniško ustvarjeni modeli veliko prednost pred tehničnimi risbami in skicami. Raba programske opreme CAD v navezi z modeliranjem lahko tudi za 70 odstotkov in več pospeši delovne tokove na področju načrtovanja izdelkov. Tehnične risbe se današnjim inženirjem ne zdijo več praktične, saj 3D-model lahko že v naslednjih minutah in urah uresničijo s 3D-tiskalnikom.

Generativna zasnova izdelkov podjetjem omogoča izjemne prihranke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji