Objavljeno: 26.8.2008 14:44 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: GPS

Potujoči tovariš

Ameriški velikan HP že dlje časa deluje na področju ročnih računalnikov. Tem v zadnjih časih dodajajo vedno več funkcij, že dolgo je ena izmed njih enota ki skrbi za navigacijo GPS. Pri seriji iPaq smo že kar nekaj časa tega pisali o modelu Travel Companion rx5900, katerega osrednja funkcija je bila prav navigacija. Najnovejši model te serije nosi številko 316, ta pa je že čistokrvni cestni navigator.

O večsmernih tipkah iz navadnih dlančnikov tu ni več ne duha ne sluha, vse opravimo prek zaslona, občutljivega za dotik. Ta je razmeroma velik (diagonala meri 11 cm) in svetel, tako da ostane uporaben tudi na močnejšem soncu. Za navigacijo ponoči samodejno zniža svetlost, čeprav postane čez nekaj časa ta tudi na najtemnejši stopnji rahlo premočna. Nad zaslonom najdemo edino tipko, ta skrbi za vklop in izklop naprave. S kolescem na desni strani lahko hitro uravnavamo glasnost naprave. Na strani imamo vmesnik mini USB, ki skrbi tako za povezavo z računalnikom kot za napajanje, bodisi v navezi z avtomobilskem polnilcem bodisi z navadnim (ali pa seveda z računalnikom). Zanimivo, da za napajanje uporabimo kar mini USB kabel, saj imata oba polnilca izhod v obliki navadnega vmesnika USB.

Oblikovno težko ločimo HPjev navigator od drugih na trgu, tudi po vklopu je največja ikona na zaslonu namenjena navigacijskemu delu. Ta se zelo dobro odnese. Za naložene zemljevide so poskrbeli v nizozemskem podjetju Tom Tom, ki pokriva vzhodno Evropo, zraven pa seveda tudi Slovenijo. Naše ceste so zelo dobro opisane, enako velja za naselja. Brez težav najdemo tudi kakšno manjšo vas. Malce slabše je pri hišnih številkah, te so vključene za večino večjih naselji, a jih je krepko manj kot pri največjem konkurentu na slovenskem trgu, ameriškem Garminu oziroma njegovem zemljevidu Adria Route. Primer so Medvode, kjer nas zna naprava pripeljati le v naselje, po njem pa se moramo znajti sami. Čez južno mejo je zelo podobno. Hitro najdemo tudi manjša naselja, tako da zna biti poletno prevažanje in iskanje turističnega cilja manj naporno, kaka hišna številka pa lahko vseeno zmanjka.

iPaq popotnik je kar dobro založen z različnimi funkcijami. Na njem lahko poslušamo glasbo in si ogledujemo videoposnetke (najlaže prek pomnilniške kartice SD), pregledujemo lahko tudi fotografije. Korak naprej od drugih takih naprav so priložene igre, ki se mirno kosajo z nekaterimi ročnimi igralnimi konzolami in so kot naročene za zaposlitev otrok na zadnjih sedežih. Bolj resna je brezžična povezljivost prek standarda bluetooth, z napravo lahko brezžično upravljamo primerne telefone, povežemo pa jo lahko tudi z bluetooth slušalkami. Premore tudi prenosno različico programa Outlook, imenovano preprosto Outlook Mobile.

Prijetno nas je presenetil odličen uporabniški vmesnik. Ta je predvsem lep in dobro skriva svojo osnovo, Windows CE 5.0. Ikone so velike, jasne in logično razporejene. Delo z vmesnikom ni težavno niti takrat, ko vozimo, čeprav se tega načeloma ne bi smeli lotevati (kot nas opozori tudi sam Travel Companion). Menujev in podmenujev je zaradi razmeroma veliko funkcij dosti, a se jih hitro navadimo. Kljub temu smo opazili tudi nekaj manjših pomanjkljivosti. Lep primer je ta, ko pridemo na cilj (oziroma dovolj blizu cilja, da že iščemo parkirno mesto) in nikakor ne najdemo hitrega načina, da bi napravi to dopovedali. Dotikanje zaslona oziroma ikon na njem vodi v različne poglede in menuje, nikjer pa ni jasno označene možnosti v smislu "tu sem".

Je pa vmesnik razmeroma hiter in tekoč, za to poskrbi dvojedrni procesor podjetja Applied Micro Circuits Corporation, imenovan Titan. Ta deluje pri hitrosti 600 MHz in je narejen po arhitekturi RISC. Čeprav podjetje obljublja nizko porabo energije, se nam je na preizkusu zdelo, da bi lahko iPaqov akumulator zdržal malce dlje. Slabe tri ure napravi ne more biti v ponos, še slabši pa je čas, potreben za to, da se nazaj napolni. Priklopljen na avtomobilski polnilec in v ugasnjenem stanju je v petih urah prišel na manj kot tretjino razpoložljive energije, to pa pomeni, da ga bomo imeli med uporabo bolj ali manj ves čas priklopljenega na napajanje.

Tovariš (kakor lahko prevedemo besedo Companion) je dober navigator, ki zna tudi kaj več. Govori sicer le angleško (menuji so sicer tudi v slovenščini), cenovno pa je s 400 evri nekako v zlati sredini teh naprav.

HP iPaq Travel Companion 316

Kaj: Cestni navigator.

Diagonala zaslona: 11 cm.

Priloženi zemljevidi: Tom Tom vzhodna Evropa.

Ocena priloženih zemljevidov: 4.

Ocena uporabniškega vmesnika: 5.

Ocena cena/zmogljivost: 4.

Proizvaja: HP, www.hp.com.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Cena: 399 EUR.

Za: Velik zaslon, dobra pokritost Slovenije, dober uporabniški vmesnik, veliko funkcij.

Proti: Trajanje akumulatorja, nekaj manjših napak.

Brez težav najdemo tudi kakšno manjšo vas. Malce slabše je pri hišnih številkah. Za primer vzemimo Medvode, kjer nas naprava zna pripeljati le v naselje, po njem pa se moramo znajti sami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji