Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2011 | Teme: iPad

Prehod na nove platforme

Prehod na nove platforme

Leto 2010 si bomo najbrž zapomnili kot mejnik, ko so se uporabniki množično začeli odločati za drugačne računalniške platforme od tistih, ki so ustvarile revolucijo osebnega računalništva. Uspeh tabličnih računalnikov, pametnih telefonov in internetnih televizorjev je povzročil spremembo v dojemanju pojma osebnega računalništva onkraj dosedanjih okvirjev, ki jih označujemo z imeni PC, Windows, tudi Mac. Zaradi teh sprememb najbrž tudi dosedanje računalniške platforme ne bodo več takšne, kot so bile. Microsoft načrtuje korenite spremembe v okolju Windows 8, Apple pa prav takšne v svojem Mac OS. A z vsemi tegobami združljivosti za nazaj, ki se vleče že dolgo, predolgo vrsto let.

27.11.

Ameriški otroci za božič/novo leto želijo - iPade. Vsaj tako je pokazala raziskava družbe Nielsen Research, ki je otroke v starosti od 6 do 12 let vprašala, katero elektronsko napravo si ta hip najbolj želijo. Za iPad se je odločilo kar 31 % vprašanih, tako da je pometel s konkurenco. Drugo mesto sta si delila računalnik in Apple iPod, na tretjem pa je bila prenosna igralna konzola Nintendo DS. Šele na petem mestu najdemo Sonyjevo konzolo PlayStation 3, televizor in telefon pa sta še nižje na lestvici, na kateri je skupno 17 izdelkov. Apple je, kot kaže, zadel še eno tržno nišo, na katero morda na začetku ni računal.

29.11.

Če je Apple z iPadi in iPhoni doslej meril predvsem na potrošnike, pa je več kot očitno, da v prihodnje vse bolj računa na poslovne uporabnike. Nekateri signali kažejo, da se to pravkar dogaja. Konec jeseni je zaposlil kar lepo število pomembnih strokovnjakov iz družbe Research in Motion, avtorjev priljubljenih poslovnih telefonov BlackBerry, okrepil pa je tudi prodajno ekipo. Doslej je veljalo, da so se na področju poslovne mobilnosti srečevali predvsem BlackBerry, Nokia in Microsoft. Morda pa prav iPadu uspe osvojiti podjetja, česar Applu nikoli ni uspelo povsem doseči z Maci in drugimi računalniki.

3.12.

Linux je nekoč veljal za otroka posameznih navdušencev in prostovoljcev. No, časi se spreminjajo in nedavno poročilo organizacije Linux Foundation kaže povsem drugačno sliko. Pri snovanju jedra Linuxa kot najpomembnejšega sestavnega dela vse bolj sodelujejo podjetja, kot so Red Hat, Novell, IBM, Intel in Oracle. Čeprav je avtorjev, ki formalno ne pripadajo nobenemu podjetju, še vedno največ (18,9 %), prvih deset organizacij (predvsem podjetij) prispeva kar okoli 70 % kode za jedro. Še bolj zanimiv je naslednji podatek - kar 70 % avtorjev jedra Linuxa je plačanih za svoje delo.

4.12.

Med množico mobilnih operacijskih sistemov, ki se borijo za tržni delež, in namero družb Apple in Google, da z njimi osvojijo tudi nastajajoči trg interaktivne televizije, bi lahko spregledali še eno platformo, ki pa ima vse več podpornikov. Samsung je nedavno objavil, da je dosegel mejnik - milijon prenosov aplikacij Samsung Apps za njihove vse bolj internetno usmerjene televizorje. Korejskemu izdelovalcu uspeva predvsem s tem, česar Apple in Google ne moreta kar tako doseči - velikimi prodajnimi številkami televizorjev. V Samsungu trdijo, da je letos trg "pametnih" televizorjev dosegel nivo 6,5 milijona kosov, drugo leto pa bomo doživeli eksplozijo - ocenjujejo prodajo 20 milijonov internetno povezanih in računalniško opremljenih televizorjev.

22.11.

Ali Wi-Fi res ubija drevesa? Nizozemsko mestece Alphen aan den Rijn je zaradi čedalje večjih anomalij na drevesih v mestu naročilo posebno raziskavo, ki je pokazala, da je morda povezava med poškodbami in prisotnostjo brezžičnih komunikacijskih signalov, predvsem omrežja Wi-Fi, ki je v mestu zelo razširjeno. Za tri mesece so gručo manjših dreves zaprli v dva prostora - v prvega z dostopnimi točkami in odjemalci Wi-Fi in drugega, ki je bil brez brezžičnih povezav. V prvem primeru so po treh mesecih opazili poškodbe listov, v drugem pa tega ni bilo. Tudi sicer v mestecu opažajo, da se je po množični namestitvi omrežja Wi-Fi število anomalij bistveno povečalo in obsega kar 70 % dreves v mestu. Toda kritiki so hitro opozorili, da so poizkus opravili preveč po domače in pri tem sploh niso izločili drugih možnih dejavnikov. Zato avtorji svoje rezultate označujejo zgolj kot "preliminarne". Zdi pa se, da smo zopet našli kost za glodanje, pa čeprav še naprej najbrž več dreves uničimo z avtomobilskimi izpuhi kot pa brezžično tehnologijo.

25.11.

Idejni oče svetovnega spleta Tim Bernes - Lee meni, da je svetovno spletno omrežje čedalje bolj ogroženo. Pri tem citira pojave, ki so v nasprotju z načeli in osnovno zamislijo svetovnega spleta, kot sta odprtost in omrežna nevtralnost. Predvsem je kritičen do storitev, kot so Facebook, LinkedIn in podobne, ki veliko količino informacij zadržujejo le v svojih silosih in niso na voljo v odprtem spletu. Prav tako s prsti kaže na čedalje pogostejši pojav pri telekomunikacijskih operaterjih, ki omejujejo hitrost prenosa podatkov za tiste storitve, s katerimi nimajo komercialnih pogodb. Nazadnje pa je kritičen do držav, tako demokratičnih kot ne, ki vse pogosteje nadzorujejo promet po svetovnem spletu pod krinko boja proti terorizmu, piratstvu in drugim neželenim pojavom. Ali zaradi tega svetovni splet lahko celo propade ali dobi sodobnejše alternative? Povsem mogoče.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji