Objavljeno: 16.6.2021 | Monitor Posebna 2021

Prenosniki - Od telefonskega imenika do prenosne baterije

Po velikosti jih lahko primerjamo s telefonskim imenikom Republike Slovenije, smo zapisali leta 1993. Prenosniki so takrat pomenili revolucijo. Še pet let pred tem, smo zapisali, bi si pod izrazom prenosni računalnik predstavljali kalkulator Casio in ne osebnega računalnika.

Prenosniki s 16- ali 32-bitnim procesorjem Intel 386SX so imeli barvni (!) zaslon VGA »normalnih dimenzij 80 kolon, 25 vrstic«, smo pisali. Od 16 pa »vse do 64« barvnih odtenkov! Nameščen je bil seveda DOS (4.0 ali 5.0), o grafičnih Windows takrat še ni bilo ne duha ne sluha. Diska je bilo 40 megabajtov (pozor – ena sama fotografija z današnjega telefona je »težka« okoli 5 megabajtov), pomnilnika en do dva megabajta, baterija je na naših testih zdržala od dve do štiri ure.

Vseeno smo se v članku navduševali nad tem, da so prenosniki proizvajalcev IBM, Texas Instruments, Toshiba, Everex in Epson (!) izredno tihi ter hitri, predvsem pa, da s svojo mobilnostjo vsekakor nakazujejo smer, v katero bo šlo osebno računalništvo.

***

28 let kasneje je prenosnik osebni računalnik, kot si ga predstavlja večina uporabnikov – vedno manj se jih odloča za namizne računalnike v obliki »škatle in monitorja«. Napoved, v katero smer bo šlo računalništvo, se je očitno izpolnila.

Prenosniki niso več primerljivi s telefonskim imenikom (no, tudi ta skorajda ne obstaja več …), večinoma so precej tanjši in lažji, zasloni pa so lahko majhni ali veliki, po izbiri. Prenosniki so po zmogljivosti lahko popolnoma primerljivi z namizniki. Če se pravilno in dovolj drago odločimo, zmorejo tudi okoli 20 ur baterijskega dela. Današnji vrhunski prenosnik je v resnici le velikanska baterija z zaslonom. In nekaj čipi.

Pa vendar – če se odločimo varčevati, kar nekaj današnjih prenosnikov nižjega cenovnega razreda omogoča le nekaj ur dela na baterijo. Res je sicer, da to počnejo v blestečih barvah v visoki ločljivosti, da imajo 10.000-krat več prostora na »disku« in da so videti veliko bolj »kul« kot tisti stari 386SX, pa tudi baterija je veliko bolj zmogljiva, a vendar… In še nekaj, kar se v 30 letih ni spremenilo – razpored tipk na tipkovnic je tudi danes nekaj, kar je odvisno od trenutnega (ne)navdiha oblikovalcev. Žal.

Veliko večino današnjega prenosnika sestavlja – baterija. Foto: ifixit.com

  

  

Več o "tistih časih" si lahko preberete v posebni jubilejni številki Monitorja:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji