Objavljeno: 27.3.2006 23:08 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2006

Raptor s 150 GB

Zmogljivost diskov SATA se je v zadnjih letih strmo večala. Najzmogljivejši imajo tako danes na voljo kar 500 GB prostora za podatke. Edina izjema so bili sicer najhitrejši med njimi, Western Digitalovi Raptorji, katerih najzmogljivejša različica že nekaj let premore za današnje razmere skromnih 74 GB.

Western Digital je s prvim Raptorjem hkrati postavil kar nekaj mejnikov. Šlo je namreč za prvi disk, ki je bil na voljo le v različici SATA, obenem pa tudi za prvi disk SATA z 10.000 vrtljaji plošč na minuto. WD je z novim diskom meril predvsem na strežnike in z Raptorji je odščipnil nekaj tržnega deleža diskom SCSI (ki jih, mimogrede, WD ne izdeluje). Posebnost so bile tudi zmogljivosti Raptorjev: prvi je imel 36 GB, njegov naslednik pa 74 GB - vrednosti, ki smo jih vajeni pri diskih SCSI, zmogljivosti diskov IDE in SATA pa so navadno precej bolj okrogle.

Po splovitvi 74-gigabajtnega Raptorja se je WD posvetil predvsem drugim družinam diskov SATA, Raptorjev pa ni nadgrajeval. No, za navdušence, ki so želeli najzmogljivejši disk uporabiti v svojih delovnih postajah, je na 74 GB disku, sploh ob poplavi večpredstavnih datotek, veliko premalo prostora.

Western Digital se pri trženju 150-gigabajtne različice ni usmeril samo na strežnike kot pri predhodnikih, temveč disk tudi "uradno" namenja rabi v delovnih postajah. O tem, da je to disk za navdušence, priča tudi to, da je na voljo tudi v različici z oznako Raptor-X, ki ima prozoren pokrov, tako da lahko glave in plošče vidimo med delovanjem.

Novi Raptor ima dve plošči (vsaka z zmogljivostjo 75 GB) in štiri glave. Plošče se vrtijo z 10.000 vrtljaji na minuto. Predpomnilnika je 16 MB, disk pa priključimo na vmesnik SATA. Podprto je tudi razporejanje ukazov NCQ. Povprečen dostopni čas je 4,6 ms pri branju in 5,2 ms pri pisanju.

Meritve pokažejo, da je novi Raptor hitrejši od vseh konkurentov na vodilu SATA. Pri branju je razlika skoraj 10 %, pri pisanju pa še večja. Tudi v programu WinBench Raptor konkurente poseka na vseh testih, razlika pa je največja pri merjenju dostopnega časa, kjer višja hitrost vrtenja plošč pride najbolj do izraza.

Western Digital se je z novim Raptorjem zasidral na vrhu lestvice najhitrejših diskov. Žal pa hitrost pomeni tudi visoko ceno. Raptor s 150 GB namreč stane toliko kot "navadni" SATA diski z zmogljivostjo 400 in 500 GB. Vsi, ki potrebujejo veliko prostora za shranjevanje podatkov, se bodo še vedno raje odločili za disk SATA s 7200 vrtljaji. Za vse tiste, ki jim je najpomembnejša hitrost ne glede na ceno, pa je izbira lahka.

Western Digital WD1500ADFD Raptor

Kaj: Disk SATA z 10.000 vrtljaji na minuto.

Izdeluje: Western Digital, www.wdc.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si; Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 86.520 tolarjev

Za: Najhitrejši disk SATA na trgu.

Proti: Visoka cena za GB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji