Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, Android, Google, pametni telefon

Robotski Junak

Googlov Android je prišel tudi v naše kraje. Še bolje, v naše kraje je prišel trenutno najboljši pametni telefon s tem operacijskim sistemom, ki so ga pri izdelovalcu, podjetju HTC, še izdatno izboljšali z lastnimi programskimi nadgradnjami HTC Sense.

Odkar je Apple pretresel svet mobilnih naprav s svojim revolucionarnim iPhonom, se številni uveljavljeni in novi igralci trudijo, da bi se mu približali in ga morda celo presegli. Novinec v tej industriji je tudi Google, ki je vanjo vstopil z lastno odprtokodno programsko pobudo, poimenovano Android. Izdelovalci mobilnih naprav imajo zdaj na voljo zelo kakovostno in cenovno nadvse ugodno možnost, ki jo lahko izkoristijo pri pripravi izdelkov za trg. Med njimi je šel trenutno najdlje tajvanski HTC, ki že ponuja inovativne naprave z operacijskim sistemom Windows Mobile, nadvse resno pa so sprejeli tudi Android.

Hero je lično oblikovan telefon, ki kljub nemajhni teži (135 g) deluje zelo priročno in robustno. Poglavitna značilnost njegovega zaslona je za nekatere sporna izrazita "brada", ki pa ima zelo koristno posledico: pri morebitnem padcu na sprednjo stran ostane zaslon - 81 mm (3,2-palčni) - zaščiten. Hero ima kljub zelo odzivnemu zaslonu na dotik z ločljivostjo 320 × 480 (HVGA) v opremi tudi sledilno kroglico (trackball), ki je nadvse priročna pri izbiri možnosti z majhno površino na zaslonu, hkrati pa z njeno rabo ne bomo mazali zaslona. Hero je prvi HTCjev telefon z Androidom, ki na vrhu ponuja standardni priključek za slušalke. Kompletu je priložen dokaj kakovosten komplet za prostoročno telefoniranje. Pod brado najdemo za HTC običajni modificirani priključek mini USB, ki rabi za polnjenje in za prenos podatkov. Na zadnji strani naprave najdemo objektiv fotoaparata s 5 megapikami in samodejnim ostrenjem, a brez dodatne osvetlitve, ki zmore posneti tudi video. Slednji žal ni posebej kakovosten. Hero pozna tudi režo za kartice microSD, 2 GB je priložena v kompletu, a moramo za dostop do nje odstraniti zadnji pokrov, to pa zna biti pri vključeni napravi zelo nerodno.

Ob prvem zagonu telefona nas pričaka čarovnik za prilagoditev sistema. Najprej izberemo jezik, a slovenščina ni podprta. Pri izbiri jezikov imamo poleg angleščine na voljo le še češčino in poljščino. Na srečo je mogoče preživeti z dodatno ročno nastavitvijo 24-urnega formata ure in nam domačega prikaza datuma. Zaslonska tipkovnica lahko prikliče tudi naše črke, o čemer nas pouči tudi interaktivni vodnik, ki je prav tako del uvodnih nastavitev sistema. Žal pa ne zna samodejno popravljati vnosov s tipkarskimi napakami, kar npr. izvrstno deluje za angleščino. Ostaja upanje, da bo nekoč s programsko nadgradnjo podprta tudi slovenščina.

Posodobljen uporabniški vmesnik ponuja kar sedem domačih zaslonov, med katerimi se sprehajamo s šviganjem prsta, nanje pa lahko postavimo različne pripomočke (widgets) ali ikone map in programov. HTC je pripravil kopico vizualno zelo privlačnih pripomočkov, od predvajalnika glasbe do animiranega prikaza ure, datuma in vremena na trenutni lokaciji ali na enem od številnih mest po svetu. Za ugotavljanje lokacije ima Hero vgrajen modul GPS in tudi digitalni kompas. Izvrstna lastnost HTC Sense je možnost shranjevanja nastavitev na vseh sedmih zaslonih, ki jih lahko potem hitro menjamo.

Predvajalnik glasbe ponuja privlačen vizualni prikaz, podoben Applovemu "cover flow".

Sodobni pametni telefoni so pravzaprav omrežni osebni računalniki. Večina njihovih funkcij pride do izraza šele pri podatkovni povezanosti. Tu se najprej ponujajo možnosti Androida, ki zna izkoristiti nastavitve našega računa pri Googlu (če smo uporabniki storitve Gmail ali Google Apps). Zgolj z vnosom imena in gesla Googlovega računa bomo deležni samodejnega usklajevanja stikov, e-pošte in koledarja med telefonom in oblakom. HTC se je dodatno potrudil za prijaznejšo rabo z Okni in strežnikom Exchange. Stike lahko usklajujemo tudi z Okni, odjemalec za e-pošto pa podpira tudi protokol ActiveSync, ki ga zahteva Exhange. Na telefonu bomo našli tudi programe za pregledovanje zapisov Microsoft Office (urejanje ni podprto) in PDF.

Simobilova konkurenca

Domala hkrati, le z nekajtedensko zamudo, se je na Mobitelovo ofenzivo z Googlovim Herojem odzval Simobil. V svoj prodajni program mu je uspelo pridobiti, prav tako HTCjev, telefon Magic. Gre za "Google številka 2", če ga lahko tako imenujemo, in je pravzaprav predhodnik modela Hero.

Kljub temu sta po strojni plati skorajda enaka, z enakim procesorjem, pomnilnikom in zaslonom. Razlikujeta se le po barvi (vsaj modela, ki smo ju preizkusili mi) in obliki, kajti Magic na spodnji strani ni ukrivljen v obliki slušalke. Ali je to dobro ali ne, je pravzaprav zelo osebna odločitev, zagotovo pa v tesen žep kavbojk sede bolje kot Hero.

Operacijski sistem, Android, je enak, vendar Magicu (mimogrede, po svetu je bilo prodanih že več kot milijon primerkov) HTC ni namenil svoje nadgradnje HTC Sense. To pomeni, da je uporabniški vmesnik bolj ali manj enak kot pri prvem Androidu, modelu G1. Ni omogočeno dvoprstno delo (beri: dvoprstno povečevanje in pomanjševanje fotografij in spletnih strani), spletni brskalnik ne zmore flasha, spletne bližnjice so kar običajni zaznamki in ne posnetki spletnih strani, osnovne strani ne odklenemo s potegom prsta, temveč kar s pritiskom na gumb Home in še kaj.

Vendar pa je ravno na dan končevanja tega članka v spletu odjeknila novica, da bo HTC kaj kmalu HTC Sense z nadgradnjo omogočil tudi uporabnikom Magica. Tudi v Simobilu so nam potrdili, da Sense nestrpno pričakujejo.

O vsem drugem si lahko prebrete pri preizkusu Heroja. Magic je tako kot slednji zelo dober telefon, le malce se občasno zatika, kot da bi ga/nas procesor ne dohajal. In seveda, če ste navajeni na tipkovnico QWERTY (uporabniki Blackberry), boste ob "tapkanju" po zaslonu kaj hitro izgubili živce.

Cena in točen datum začetka prodaje ob koncu redakcije še nista bila znana.

Matjaž Klančar

HTC je namenil velik poudarek družabnim omrežjem, ki jih je zelo uspešno vpletel v siceršnje ogrodje Androida. S preprosto nastavitvijo se lahko takoj poveže z omrežji Facebook, Twitter in Flickr. Po tem bo znal sam povezati naše stike z e-naslovom z ustreznimi profili na Facebooku. Za Twitter ponuja pripomoček za domači zaslon, kjer lahko sproti spremljamo ščebetanja ljudi, ki jim sledimo, na voljo pa je tudi ločena aplikacija Peep. Najbolj impresiven kos programja na telefonu pa je spletni brskalnik. Že tako izvrsten brskalnik Androida, ki temelji na pogonu WebKit in podpira HTML 5, je HTC nadgradil z večprstnim upravljanjem (multitouch), vizualnim urejevalnikom zaznamkov ter celo s predvajalnikom flash. Za večpredstavnost je sicer na voljo tudi privlačen predvajalnik glasbe in videa. Seveda je na voljo tudi standardna Androidova samostojna aplikacija za brskanje in ogled videov YouTube.

HTC je izboljšal že tako izvrsten spletni brskalnik. Na sliki je vizualni pregled zaznamkov (bookmarks).

Android je vsekakor predvsem podlaga za nove programe, ki jih je vsak dan več, do njih pa pridemo z aplikacijo Market. Na žalost so nam na voljo le brezplačni programi, saj Slovenija pri plačljivih še ni podprta. Glede na to, da so telefoni z Androidom zdaj pri nas uradno na voljo, lahko že v kratkem pričakujemo, da bo odpravljena tudi ta omejitev. Kljub temu je izbor aplikacij, ki so na voljo že zdaj, zelo impresiven. Mimogrede - vse aplikacije lahko brez težav pregledujemo tudi na spletišču cyrket.com.

Hero je nadvse prepričljiv in privlačen paket. Kljub temu moramo omeniti, da je zelo zmogljiva HTCjeva programska oprema občasno malo prezahtevna za vgrajeni Qualcommov 528 MHz procesor ARM, ki ima na voljo 288 MB RAMa. Občasno zatikanje in slabšo odzivnost je mogoče zaznati predvsem pri izkoriščanju večopravilnosti (poganjanju več aplikacij hkrati) in pri rabi brskalnika z vsadkom flash. Druga slabost je dokaj kratka avtonomnost, saj vgrajena 1350 mAH baterija ob malo bolj intenzivni rabi GPS, WiFi in večpredstavnega predvajanja komaj zdrži dan in pol. Z zmernejšo rabo verjetno lahko pozabimo napajalnik tudi za nekaj dni, na srečo pa je za polnjenje dovolj vsak napajan priključek USB (npr. na prenosniku) in standardni kabel.

HTC Hero

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Android (1.5).

Procesor: Qualcommov 528 MHz procesor ARM.

Pomnilnik: 288 MB RAM/512 MB ROM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, priložena 2 GB.

Ločljivost zaslona: 320 × 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: HTC, www.htc.com.

Prodaja: Mobitel, www.mobitel.si.

Cena: 359 EUR; 209 EUR v paketih Povezani 44/77 pri Mobitelu.

Za: Operacijski sistem Android s HTCjevimi dopolnitvami.

Proti: Občasno zatikanje, trajanje baterije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji