Objavljeno: 29.8.2017 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2017

Ryzen – ime, ki si ga bomo zapomnili

AMDju je po več letih poskusov vendarle uspel veliki met. Procesorji Ryzen so tisto, kar smo uporabniki dolgo čakali. Zmogljivi in cenovno dostopni procesorji, primerni za praktično vsakogar in vse žepe. Tokrat smo preizkusili po dva novinca iz družin Ryzen 5 in Ryzen 3.

AMDjeva kovačnica procesorjev ima zanimivo taktiko. Prav vsi procesorji iz družine Ryzen začnejo svoje življenje kot osemjedrniki, tisti, ki nalogi niso kos (ali pa tudi, če so), so nato »prekrščeni« v šest- in štirijedrnike. Glede na število aktivnih jeder nato procesorju pripada še ustrezen del hitrega predpomnilnika L3, strojna programska koda pa mu dodeli frekvenčni spekter in tovarniško oznako. Kaj to pomeni za nas, uporabnike? Predvsem to, da so vsi procesorji iz dobrega testa, s solidnim navijalskim potencialom, čeprav zanje plačamo bistveno manj kot za najboljše primerke. V Monitorjevem laboratoriju smo tokrat preizkusili štiri, ki vsekakor potrjujejo zgornjo tezo.

Novi AMDjevi procesorski hladilniki so ne le učinkoviti, temveč tudi prijetni na pogled.

Procesor AMD Ryzen 5 1600 je trenutni tržni prvak po razmerju med ceno in zmogljivostmi. Za 220 evrov ni boljšega procesorja.

AMD Ryzen 5 1600 je šestjedrni procesor z zelo velikimi zmogljivostmi, predvsem po zaslugi zelo razkošno odmerjenih 16 MB predpomnilnika L3, kar vsekakor pride do izraza v aplikacijah, ki podpirajo večjedrno zasnovo in večnitnost, saj v njih procesor dobesedno »poleti«. Kot smo ugotovili že pri preizkusu njegovega bližnjega brata z dodatno oznako X v imenu, je šestjedrni Ryzen 5 1600 zelo dostojen tekmec celo konkurenčnim modelom procesorjev Core i7, modele Intel Core i5 pa premaga skoraj po tekočem traku v večini aplikacij.

AMD je 1600 namenil nekoliko nižje delovne takte, jedra procesorja delujejo s frekvenco 3,2 GHz in v pospešenem načinu celo 3,6 GHz. Za uporabnike, ki jim ni zmogljivosti nikoli dovolj, lahko zapišemo, da dvig napetosti procesorja zadostuje za doseganje taktov okoli 4,0 GHz, ustrezno pa se povečajo tudi zmogljivosti. Tudi cena je z 220 evri nadvse konkurenčna, Ryzen 5 1600 je v kategoriji cena/zmogljivosti v izbrani aplikaciji trenutni tržni prvak. Piko na i postavi nizka poraba, termalna ovojnica procesorja je postavljena na vsega 65 W (!),za šestjedrnika pa procesor postreže tudi s presenetljivo majhnim segrevanjem, zato mu bodo kakovostni zračni hladilniki zlahka kos – mi se nad delom tovarniško priloženega hladilnika ne moremo pritoževati – procesor tudi v poletni vročini uspešno drži v zanj zdravem temperaturnem območju, obenem pa svojega dela nič kaj glasno ne oznanja. Uporabniki, ki imajo radi čim tišje, a še vedno zmogljive računalnike, bodo veseli tudi tihega načina delovanja ventilatorja (če plošča ta profil podpira).

AMD Ryzen 5 1600

Cena: 220 evrov.

Za: Cena, zmogljivosti.

Proti: Nič.

AMD Ryzen 5 1400 je štirijedrni procesor, ki je praktično prepolovljen osemjedrnik. Za razliko od šestjedrnika ima delujočih »le« 8 MB predpomnilnika L3, da pa ne bi hodil v zelje dražjim modelom, so mu inženirji dodatno pristrigli še delovne frekvence – osnovna je 3,2 GHz, »turbo« pa 3,4 GHz. Takšna dieta ima tudi pozitivne strani, saj je termalna ovojnica procesorja postavljena pri vsega 65 W, kar v praksi občutimo kot razmeroma nizke delovne temperature, nižjo porabo energije in manj povzročenega hrupa priložene hladilne rešitve. AMD ga postavlja ob bok procesorju Core i5 7400 iz konkurenčnega tabora.

Procesor se odreže skladno s pričakovanji, ko ga zalagamo z zahtevnimi opravili, kot so stiskanje podatkov, obdelava videa ali zvoka. Je tudi precej posrečena izbira za igričarje, saj nekoliko nižji takt ne pomeni bistveno slabše uporabniške izkušnje, zmogljivosti je še vedno dovolj. V navezi s solidno grafično kartico je igranje iger v polni visoki ločljivosti 1080p absoluten užitek, za preskok v ločljivost 1440p (2560 x 1440 pik) ali celo 4K in navezo dveh grafičnih kartic pa bi nemara raje izbrali šest- ali osemjedrnika in, seveda, čim bolj zmogljivo grafično kartico.

Kljub temu sta še cenejša procesorja Ryzen 3 tokrat pošteno presenetila, zato mora Ryzen 5 1400 tekmovati tudi z njima. Svoj nakup tako upraviči predvsem pri uporabnikih, ki bodo znali izkoristiti njegove zmogljivosti in navijalski potencial. Nakup skupaj s ploščo s sistemskim naborom B350 se zdi nadvse logična izbira.

AMD Ryzen 5 1400

Cena: 167 evrov.

Za: Zmogljivosti, navijanje.

Proti: Majhna razlika v primerjavi s procesorji Ryzen 3.

AMD Ryzen 3 1300X. Kako je AMD okrnil procesorje Ryzen 3, da ne bodo tekmovali z dražjimi Ryzen 5? V bistvu ne prav močno, a še vedno dovolj učinkovito. Procesorjem je odvzel sposobnost obdelovanja dveh niti ukazov na procesorsko jedro. Medtem ko lahko štirijedrni procesorji Ryzen 5 obdelujejo 8 niti ukazov, štirijedrniki Ryzen 3 zmorejo le 4. Razliko bodo torej opazili zgolj uporabniki, ki obdelujejo video posnetke in poganjajo druge zahtevne aplikacije, a ti vsekakor niso ciljna skupina procesorjev Ryzen 3. V aktualnih igrah skorajda ni razlik, o tem pričajo tudi rezultati v tabeli.

Model Ryzen 3 1300X se od drugih tokrat preizkušenih procesorjev loči po črki X v imenu. Omenjena črka označuje tehnologijo s kratico XFR (Extended Frequency Range), ki procesorju ob predizpolnjenih pogojih glede obremenitve in temperature doda pospešek v obliki višjega takta. Ryzen 3 1300X tako lahko frekvenco svojih jeder poleg »turbo« načina, ki doseže 3,7 GHz, dvigne še za dodatnih 200 MHz in doseže kar 3,9 GHz, kar je impresiven podatek za cenovno dostopen procesor. Trenutna bera procesorjev Ryzen ima namreč frekvenčno mejo okoli štirih gigahercev, torej se ji model 1300X že serijsko zelo približa. Za primerjavo – Ryzen 3 1200 in Ryzen 5 1400 imata pospešek XFR le 50 MHz. Tudi sicer si velja zapomniti, da so procesorji Ryzen z oznako X skrbneje pregledani pri kontroli kakovosti, ki procesorje pred »krnitvijo« označuje na dobre in boljše. Uporabniki, ki iščejo procesorje s kar največjim navijalskim potencialom, naj torej iščejo črko X v imenu procesorja.

AMD Ryzen 3 1300X

Cena: 133 evrov.

Za: »Samodejno navijanje XFR«, cena.

Proti: Nič.

AMD Ryzen 3 1200 je ta hip najcenejši Ryzen. Procesor stane vsega 110 evrov, kljub temu pa dobimo sodoben procesor, ki bo še lep čas kos vsemu, kar povprečen uporabnik počne z osebnim računalnikom. Da ne bi hodil v zelje dražjim modelom, je AMD delovni takt procesorja omejil na 3,1 GHz (v pospešenem načinu se dvigne do 3,4 GHz). »Čistokrvni« štirijedrnik, ki lahko obdeluje štiri niti ukazov hkrati, je neposreden tekmec Intelovim procesorjem Core i3, predvsem modelu 7100, s katerim je nadvse primerljiv po zmogljivostih in ceni. S pomembno razliko, ker gre za primerjavo štirijedrnika in dvojedrnika, sposobnega obdelave štirih niti ukazov, je in bo Ryzen 3 vsekakor v prednosti pri igrah in aplikacijah, ki znajo izkoristiti večjedrno zasnovo procesorja. Prav zato je Ryzen 3 bistveno boljša naložba za cenovno občutljive igričarje. Kdor bi rad za svoj denar dobil kar največ, naj nameni dva evrska desetaka več za navijalsko osnovno ploščo in v BIOSu dvigne takt procesorja proti 4 GHz.

Ryzen 3 1200 je tako kot model 1300X presenetljivo hladen in varčen procesor. Testni računalnik je v primeru mirovanja iz vtičnice vlekel le 44 W električne energije, polno obremenjen procesor ob preizkusu CineBench 11.5 pa je porabo dvignil do vsega 80 W. Pri tem je priloženemu hladilniku uspelo procesor držati na temperaturi vsega 43 stopinj Celzija, kar je impresivno. Podobno velja za model 1300X, a je ta povišal delovno napetost in frekvenco, kar je botrovalo 18 W višji maksimalni porabi energije, pa tudi temperatura je dosegla še vedno povsem znosnih 50 stopinj Celzija.

AMD Ryzen 3 1200

Cena: 111 evrov.

Za: Cena, poraba energije.

Proti: Nič.

Odlično!

Pod črto nas je med tokrat preizkušenimi procesorji najbolj navdušil model Ryzen 3 1300X, ki za svojo ceno ponuja res veliko zmogljivosti, pa še navijalske plošče nam ni treba kupiti, da bi jih izkoriščali. Zahtevnejšim uporabnikom lahko brez zadržka priporočimo tudi šestjedrni Ryzen 5 1600, Ryzen 3 1200 pa se zdi skoraj idealen procesor za »škrte« in tudi manj zahtevne uporabnike – le integrirano grafično rešitev bi potreboval. A slednjim bodo namenjeni novi procesorji iz družin A6, A8, A10 in A12 (s kodnim imenom Bristol Ridge), ki jih lahko pričakujemo že v kratkem.

Tabela [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji