Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2015

Pretakanje, drugič

Pred časom smo si ogledali izdelke za uživanje pretočnega videa. Pregled je bil zgolj površinski, saj je pripomočkov za ogledovanje teh vsebin skorajda nešteto. Številka se iz dneva v dan povečuje tudi na drugi strani, pri prenašanju lastne žive slike. Zadnji v vrsti za svoj kos pogače je Samsung, ki je zmožnost objavljanja živih posnetkov na spletišču YouTube vgradil v paradnega konja –   telefon Galaxy Note 5. Po robu se mu postavi naslednjih nekaj mišičnjakov.

Videz in učinkovitost aplikacije Periscope je daleč pred tekmeci.

Videz in učinkovitost aplikacije Periscope je daleč pred tekmeci.

Začetki pretočnega videa segajo v leto 2011, ko je Skype kupil podjetje Qik, ki je razvilo mobilno aplikacijo, s katero so njeni uporabniki posneli in v realnem času predvajali video posnetek ter o pretakanju obvestili interesente. Koncept se je ohranil do danes, ko so za na voljo tudi drugi dejavniki za razmah pretočnega videa. Množičnost mobilnih naprav z zmogljivimi kamerami ter stalno povezavo s spletom je zasejala seme, ki na krilih družabnih omrežij raste v doslej nevidene višave. Poleg tehnično ugodnejšega ozračja je danes precej manj zadržkov ljudi do javnega življenja. Od sebčkov do živega videa, splet in družabna omrežja so polna utrinkov iz zasebnega življenja slehernika. Živimo v svetu resničnostnih šovov, kjer je včerajšnji neznanec danes zvezda. Narcisistična nagnjenja pripravijo posameznika do deljenja zanimivih detajlov iz njegovega vsakdana. Iz dneva v dan mu je na voljo več orodij.

Osrednji val jezdita paradna konja pretočnega trga, Periscope in Meerkat. Oba se odlično povezujeta s priljubljenimi družabnimi omrežji, najraje pa imata Twitter. Ko je Twitter kupil Periscope, so se stvari sicer malce zapletle, Meerkatova baza uporabnikov je naenkrat ostala brez povezave z družabnim omrežjem, a so se do danes že dovolj stabilizirale, da lahko z gotovostjo govorimo o enakopravnosti obeh storitev. Obe predvajani video ozaljšata s komentarji, ki omogočajo povsem novo raven komunikacije in sodelovanja med avtorji in sledilci.

Okorni Meerkat se odkupi s funkcionalnostjo. Med drugim omogoča napovedovanje oziroma časovno razporejanje prenosov v živo.

Okorni Meerkat se odkupi s funkcionalnostjo. Med drugim omogoča napovedovanje oziroma časovno razporejanje prenosov v živo.

Za spremembo začnemo z zadnjim prišlekom. Periscope je kljub zamudi hitro osvojil srca uporabnikov spleta. Razlog tiči v dodelanosti. Periscope je kandidat dovršenega videza, uporabnike nagovarja s sodobnim in preprostim uporabniškim vmesnikom. Že na začetku uvidimo, da ne gre za muho enodnevnico, aplikacija je naravni podaljšek družabnega omrežja Twitter. Periscope se ponaša z zanimivim pristopom, žive prenose nam po želji shranjuje, da si jih lahko ogledamo v naslednjih štiriindvajsetih urah. Izkušnja je enaka uživanju vsebine v živo, med drugim se na posneku z isto dinamiko prikazujejo objavljeni komentarji. Če nam posamezen prenos priraste k srcu, ga brez težav shranimo za stalno.

Shranjevanje živih posnetkov sprva marsikomu ne bo všeč. Periscope na zadržke odgovarja z zasebnimi predvajanji. Avtor lahko posamezen prenos zaklene zgolj na peščico najzvestejših sledilcev. Dodatno motivacijo predstavljajo srčki, ki jih gledalci pošiljajo avtorju živega prenosa. Za razliko od Facebooka in Twitterja ti všečki niso omejeni in jih sledilci prosto delijo. Kljub tesnejši povezanosti z družabnim omrežjem Twitter spone niso očitne kot pri Meerkatu. Če slednji vsak prenos v družabnem omrežju objavi samodejno, komentarje opremi z oznakami @ in nove uporabnike avtomatsko doda med sledilce, živi pretočna vsebina s Periscopa lastno življenje. Zahvaljujoč razdelanemu sistemu obveščanja lastno omrežje še zdaleč ne sameva.

Meerkat je v primerjavi s Periscopom okornejši, sprva precej težaven pripomoček za uporabo, ki se odkupi s funkcionalnostjo. Zmožnosti so naprednejše kot v Periscopu in med drugim omogočajo načrtovanje prenosov v prihodnosti. Povezavo s prenosom samodejno objavi v družabnem omrežju Twitter, kar domačim dušebrižnikom ne bo všeč. Milejši pristop ubere Periscope, ki omogoča, da se sproti odločimo, kaj bo kdo videl. Skrbi o zasebnosti so tudi v primeru Meerkata kljub temu odveč, navsezadnje gre za objavljanje zasebnega vsakdana v živo. Če se ga lotimo, se bržčas zavedamo tudi posledic.

Pretakanje video posnetkov v živo je najpogosteje opremljeno z dinamičnimi komentarji v realnem času. Meerkat komentarje povzdigne na višjo raven in gledalcem ponudi klasični pogovor. Ob gledanju se pogovarjamo z drugimi gledalci ali avtorjem. Slednji ob pomoči te zmožnosti z oboževalci splete pristno in močno vez. Pogovor na srečo ne zaseda preveč zaslona, saj uporabniški vmesnik z domiselnimi rešitvami zaslonsko površino ohrani funkcionalno. Med nastavitvami ne manjka niti funkcija, ki poslana sporočila in odgovore samodejno objavi v družabnem omrežju Twitter.

Osnovno poslanstvo Katcha je shranjevanje živih posnetkov iz pretočnih storitev Periscope in Meerkat.

Osnovno poslanstvo Katcha je shranjevanje živih posnetkov iz pretočnih storitev Periscope in Meerkat.

Ob pregledu pretočnih storitev na čelu z že opisanima prvakoma ne moremo mimo pripomočka Katch. Katch se je pojavil kot dodatek storitvi Meerkat. Z oznako #katch v naslovu prenosa se je posnetek samodejno shranil v priljubljeno spletišče YouTube. Po prihodu storitve Periscope je Katch delovanje razširil. Sistem ostaja enak, oznaka #katch ostaja magična beseda, s katero gledalci izrazijo željo po ohranitvi posnetka, avtor pa ga z njo shrani. Če bi želeli samodejno shranjevanje brez uporabe čarobnega ukaza, uporabimo zmožnosti samodejnega zajemanja posnetkov, objavljenih na Twitterju. Katch podpira tako Periscope kot Meerkat, obvlada vnovično predvajanje, dobro varuje zasebnost in zna prenesti objavljeni posnetek tudi na krajevni disk. Katch za objavljanje posnetkov ne uporablja več spletišča YouTube, temveč ima svoj oblak, do katerega imajo dostop vsi prijavljeni uporabniki.

Nad križancem med družabnim omrežjem in pretakanjem video posnetkov v živo so navdušeni predvsem najstniki.

Nad križancem med družabnim omrežjem in pretakanjem video posnetkov v živo so navdušeni predvsem najstniki.

Kljub nesporni priljubljenosti obeh storitev bi bilo zmotno misliti, da je našteto vse, kar nam ponujata splet in mobilna scena. Pripomočkov je precej, a brž uvidimo, da je za priljubljenost predvajanega gradiva nujno izbrati enega od zgoraj opisanih. Razen, če si resnično želimo ene izmed lastnosti posamezne storitve. Tako nam na primer Hang w/ s poosebljenim spletnim vtičnikom omogoči, da sledilce z živimi posnetki preusmerimo na lastno spletišče. Ustvarjalcem zanimivih vsebin veliko pomeni dostopnost predvajanega gradiva. Z aplikacijo Hang w/ ni bojazni, da bi poslana povezava ostala neodprta zaradi tehničnih ovir. Za razliko od tekmecev avtorja ne omejuje z lastno platformo. Po drugi strani se mladež že dalj časa navdušuje nad spletno pretočno storitvijo YouNow, ki je mešanica družabnega omrežja in pretočnega videa. Gre za interaktivne prenose, kjer sodelujoči gledajo drug drugega, komunicirajo med seboj, se všečkajo ter kategorizirajo z oznakami živih video posnetkov. Posnetki se ne shranjujejo in jih po končanem prenosu ni mogoče več videti. Najstniki pred kamero plešejo, pojejo, se šalijo in počnejo tisoč in eno stvar v lovu na (spletno) slavo. Poleg spletnega vmesnika v družabnem omrežju pretočnega videa sodelujemo tudi z mobilno aplikacijo za operacijska sistema Android in iOS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji