Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2016

Računalniški zaslon na televizorju

Če želimo prikazati, bolje rečeno, zrcaliti zaslon mobilne naprave ali računalnika na televizorju, in to s poljubne platforme (Windows, Android, iOS), za povrh pa še brezžično, nam je na voljo le malo možnosti. Ena od rešitev je vmesnik VicTsing Miracast Dongle. Kitajski izvor, ne ravno zgledno delovanje, a za dobrih 20 evrov še gre.

Kolikokrat se vam je zgodilo, da bi želeli zaslon svoje mobilne naprave, še posebej tablice prenesti na večjo površino, da bi lahko vsebino pokazali tudi drugim? Recimo, izbrano območje na elektronskem zemljevidu, spletno stran, kak dokument, morda celo zaslon igre, ki jo igramo. Tako na področju poslovne kot domače rabe najdemo cel kup primerov, ko bi nam taka možnost prišla prav.

Industrija je prisluhnila takim zamislim, a je pri tem vsakdo pripravil svojo rešitev malce po svoje. Windows (od različice 8 naprej) in Android podpirata standard Miracast, Apple po drugi strani le lastni sistem AirPlay Mirroring. Le redko se ta načina znajdeta v isti napravi.

Druga težava je v tem, da le majhno število televizorjev, pa še manjše število projektorjev podpira te standarde, sploh Applove. Starejše modele televizorjev (komaj 2–3 leta), tudi če so bili svojčas vrhunski, lahko kar odmislite. AirPlay Mirroring je uradno podprt le v redkih napravah, denimo Apple TV, te pa so precej draga in nepriročna rešitev, če želimo za nameček vse skupaj imeti prenosno.

Pri brskanju po ponudbi na Amazonu mi je pritegnil pozornost malo znani ključek skoraj neznane družbe VicTsing, ki obljublja podporo vsemu naštetemu. Priročen ključek z vmesnikom HDMI ima za nameček še smešno nizko ceno. Poskusimo torej, kaj lahko zgubimo?

VicTsing 2.4G HDMI Miracast Dongle, kot se izdelek imenuje s polnim imenom, je sila preprosta naprava. Na eni strani jo vtaknemo v prosta vrata HDMI na televizorju ali projektorju, na drugi strani pa vtaknemo v priloženi napajalnik USB. Komunikacija z mobilnimi napravami poteka zgolj prek vmesnika Wi-Fi (da, samo prek frekvence 2,4 GHz).

Na napravi je le ena tipka, za preklop med režimom dela Miracast (Windows, Android) ali AirPlay Mirroring (iOS). Brez tipke menda ne gre, čeprav bi bila elegantnejša samodejna zaznava naprave. Miracast Dongle se proti povezanim napravam obnaša kot dostopna točka Wi-Fi, to pomeni, da se moramo povezati z njo in ne z omrežjem Wi-Fi. Toda ključek se sam poveže z internetno Wi-Fi povezavo (tudi zaradi nadgradenj), kar pomeni, da na koncu vse približno pravilno deluje.

Prvi test s prenosnikom in okoljem Windows 10 je deloval takoj, hitro in zanesljivo. Zrcaljenje slike s tablice Android (4.x) in telefona Android (5.x) je vzelo opazno več časa, a je stvar nato delovala zanesljivo in stabilno. Razliko pripisujemo predvsem počasnejši strojni opremi v androidnih napravah.

Sledil je najbolj pričakovan test, zrcaljenje slike s tablice iPad in telefona iPhone. Po preklopu tipke so se naprave iskale kar nekaj časa, tudi neuspešno, a je v določenem trenutku stvar začela sama po sebi delovati in se odtlej tudi hitro priklapljati.

Kakovost zrcaljene slike je zelo različna od naprave do naprave. Najlažja je kombinacija z okoljem Windows, kjer lahko na izvirni napravi nastavimo ločljivost, podobno tisti na televizorju, in dobimo vrhunsko sliko.

Pri mobilnih napravah ni tako lepo. VicTsing bo prikazal sliko tako, da bo raztegnil sliko mobilne naprave do robov, a ne da bi spreminjal razmerja. To pomeni, da bomo pokonci postavljen telefon videli od vrha do dna zaslona televizorja, levo in desno pa obilico črnine. Pomaga, če telefon obrnemo vodoravno. Če imamo zaslon telefona ali tablice v razmerju 16 : 9, se bo ravno ujemalo.

Nasprotno je, denimo, pri iPadih, ki imajo v osnovi sliko v razmerju 4 : 3. Na televizorju bomo levo in desno videli črnino. Slika je videti tudi manj dobra, kot če bi jo gledali na sami mobilni napravi, ker VicTsing naredi interpolacijo med ločljivostjo naprave in sliko na televizorju. Na mobilnih napravah seveda ločljivosti ne moremo prilagajati.

Toda z vsem tem je mogoče živeti, a le, če se zavedamo največje omejitve. Tehnično gledano, je v cenenem ključku vgrajen mini računalnik z Linuxom, ki zmore, kar pač zmore. Dokler prikazujemo na zaslonu pretežno statične strani, deluje vse po pričakovanjih, tudi z zelo malo opazno latenco. Brž ko pa želimo prikazovati najzahtevnejše video igre ali video posnetke, pa ključek začne preprosto »trokirati« in na koncu povsem odpove. Tipično pomaga le, če ga izklopimo in vklopimo iz elektrike.

Ceni primerna je tudi kakovost uporabniškega vmesnika. Začetni zaslon je prej podoben kakšni spletni reklami kot uporabniškemu vmesniku. Priložena navodila so smešnica, saj sploh ne povedo vsega, ali pa je to zapisano v »kitajski angleščini«. Malce je treba ugibati, zlasti pri postopku, kako ključek priključimo v domače omrežje Wi-Fi (zaščiteno z geslom!) in kako se naprava posodablja z novimi različicami programske opreme (vsaj nekaj spodbudnega, čeprav ni nobenega jamstva, kako dolgo bodo to počeli avtorji). Verjeli ali ne, ključek ima celo nekakšno spletno konzolo, za katero pa se zdi, da jo je napisal kak vajenec v VicTsingu.

Če potegnemo črto, bi lahko zapisali, »kolikor denarja, toliko muzike«.

VicTsing 2.4G HDMI Miracast Dongle

Ključek HDMI za brezžično zrcaljenje zaslonov računalnikov, tablic in telefonov na televizor.

Kdo: www.victsing.com

Prodaja: Amazon.

Cena: 24 EUR.

Za: Ugodna cena, podpora Windows, Mac OS, Android in iOS.

Proti: Uporabniški vmesnik, ne povsem zanesljivo delovanje, zatikanje pri zrcaljenju video posnetkov visoke ločljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji