Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2013 | Teme: tablica, prenosnik, android

Poslovni hibrid

Medtem ko še čakamo na Microsoftov Surface Pro, partnerji tega velikana pridno polnijo police s svojimi novodobnimi okenskimi napravami. Izraz naprava je tu na mestu, saj je tako Fujitsujev Stylistic kot Surface Pro težko umestiti v le eno kategorijo izdelkov.

Preden se lotimo samega Stylistica, je z njim mogoče z gotovostjo potrditi nekaj, kar se nam je svitalo že ob preizkusih prvih naprav, ki so prišle iz embalaže z novimi Okni. Nekatere od njih so imele vgrajen zaslon na dotik. Lahko je šlo za navaden prenosnik, kot je bil Acer S7, ali tablice s tipkovnico, kot je Asusov Vivotab in tokratni Fujitsujev Stylistic. Slednji potrdi dejstvo, da so zasloni na dotik na teh napravah uporabni le takrat, ko so zasloni na tipkovniški del pritrjeni tako kot pri Stylisticu/VivoTabu in Površini. Če smo postavljeni pred klasičen prenosnik z zaslonom na dotik, je zelo verjetno, da tečaja, ki držita naslon, nista dovolj močna, da bi ga uspešno zadržala, ko nanj pritiskamo s prsti. Naprave, kot je Stylistic, pa to rešijo s trdnim mehanizmom priklopa tabličnega dela na tipkovnico, tako da se zaslon ob premikanju res nič ne premika.

Stylisticu v prid govori tudi vrhunska izdelava, saj gre za eno bolje narejenih doslej preizkušenih naprav Windows 8. Kakovosti izdelave se lepo podaja tudi strojna moč, saj se v notranjosti skriva Intelov procesor i5, 4 GB pomnilnika in 128 gigabajtov velik disk SSD. Kombinacija teh treh vlečnih konj je dovolj za gladko izkušnjo in pri navadnih pisarniških opravilih ni bilo zaznati nobenega zatikanja. Zopet je treba omeniti resnično čuden občutek, ko se zasliši delovanje ventilatorja. Tega seveda največkrat prikliče na delo vtičnik Flash, tako da je kakšna brskalniška razširitev »click to flash« povsem na mestu.

Tablični del premore tako prednjo kot zadnjo kamero in slednja slika s 5-megatočkovnim tipalom, ki bi seveda znalo priti prav, a žal vsi vemo, kako so videti tisti, ki karkoli slikajo s tablicami. Sicer pa je uporabniku na voljo cela plejada priključkov: na napravi je mogoče najti par vhodov USB (eden je USB 3.0), priključek HDMI in na tipkovniškem delu izhod VGA. Prav ta izdaja pravo bistvo Stylistica. Gre za poslovni prenosnik oziroma poslovno tablico s tipkovnico. Medtem ko se vsi drugi izdelovalci hvalijo s tankostjo svojih izdelkov, nekateri za svoje poslovne stranke še vedno dajejo na trg naprave, s katerimi je mogoče brez kompromisov delovati v povprečnem poslovnem okolju. Vsak, ki je za potrebe svoje službe že kaj predstavljal na Powerpointu, ve, koliko sejnih sob ima še vedno projektorje, ki imajo le priključek VGA. Ko k temu dodamo še režo za kartico SIM, senzor za prstne odtise in druge varnostne rešitve Intela in Fujitsuja, je razvidno, da gre za napravo, primerno za poslovni svet.

Kot rečeno, je mehanizem za pripetje tipkovniškega dela trden in od vseh, kar smo jih doslej preizkusili, daje najboljši občutek pritrjenosti. Vidi pa se, da v Fujitsuju niso namenili dovolj časa sami tipkovnici. Tipke imajo dovolj hoda in nanje je prijetno pritiskati, le razporejene so po dokaj majhni površini. Stanje ni tako kritično kot na Asusovem VivoTabu, a bodo tisti z večjimi rokami občutili nekaj utesnjenosti. Glavni očitek pa meri na sledilno ploščico, ki je v primerjavi z drugimi komponentami iz najslabšega materiala. Še bolj kot sama izdelava moti to, da ne zaznava več prstov, tako da odpadejo geste za premikanje. Slednje so na novih Oknih zaradi prenovljenega začetnega zaslona dobrodošle, ne glede na to, ali naprava ima zaslon na dotik ali ne. Nato je tu še stilus, ki skoči iz tipkovniškega dela. To je malce sprto z logiko, saj naj bi svinčnik prav prišel takrat, ko tipkovnice ne uporabljamo in v rokah držimo le tablični del. Drugače pa gre za zadovoljiv stilus debelega premera, ki lepo sede v roko, a je njegova raba pri trenutnem naboru okenskih aplikacij omejena.

Zadnji malus pa leti na 11,6-palčni zaslon, ki kljub matriki IPS in plasti, ki omili odsev, kaže zelo sprane barve in ne more konkurirati drugim napravam tega cenovnega razreda. Tudi ločljivost ne jemlje ravno sape, saj je 1366 × 768 postala standardna ločljivost ultrabookov in nič posebnega.

Intelov procesor i5 daje vedeti, da na napravi tečejo tista prava Okna, ki poganjajo vse programje, ki se je v redmondskem ekosistemu nabralo v zadnjih petnajstih letih. Tako je prav osvežujoče na napravi, na kateri bi lahko mirno tekel Android ali iOS, videti okenske programe. Fujitsujev Stylistic je brca v smeri Surface Proja in korak po poti, ki si jo je Microsoft zamislil z novimi Okni. Seveda ne gre pozabiti, da gre za napravo, namenjeno poslovnim uporabnikom, in to je razvidno tudi ob pogledu na ceno. Fujitsu je dostavil napravo, s katero bo zadovoljen vsak, ki je veliko na poti in potrebuje Okna ter napravo, s katero bo zadovoljen IT oddelek njegovega delodajalca. Če bi v Fujitsuju vložili malce več truda v tipkovnico in zaslon, bi bilo Stylistic še laže priporočiti.

Fujitsu Stylistic Q702

Tablica s tipkovnico/prenosnik.

Prodaja: www.asbis.si, point.gorenje.si.

Cena: 1750 EUR.

✓ Izdelava, strojna moč.

✗ Malce sprane barve na zaslonu, sledilna ploščica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji