Objavljeno: 1.9.2005 13:07 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Julij 2005

Programerske novice: julij-avgust 2005

Denar za odprto kodo

Podjetja spoznavajo pomen spletne skupnosti, ki jim lahko pomaga pri razvoju programske opreme. Nekatera svoj uspeh med drugim dolgujejo tudi odprti kodi in vzpodbujajo njen nadaljnji razvoj. Eno takšnih je Google, ki je skozi zanimiv program "Poletje kode" omogočilo denarno vzpodbudo za vse študente, ki so se odločili čez poletje izpolniti katero od ponujenih nalog. Dokaj zajetna nagrada 4500 dolarjev je bila na voljo za najrazličnejše projekte, ki so jih ponudile številne mentorske orgranizacije, od Apache Software Foundation do XWiki in seveda samega Googla.

Nedavno pa se je končal eden najbolj izdatnih nagradnih razpisov, povezanih z odprto kodo, ki ga je pripravilo podjetje Computer Associates (CA) za zagon odprtokodne različice nekoč zelo pomembnega strežnika podatkov, Ingres. Zmagovalci so si razdelili kar milijon zelencev, nagrade pa so odšle trem Indijcem (dvema v domovino, tretjemu v New York), ki so pripravili migracijska orodja za prehod s strežnikov Oracle, Microsoft SQL Server in MySQL v odprtokodni Ingres. Vsi nagrajeni izdelki so seveda ravno tako odprta koda in so na voljo za preizkus in nadaljnji razvoj na spletišču SourceForge.

http://code.google.com/

http://ca.com/ingres/challenge

http://shift2ingres.sourceforge.net/

http://sourceforge.net/projects/ezymigrate

http://sourceforge.net/projects/dbcvt

Iz VS.net v Tomcat

Podjetje Mainsoft je objavilo brezplačni dodatek (plugin) za razvojno okolje Visual Studio .net, ki omogoča prenos razvitega spletnega programa za podlago .net v okolje Linux s spletnim strežnikom Apache Tomcat. Dodatek, poimenovan Grasshopper (Kobilica, ime ponazarja možnost razvijalcev, da skočijo na drugo podlago), omogoča udoben razvoj v visoko produktivnem delovnem okolju z izkoriščanjem programskega jezika, kakršen je C#, in bogate knjižnice podlage .net, zatem pa poskrbi za pretvorbo vmesne kode v jeziku IL v vmesno kodo jave, ki se lahko izvaja znotraj okolja Tomcat. Seveda mora Kobilica ponuditi tudi izvajalno knjižnico, za kar izkorišča sadove projekta Mono. Podjetji Mainsoft in Novell sta namreč pri razvoju Kobilice minuli dve leti tesno sodelovali in rezultat je zdaj tu.

Mainsoft je naročil raziskavo trga, ki je pokazala, da kar 22 % uporabnikov Visual Studia preverja možnosti razvoja za alternativne podlage, kot je npr. Linux. Ravno tako so ugotovil, da ima več kakor polovica teh razvijalcev že izkušnje pri uporabi odprtokodnih pripomočkov in tehnologij.

Kobilica je brezplačna rešitev za tiste, ki jim zadošča Tomcat, uporabniki zmogljivejših programskih strežnikov, kot so JBoss, WebSphere ali WebLogic pa lahko posežejo po Mainsoftovem komercialnem izdelku, Visual MainWin for J2EE. Če vam ime podjetja zveni znano, ni to nič čudnega, Mainsoft je namreč dolga leta prenašal izbrane Microsoftove tehnologije (npr. IE) v okolje unix in ima bogate izkušnje z njimi. Mainsoft je bil prav tako eden od javno razglašenih krivcev za "curljanje" izvirne kode Oken NT in 2000 v javnost.

http://dev.mainsoft.com/

Po tračnicah v enem dnevu

Vse bolj razvpito ogrodje za hiter razvoj spletnih programov, Ruby on Rails, o katerem smo na tem mestu že poročali, je prestalo nov preizkus zmogljivosti. Tekmovanje Rails Day, ki je potekalo med 4. in 5. junijem, je skupinam razvijalcem ponudilo največ 24 ur, da dokončajo spletni projekt. Odziv je bil izjemen, svoje izdelke je v posebej za ta namen vzpostavljen strežnik za nadzor izvorne kode subversion (odprt je bil natančno 24 ur) oddalo kar 55 skupin, 52 tovrstnih izdelkov pa je sodnikom uspelo namestiti tudi v testnem sistemu.

Na vsaki nalogi so lahko delali največ trije programerji, v enem dnevu pa je bilo treba ustvariti celotno kodo, vključno s podpornimi datotekami (HTML, CSS, grafični elementi ...). Skupina je sicer lahko o sami ideji projekta razmišljala že prej. Vsekakor je odziv presegel pričakovanja, Ruby pa se je v kombinaciji z ogrodjem Rails znova izkazal za izjemno produktivno okolje. Več podrobnosti o tekmovanju, skupaj z zmagovalci, je mogoče najti na spletnem naslovu.

http://www.railsday.com/

Imeniki po želji

Osrednji imeniški sistemi LDAP so zanimiva rešitev za preprostejše upravljanje sredstev in delovnih skupin v omrežju. Žal so zmogljive tovrstne rešitve pogosto zelo drage. Od nedavnega pa sta na voljo dve novi, zanimivi in odprtokodni rešitvi.

Prvo je ponudil RedHat, v čigar lastništvo je - za ceno 20,5 milijona dolarjev - že pred časom prišla izvirna koda nekoč precej razširjenega imenika Netscape Directory. Ta je sedaj na voljo vsem pod dovoljenjem GPL. Gre za izjemno kakovosten izdelek, ki so ga vmes izboljševali tudi RedHatovi inženirji in bi po nekaterih ocenah brez težav zmogel visoke obremenitve tudi z več sto tisoč uporabniki. S tem, ko je postal odprt skupnosti razvijalcev, lahko samo še pridobi in kmalu se lahko nadejamo številnih pripravljenih rešitev za izkoriščanje imenika kot osrednje zbirke podatkov o uporabnikih in storitvah v omrežju, kar je velika prednost zrelih omrežnih operacijskih sistemov.

Nekoliko drugačen pristop pa so ubrali pri skupini Safehaus, ki je predstavila izdelek Penrose. Gre za odprtokodni, v javi razviti navidezni imenik (virtual directory server), ki temelji na imeniku Apache. Navidezni imenik ne shranjuje podatkov, temveč rabi kot prehod med odjemalci imeniških storitev in shrambo podatkov, ki jo lahko izdelamo na poljubnem podatkovnem strežniku.

http://www.redhat.com/software/rha/directory/

http://penrose.safehaus.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji