Objavljeno: 28.12.2022 | Avtor: Aljoša Kavčič | Monitor Januar 2023

Razširitve za Chrome - Ducat uporabnih

Za različico spletnega brskalnika Chrome, ki je namenjena osebnim računalnikom, je na voljo ogromno razširitev. Z njimi lahko brskalnik zelo izboljšamo in prav zato je smiselno, da kakšno vanj namestimo. Poglejmo si nekaj takih, ki jim je vredno dati priložnost.

Tab Suspender

Brskalnik Chrome ni prizanesljiv do pomnilnika. Na slabših napravah ne teče najbolj gladko, če v njem odpremo veliko zavihkov. K sreči zanj obstaja razširitev z imenom Tab Suspender, ki to težavo do neke mere odpravi.

Utišati oziroma zapreti zna neaktivne zavihke, kar pripomore k hitrejšemu delovanju brskalnika in tudi k prihranku energije. V nastavitvah te razširitve lahko nastavimo, po kolikšnem času neaktivnosti naj zavihke odstrani. Če jih ponovno želimo, se moramo samo postaviti z miško na veliko ikono, ki se prikaže v njih.

Text Blaze

Text Blaze je zelo uporabna razširitev za vse tiste, ki večkrat pišejo podobna ali enaka besedila. Z njo je namreč mogoče hitro izdelati in priklicati vnaprej pripravljena besedila. To storimo s kratkimi ukazi, ki se začnejo s »/«. Kakšni so v celoti ti ukazi, določimo sami.

Vnaprej pripravljena besedila, ki jih izdelamo v razširitvi, so lahko zelo načičkana, če tako želimo. Besedam v njih lahko med drugim dodelimo različne barve in jim spremenimo velikost. Priložimo jim lahko tudi slike. Res pa je, da se »predelana« besedila, ki imajo besede v različnih barvah in dodane slike, na vseh mestih ne prikažejo tako, kot so bila narejena, temveč okrnjeno. Brez različnih barv, brez različno velikih besed in brez slik.

Izdelovati je mogoče tudi delna vnaprej pripravljena besedila, torej takšna, pri katerih moramo pred njihovo uporabo vnesti kakšno manjkajočo besedo (npr. ime). Vsa vnaprej pripravljena besedila je mogoče priklicati na različnih spletnih mestih, med drugim na Facebooku ter v Gmailu.

SwiftRead

Zahvaljujoč tej razširitvi lahko spletne vsebine beremo dva- ali celo trikrat hitreje kot sicer. Razširitev besedila prikazuje v posebnem oknu, v osnovi tako, da v hitrem tempu menjuje eno besedo za drugo. Na ta način pomaga odstraniti subvokalizacijo, ki lahko pomembno vpliva na hitrost našega branja.

Uporabnik lahko v SwiftRead po želji nastavi hitrost menjavanja besed, število naenkrat prikazanih besed, velikost pisave in še kaj. Razširitev zahteva nekaj prilagajanja, a ko se na njo navadimo, nam je lahko v precejšnjo pomoč, ko želimo nekaj prebrati hitreje.

Dark Reader

Dark Reader zna spletne strani odeti v t. i. temni način, tako da so te ob gledanju ponoči oziroma ob slabši svetlobi manj naporne za oči. Ta razširitev svoje delo odlično opravlja in je ena boljših tovrstnih, če ne celo najboljša.

Dark Reader zna izredno lepo pretvoriti spletne strani v nočni način, zato so marsikdaj videti, kot da so jih njihovi oblikovalci sami izdelali v tem načinu. Če s pretvorbo slučajno nismo zadovoljni, razširitev ponuja možnost, da njihov videz prilagodimo po svojih željah. Lahko jim sami nastavimo tudi svetlost in kontrast.

Paint Tool

Razširitev Paint Tool omogoča, da pišemo in rišemo po spletnih straneh, kasneje pa tudi naredimo zaslonske slike s svojimi oznakami in pisanjem. Razširitev lahko pride prav, ko želimo nekomu pokazati kakšno informacijo na spletni strani.

Paint Tool ponuja različna orodja, s katerimi lahko delamo oznake, na primer pisalo, ki mu lahko nastavljamo velikost in barvo, ter različne like. Razširitev lahko uporabimo tudi samo za izdelavo zaslonskih slik.

eyeCare

Med uporabo osebnih računalnikov se nam lahko kaj hitro zgodi, da pozabimo delati odmore, ki so še kako pomembni za naše zdravje. To lahko enostavno rešimo z aplikacijami ter razširitvami za spletne brskalnike, ki nas opozarjajo na odmore. Ena izmed njih je eyeCare. Gre za preprosto razširitev, ki ni prav nič spektakularna, a svoje delo opravlja dobro.

Razširitvi eyeCare lahko ukažemo, po kolikšnem času uporabe brskalnika želimo biti opozorjeni, da je čas za odmor, nastavimo lahko opozorilo po 20 minutah. Tako lahko upoštevamo znano pravilo 20, 20, 20, ki pravi, da vsakih 20 minut pogledamo za 20 sekund v nekaj, kar je oddaljeno 20 čevljev (6,1 metra). Razširitvi lahko ukažemo, da nas na odmore opozarja tudi takrat, ko imamo brskalnik zaprt.

Ears

Ears je zanimiva razširitev, namenjena tistim, ki damo nekaj na kakovost zvoka, nudi namreč izenačevalnik zvoka na spletnih straneh. Tako ga lahko prilagodimo po svojih željah, glasbi dodamo močnejše nižje tone ali izboljšamo višje. Ears je mogoče uporabiti na vsaki spletni strani z zvokom.

V razširitvi lahko svoje nastavitve zvoka shranjujemo in jih nato enostavno prikličemo, ko jih potrebujemo. Eno predhodno shranjeno nastavitev, ki izboljša nizke tone, razširitev ponudi že sama. Po potrebi lahko nastavljamo tudi jakost zvoka.

Rofocus

Rofocus lahko predvaja različne ambientalne zvoke, s katerimi izboljšamo svojo osredotočenost in kreativnost pri delu. V času pisanja tega članka je razširitev ponujala 21 vrst zvokov, večinoma iz narave (zvok iz amazonskega gozda, dežja …). V razširitvi je mogoče nastaviti tudi časovni opomnik, ki nas lahko opozori, da je čas za odmor. Zanimiva razširitev, ki lahko tu in tam pride zelo prav.

Keepa

Ta razširitev omogoča, da na Amazonu kupujemo ceneje, saj zna opozoriti, ko izdelku, ki nas zanima, upade cena. Obenem prikaže gibanje cene izbranega izdelka skozi čas. Vsekakor gre za zelo uporabno razširitev v času divje inflacije, v katerem živimo. Res pa je, da je potrebna potrpežljivost, ko čakamo, da želenemu izdelku upade cena, v nasprotnem primeru je razširitev neuporabna.

Keepa deluje na različnih Amazonovih spletnih straneh, med drugim na italijanski, britanski, nemški in francoski, ki jih Evropejci radi uporabljamo. O spremembah cen nas lahko opozarja prek več kanalov, med drugim tudi e-pošte.

Snov.io

Snov.io omogoča dostop do številnih e-poštnih naslovov, ki se navezujejo na izbrano spletno stran. Po odprtju spletne strani in kliku na ikono razširitve se pokažejo na spisku.

Žal razširitev ni v celoti brezplačna, v brezplačni naročnini ponuja le omejeno število mesečnih iskanj e-poštnih naslovov. Za dodatna iskanja moramo odpreti denarnico in plačati eno izmed treh plačljivih naročnin. V času pisanja tega članka so se te začele pri 30 dolarjih.

ProductivityTab

Ko v Chromu odpremo nov »prazen« zavihek, se na njem prikažejo iskalnik Google in še nekaj malenkosti. No, če namestimo razširitev ProductivityTab, lahko ta zavihek bolj zaživi – na njem se nam lahko prikažejo številni gradniki (angl. widgets), ki ponudijo uporabne informacije ali funkcionalnosti.

ProductivityTab ponudi več deset uporabnih gradnikov za omenjeni zavihek, med drugim za vreme, Gmail, kalkulator in prevajanje jezikov. Gre za uporabno razširitev, ki zna na enem mestu združiti informacije in orodja, ki nas zanimajo in jih pogosto potrebujemo.

StayFocusd

V času, ko moramo biti produktivni, lahko razne spletne strani kradejo pozornost in seveda čas. Temu se lahko tudi izognemo, in sicer z razširitvijo StayFocusd, ki zna blokirati dostop do spletnih strani, ko to želimo.

V razširitvi StayFocusd lahko nastavimo, koliko časa na dan lahko uporabljamo izbrane spletne strani, in tudi, da za določen čas blokira popolnoma vse spletne strani. V tem času ne moremo več spreminjati nastavitev razširitve, brskalnik je tako dve uri popolnoma neuporaben, mi pa bolj produktivni. Morda kruto, a še kako dobrodošlo!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji