Objavljeno: 30.8.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2022

Realme 9 Pro+

Realme je v zadnjih letih močan igralec med telefoni nižjega in srednjega razreda. Njihove telefone smo tudi v Monitorju pogosto pohvalili, saj ponujajo res dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo. Dobro se je obnesel lanski Realme 8, še bolje pa njegova različica »Pro« – oba sta še vedno zelo dobra konkurenta v vstopnem razredu. Zelo dobri so tudi nekoliko dražja modela GT Master Edition (tega smo izpostavili tudi na zadnjem preizkusu cenejših telefonov) ter nekoliko dražji GT Neo 2.

Novi Realme 9 Pro+ ima torej kar pomembno nalogo – nadaljevati dosedanje uspehe v tem cenovnem razredu. Naj sicer takoj povemo, da so letos nekoliko spremenili poimenovanje telefonov – model 9 Pro+ je v resnici zamenjava za dosedanji model 8 Pro (brez plusa), novi 9 Pro (brez plusa) pa zamenjava za dosedanjega Realme 8. Verjetno res redkokateri uporabnik tako podrobno spremlja njihove naprave, da bi se ob to preimenovanje spotaknil, a vseeno velja omeniti.

Telefon je klasičnih mer, zaslon po diagonali meri 6,4 palca, ohišje je z 8 milimetri dovolj tanko, tudi teža 182 gramov je za telefon te velikosti v standardnih okvirih. Telefon dobro stoji v roki, tudi po kakovosti daje soliden občutek. Spredaj je v uporabi steklo Gorilla Glass 5, zadnja stranica je prav tako steklena, čeprav gre za res tanek sloj, ki deluje že skoraj plastično. Malenkost nas je zmotil le rob zaščitene folije, ki je dodana zaslonu. To pač opazimo, ko gremo s prstom čez rob zaslona. Obdržali so klasični vmesnik za slušalke, kar je pohvalno, izginil pa je bralnik pomnilniških kartic microSD. Telefon tudi ni vodotesen, kar je škoda.

Pri strojni zmogljivosti nismo imeli pripomb, telefon je med vsakdanjo uporabo izredno odziven in hiter, vseeno pa je po procesorski plati nekoliko nazadoval. Namesto Qualcommovega procesorja Snapdragon je tu vgrajen Mediatekov procesor Dimensity 920. Ta je hitrejši od Snapdragona, ki smo ga srečali v predhodniku, a hkrati nekoliko zaostaja za procesorjem Snapdragon 778G, ki ga najdemo v nekaterih bližnjih konkurentih (denimo v Samsungovem Galaxy A52s in Xiaomijevem 11 Lite 5G NE). Razlike so sicer majhne, a vseeno, je pa tudi grafični procesor dovolj zmogljiv za solidno igranje tudi nekoliko zahtevnejših iger. Vgrajenih je 6 GB pomnilnika (obstaja tudi različica z 8 GB) ter 128 GB prostora za datoteke in aplikacije.

Novi Realme 9 Pro+ ima torej kar pomembno nalogo – nadaljevati dosedanje uspehe v tem cenovnem razredu.

Baterija je ostala enako zmogljiva (4.500 mAh) kot pri predhodniku, je pa zaradi varčnejšega procesorja vzdržljivost še nekoliko boljša, kot je bila. Manj zahtevni uporabniki bodo brez večjih odrekanj prišli do dva dni uporabe. Dobra je tudi hitrost napajanja (60 W), predvsem pa dejstvo, da je priložen tudi temu primerno hiter napajalnik.

Zaslon je zelo dober, gre za Super AMOLED zaslon z osveževanjem 90 ali 60 Hz. Osveževanje torej ni zvezno prilagodljivo, sam vmesnik deluje pri 90 Hz, brskanje po spletu (z vgrajenim brskalnikom Chrome) tudi, pri aplikacijah je odvisno od aplikacije. Ponekod dobimo 60 Hz, drugje 90 Hz. Preseneča pa, da so vse igre omejene na 60 Hz – predvidevamo, da gre za »varno« nastavitev, kar se tiče morebitnega segrevanja in porabe baterije. Zaslon podpira tehnologijo HDR10+, s tem je tudi dovolj svetel.

Osrednji objektiv ima za seboj že dobro znano in uveljavljeno Sonyjevo tipalo ločljivosti 50 MP, ta ponuja 2x zum brez izgub podrobnosti (gre za digitalni izrez). Ob tem sta še ultraširoki objektiv s tipalom ločljivosti 8 MP ter makro objektiv s tipalom 2 MP. Nič res presenetljivega torej. Pri glavnem fotoaparatu lahko pohvalimo uporabo optične stabilizacije slike. Tipalo pa ponudi tudi izboljšane možnosti nočnih posnetkov, tudi z video posnetki Ultra nightscape. Kakovost fotografij, narejenih z glavno kamero, je glede na razred odlična, tako po barvah kot po dinamičnem razponu in ostrini.

Novi Realme 9 Pro+ je res kakovosten telefon in povsem legitimen naslednik modela 8 Pro, a ima eno veliko hibo. Cena je namreč občutno poskočila, saj je maloprodajna v času pisanja 399 evrov – cena Realme 8 Pro je bila ob začetku prodaje lani 300 evrov. Povsem razumemo, da smo v zadnjem letu priče občutni inflaciji, torej so se tudi stroški izdelave teh telefonov (pa tudi logistike in vsega ostalega) dvignili. A vseeno to pomeni, da Realme po ceni ne prehiteva več konkurence tako močno, kot jo je v preteklih letih. Vseeno pa velja imeti ta telefon v mislih, sploh če ga ponudijo v kakšni akciji ali se čez nekaj mesecev začne cena nižati.

Realme 9 Pro+

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 399 EUR (6 GB/128 GB)

Za: Zmogljivost glede na ceno, zaslon, vzdržljivost baterije in hitrost napajanja.

Proti: Cena nekoliko višja od pričakovane, ni vodotesen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji