Objavljeno: 28.3.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor April 2017

Pro et contra

Kot kaže, bo treba prej ali slej popustiti in svoje fotografije in video posnetke preselili »v oblak«. O tem me prepričujeta vsaj Facebook in Google, če zaenkrat ignoriram množico drugih. Kakšno je vaše mnenje, komu naj bolj zaupam?

Živimo na Facebooku

resnici pri tej izbiri ne gre za zaupanje, saj ne moremo prav zares zaupati nobenemu oblaku. »Oblak« je pač še vedno le »računalnik nekoga drugega«, kar pomeni, da se s prenosom svojih spominov nanj odrečemo slehernemu nadzoru nad njimi. Če se nekoč podjetje odloči, da se tega ne bo več šlo, boste ostali brez njih. Če bodo v to storitev nekoč vdrli hekerji in vam spomine izbrisali ali jih, še huje, razposlali po internetu, boste lahko le zavzdihnili. In če bodo »oblaku« odpovedali diski in morda še dodatno varnostno kopiranje, boste prav tako ostali – brez spominov. Zato, prvo pravilo – fotografije v oblaku so dobra rešitev, a jih je nujno vedno hraniti tudi lokalno, pri sebi. Na disku ali dveh, na zunanjem disku ali dveh, hej, morda celo tudi še na ploščah DVD. Za vsak primer.

Če se zdaj vrnem na osnovno vprašanje, menim, da je osnovni smisel hranjenja fotografij (in video posnetkov) v oblaku to, da jih lahko hitro delimo s prijatelji in znanci. Deljenje pa je najbolj smiselno v okviru družabnih omrežij. Največje in najuspešnejše družabno omrežje pa je – Facebook. Izdelke lahko tam hitro popredalčkamo v albume, jim dodamo osebe, ki v njih nastopamo, in označimo, kje smo jih posneli (oz. sistem vse to predlaga že kar sam). Seveda ni nujno, da je vse, kar naložimo v sistem, tudi javno vidno, če se le malce potrudimo, lahko v Facebooku zelo natančno določimo, kdo bo lahko videl vsako posamezno fotografijo ali pa album v celoti.

Nalaganje je v spletni različici Facebooka zelo enostavno urejeno, hkratno nalaganje več fotografij naenkrat pa poteka vzporedno in ne ovira siceršnjega dela s Facebookom. Še bolje je urejen sistem dela z mobilno aplikacijo na telefonu. Ko aplikaciji Facebook dodelimo ustrezne pravice, ima namreč ta neposreden dostop do fotografij na telefonu in le klik ali dva sta potrebna, da novo ustvarjene izdelke »prilepimo« na Facebook.

Za intimnejše deljenje fotografij med zaprtimi skupnostmi pa je od nedavna na voljo Facebookov aplikacija Moments. Omogoča izdelavo deljenih albumov, prek katerih si lahko s prijatelji ali družino izmenjujemo (dopustniške) spomine.

Sprijaznimo se – ljudje danes živimo na Facebooku, zakaj si torej ne bi tam izmenjevali tudi fotografij?

  

Facebook zaostaja

Res je, Google je boj za družabno omrežje izgubil, že dolgo tega. Nekaj časa nas je še posiljeval s svojim Google Plusom, nato pa obupal. To omrežje sicer še deluje, a ga uporabljajo bolj ali manj le še »računalniški friki«, samo zato, da lahko rečejo, da »niso na Facebooku«. Tako da je za deljenje vsebin med prijatelji Facebook zagotovo uporabnejši.

Toda – deljenje spominov v obliki fotografij in domačih video posnetkov nikakor ni nujno podrejeno deljenju z vsemi prijatelji na tem svetu naenkrat. Kaj je narobe z oblakom, ki hrani naše spomine in ima le možnost izdelave neposredne povezave do fotografij in posnetkov? To povezavo lahko nato pošljemo komurkoli in na kakršenkoli način že. Tudi prek Facebooka, če bi želeli. In točno tako je smiselno uporabljati storitev Google Photo v kombinaciji z Youtubom. Kombinacija obeh je zagotovo najbolje, kar je (za fotografije in video posnetke) na voljo ta hip.

Namreč, uporabniški vmesnik, hitrost, sistem dela, kakovost fotografij/posnetkov, velikost prostora, ki je na voljo, vse to je na strani Googla, Facebook tu zelo zaostaja. Gotovo ste že opazili, da je večina fotografij na Facebooku slaba in kockasta, kot da bi bile »iz prejšnjega stoletja«? Zato, ker Facebook privzeto varčuje s prostorom in moramo za nalaganje v boljši kakovosti posebej odkljukati ustrezno stikalo. Enako velja tudi za video posnetke, kjer je »kockastost« zelo očitna tudi še nekaj (deset) sekund po tistem, ko pri predvajanju odkljukamo, da bi radi predvajanje v polni kakovosti. Take težave je Google prebolel že pred leti. Video na Youtubu je vrhunski, fotografije v Google Photos pa tudi, četudi smo se odločili uporabljati ga v načinu, ko nam omogoča neomejeno prostora, a z malce slabšo kakovostjo fotografij.

Google Photos navdušuje z avtomatsko prepoznavo fotografij in ljudi na njej, iskanje po vsej tej množici podatkov je trenutno, kot smo od Googla že vajeni. Ste kdaj poskušali najti kaj na Facebooku? Katastrofa. Začela se je takrat, ko je podjetje zavrnilo ponudbo Googla, da bi prevzel iskalne algoritme v podjetju.

Photos navdušuje tudi s svojim sistemom deljenih albumov, ki v povezavi s pametnimi telefoni omogoča, da več uporabnikov naenkrat spremlja dogajanje v albumu in lahko vanj celo prispeva svoje izdelke. Pomislite na družinsko potovanje, ko lahko babica doma sproti sledi, kaj se nam dogaja na poti! To deluje še posebej dobro zato, ker ima dandanes že skoraj vsak telefon z nameščeno aplikacijo Google Photos. Najsi bo to telefon z Androidom ali pa iPhone.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji