Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Marko Kovač | Monitor November 2013

Pospravljanje podstrešja MP3

Urejanje glasbene zbirke na računalniku je precej podobno zlaganju parov nogavic po pranju – duhomorno, a se prej ali slej izkaže za koristno.

Vprašanje o smiselnosti urejanja krajevne glasbene zbirke v času, ko nas zasipajo rešitve v oblakih, je na mestu, a ker se večina internetnih glasbenih strežnic izogiba Slovenije kot hudič križa, morda osebne zbirke še niso popoln anahronizem. Naše glasbene zbirke domujejo na diskih, do katerih praviloma pridemo iz naprav v domačemu omrežju. Zaradi lažje dostopnosti so naše glasbene skrinje neizmerno bolje založene kot pred nekaj desetletji in določiti je treba sistem, kako se bomo – mi ali pa računalniki – med temi podatki sploh znašli. Nekateri svojo glasbo zložijo v mape, po izvajalcih, glasbenem žanru ipd. A ker je to malo omejujoče, so se glasbenim datotekam začele dodajati oznake ID3, ki vsebujejo veliko več podatkov o sami skladbi, s katerimi lahko pametni predvajalniki uresničijo željo po predvajanju otožnejših pesmi na deževno torkovo popoldne. Oblačne glasbene storitve (na primer iTunes) že podpirajo prečesavanje in urejanje vaše glasbene zbirke tako, da preverijo imena datotek, oznake in tudi zvočne odtise, a včasih, še posebej, če ste glasbo s starodavnih plošč digitalizirali sami, tudi kombinacija ne deluje in je treba poseči po človeški inteligenci in ročni spretnosti. Podobno velja tudi za tiste, ki storitev v oblakih iz takih ali drugačnih razlogov ne uporabljajo.

Urejevalniki

Podobno vešča v urejanju glasbenih knjižnic je tudi večina najbolj razširjenih računalniških programov za predvajanje glasbe (Winamp, MediaMonkey, foobar2000), na drugi strani pa boljši urejevalniki knjižnic, kot je MusicBee, znajo tudi predvajati glasbo. Takšni programi so prave orodjarne v malem, saj poleg predvajanja glasbe obvladajo dopolnjevanje oznak, avtomatsko dodajanje naslovnic plošč in podobno. Urejanje oznak lahko poteka ročno ali pa prek iskanja zvočnih odtisov skladb. Kljub nekaterim napakam so ti predvajalniki dovolj dobri za manj zahtevne uporabnike. Zahtevnejši, ki jim ne dišijo predvajalniki vse-v-enem, pa bodo morali poseči po še bolj specializiranih orodjih, ki omogočajo nekoliko večji nadzor nad postopkom. Najbolj dovršena orodja za ureditev oznak podpirajo glasbeni odtis. Tak program posluša skladbo in jo primerja z drugimi v zbirki podatkov. Prepoznavanje deluje zelo dobro, dokler so naši posnetki dobri in dokler gre za razmeroma znano glasbo. V nasprotnih primerih (recimo, da se želimo spomniti na bend, ki smo ga pred četrt stoletja poslušali in celo posneli na kaseto v vlažni kleti!), pa prepoznava odpove in smo spet pri ročnih popravkih. MusicBrainz Picard je program, ki ima najbrž največ podpore med zastonjskimi urejevalniki glasbenih oznak. Namenjen je prepoznavanju celotnih albumov, tako da je nadvse primeren za zbirke. Raba je razmeroma preprosta – program naložene glasbene datoteke preveri glede glasbenega podpisa in jih zloži po albumih. Slednje ni ravno najboljše, dostikrat namesto enega (pravilnega) albuma najde več, posamezne skladbe pa je potem treba ročno zložiti v primerne albume. Metatogger je podobno orodje, ki je bolj osredotočeno na prepoznavanje posameznih skladb. Podoba programa nekoliko posnema podobo Officea 2010, morda zato tudi ne deluje z Windows XP. Podpira pa zvočne odtise in albume in skladbe opremi s slikami.

Avtomatika

Avtomatsko prepoznavanje smo preizkusili na skupku glasbe praviloma starejšega datuma, zbrane z vseh vetrov, od nekaj uspešnic do redkih »biserov«. Prepoznavanje skladbe je precej avtomatizirano in traja od nekaj sekund do pol minute na skladbo. Uspešnost prepoznave je precej solidna: približno 1–2 % datotek je neprepoznanih, 5–10 % skladb pa je prepoznanih napačno, pri čemer smo opazili, da je na novejših računalnikih oziroma sistemih izplen lahko boljši. Zelo dobro se je odrezal MusicBee z zelo malo napakami, vendar je zagrešil skoraj smrtni greh, saj ni prepoznal AC/DC. Metatogger je v povprečju nekoliko zaostajal, a nismo našli velikih napak. MusicBrainz Picard se ni izkazal, a predvsem zato, ker je namenjen prepoznavi albumov, mi pa smo ga uporabili za posamezne skladbe.

Ročno delo

Ročni urejevalniki ID3 oznak so uporabni takrat, ko avtomatika odpove ali pa se ne strinja z vašim glasbenim okusom. Tigo Tago deluje zelo intuitivno – sprehajanje po glasbeni zbirki je podobno kot v raziskovalcu, pri čemer so ob glasbenih datotekah izpisane oznake. Seveda jih je mogoče preprosto urejati, pri čemer zna imena datotek pretvoriti v oznake in nasprotno. Pretvorba se zanaša na maske, da loči med posameznimi deli imena datoteke), ki pa so neverjetno učinkovite. Če to ne zadostuje, lahko oznake pridobimo tudi iz interneta, saj je program povezan v nekatere zbirke podatkov o glasbenih ploščah. Delo s programom je razmeroma hitro, program pa bi bil pravi biser, ko bi omogočal makro ukaze in podpiral zvočne odtise. Podobno orodje je Mp3 Tag Tools, saj omogoča uvažanje in urejanje oznak in podobno, vendar je urejanje z njim manj intuitivno.

Za umetnike med nami

Najzahtevnejši uporabniki glasbenih knjižnic pa k posameznim skladbam ali albumom radi dodajo še naslovnico albuma. Dodajanje naslovnic obvladata že programa MusicBee in Metatogger, vendar Album Art Downloader ponuja veliko več možnosti (iskanje po viru, velikosti in podobno). Lahko deluje avtomatsko ali ročno, nujen predpogoj pa je urejena knjižnica, saj išče po oznakah. In ko ste opravili z urejanjem glasbene zbirke, je morda čas, da se posvetite opravilu, ki smo ga omenili na začetku – zlaganju nogavic, v prihajajočih mrzlih dnevih in nočeh vam bodo prišle še kako prav. A naj vam bo v uteho, da lahko ob tem poslušate popolnoma urejeno glasbeno zbirko. 

MusicBee

Urejevalnik glasbene knjižnice in predvajalnik.

Kje: getmusicbee.com

Cena: Zastonj.

✓    Preprost, a učinkovit urejevalnik glasbenih knjižnic vse-v-enem.

✗    Predvajanje glasbe je le ena od funkcij.

MusicBrainz Picard

Urejevalnik oznak glasbenih datotek.

Kje: musicbrainz.org

Cena: Zastonj.

✓    Primerjava zvočnih odtisov skladb.

✗    Namenjen bolj albumom kot samostojnim skladbam.

Metatogger

Urejevalnik oznak glasbenih datotek.

Kje: luminescence-software.org

Cena: Zastonj.

✓    Sodoben videz, veliko možnosti.

✗    Deluje le v novejših okenskih sistemih.

Mp3 Tag Tools

Ročni urejevalnik oznak glasbenih datotek.

Kje: massid3lib.sourceforge.net

Cena: Zastonj.

✓    Ročno urejanje.

✗    Že nekoliko zastarel, ne podpira naprednih možnosti.

Album Art Downloader

Ročni urejevalnik oznak glasbenih datotek.

Kje: massid3lib.sourceforge.net

Cena: Zastonj.

✓    Ročno urejanje.

✗    Že nekoliko zastarel, ne podpira naprednih možnosti.

Tigo Tago

Ročni urejevalnik oznak glasbenih datotek.

Kje: tigotago.com

Cena: Zastonj.

✓    Hitro urejanje, uporaba mask.

✗    Ročno urejanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji