Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: preizkus, GPS

Prava navigacija?

Portugalsko podjetje Ndrive je novinec na našem trgu GPS navigacijskih naprav. V preizkus smo dobili dve njihovi napravi, Ndrive Touch in Touch XL. Pri obeh nam pakiranje obljublja pravo navigacijo, pa to drži tudi po Sloveniji?

Na naše presenečenje sta bili obe napravi pripravljeni za navigacijo le in samo po Sloveniji. Pri iskanju cilja namreč sploh ne moremo izbrati druge države, kot je naša. Res je, da lahko dokupimo zemljevide za preostalo Evropo, a si kljub temu težko predstavljamo, da bo kdo kupil navigacijo GPS za vožnjo zgolj po naši državi. No, to vendarle solidno opravita obe napravi, zemljevidi so dokaj dobri.

Iščemo lahko po vseh znanih načinih, od naslova prek interesnih točk do koordinat itd. A tu že čaka prvo presenečenje - iskanje po poštnih številkah. Pod poštno številko 1000, ki sicer pokriva večino Ljubljane, se skriva le Bratovševa ploščad. Med delom z napravami smo sicer naleteli na še par podobno čudnih hroščev. Recimo, če gremo med navigacijo nazaj na menu, nato pa izberemo tipko 'Izhod', bi načeloma pričakovali, da nas bo naprava vrnila nazaj na zemljevid, oziroma morda na glavni menu. Ne, v tem primeru nas pelje na stran, ki podaja podatke o različici programske opreme. Kako je to povezano z izhodom, ne razumemo povsem. Opazili smo tudi nekaj nepopolnosti pri prevodih v slovenščino. Pri menuju med navigacijo imamo tako možnosti prekiniti usmerjanje, dodati pot med priljubljene, vmes pa tudi "Alternatives". Podobno najdemo na glavnem menuju izbiro "Manage my favourites". Tudi sicer je uporabniški vmesnik zelo neprijazen in neintuitiven. Omenimo še menu za pomoč, ki je v celoti nepreveden.

Obe napravi imata nekaj dokaj tipičnih dodatkov. Od osnovnega atlasa (ki zajema nekaj osnovnih podatkov o državah sveta), kalkulatorja, pregledovalnika fotografij, dodan pa je tudi pretvornik enot (hitrosti, temperature itd.). Vsebujeta tudi nekaj iger, ki se na ne najbolj natančnem zaslonu ne odnesejo najbolje. Bolj uporabno je svetlobno tipalo, ki samodejno prilagodi moč osvetlitve zaslona, denimo takrat, ko zapeljemo v predor. Bluetooth in radijski oddajnik bomo zaman iskali.

Obe napravi sta med najtanjšimi navigatorji GPS, kar tudi omenja izdelovalec na pakiranju. Izdelava je dobra, saj sta ohišji iz kakovostne črne gume. Večji Touch XL ima zaslon, katerega diagonala meri 10,9 cm, pri manjšem pa 8,9 cm. Ločljivost prvega je 480 × 272, ločljivost drugega pa 320 × 240 pik. Zaslona sta edini razloček med obema napravama, vse drugo, od zemljevidov do programske opreme, je povsem enako. Obe polnimo prek vmesnika MiniUSB, izdelovalec sicer za obe obljublja zmogljivost akumulatorja od tri do štiri ure, na preizkusu sta zdržala približno pol toliko.

No, seveda se napravi razlikujeta tudi po ceni. Ta je pri obeh smešno nizka in tudi najmočnejši adut obeh. Manjši Touch velja 115 evrov, večji Touch XL pa še petnajst evrov več. A kaj, ko za to ceno dobimo le zemljevid Slovenije ter slab in hroščat uporabniški vmesnik.

Ndrive Touch

Kaj: Cestni navigator.

Diagonala zaslona: 8,9 cm.

Priloženi zemljevidi: Slovenija (TeleAtlas).

Ocena priloženih zemljevidov: 7.

Ocena uporabniškega vmesnika: 5.

Ocena cena/zmogljivost: 6.

Izdeluje: Ndrive, www.ndriveweb.com.

Prodaja: Diss, www.diss.si.

Cena: 115 EUR.

Za: Cena.

Proti: Manj prijazen vmesnik, samo zemljevid Slovenije.

Ndrive Touch XL

Kaj: Cestni navigator.

Diagonala zaslona: 10,9 cm.

Priloženi zemljevidi: Slovenija (TeleAtlas).

Ocena priloženih zemljevidov: 7.

Ocena uporabniškega vmesnika: 5.

Ocena cena/zmogljivost: 6.

Izdeluje: Ndrive, www.ndriveweb.com.

Prodaja: Diss, www.diss.si.

Cena: 130 EUR.

Za: Cena.

Proti: Manj prijazen vmesnik, samo zemljevid Slovenije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji