Objavljeno: 21.12.2010 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2010

Polizdelek

Vklop digitalnega prizemnega oddajanja tv signalov je v mali podalpski državi nekaterim uporabnikom postregel s pravim izzivom. Nagradno vprašanje se je glasilo, kako digitalni DVB-T signal spraviti na računalnik ali, še bolje, kar v domače omrežje. Danes je pač tako, da ima sicer televizor vlogo glavnega zaslona, to pa ne pomeni, da uporabniki ne bi želeli tv programov spremljati tudi na svojih namiznih, prenosnih in/ali tabličnih računalnikih.

"Za uživanje ob gledanju tv na kateremkoli računalniku v vašem omrežju Avermedia HD HomeFree Duet zagotavlja enostavno in popolno rešitev," se glasi stavek, s katerim prodajalci oglašujejo dvojni DVB-T sprejemnik tajvanskega izdelovalca, ki je njegovo funkcionalnost skušal kar najbolje razširiti s pošiljanjem dveh ločenih signalov prek računalniškega omrežja do namiznih ali prenosnih računalnikov. Izdelovalec si za idejno zasnovo vsekakor zasluži pohvalo, za izvedbo pa grajo. Naprava namreč še zdaleč ni popolna, prav tako je ni enostavno uporabljati.

Škatla Avermedia HD HomeFree Duet skrbi le za sprejem in prenos tv signala/ov prek krajevnega žičnega ali brezžičnega omrežja (če jo povežemo z ustreznim usmerjevalnikom), zato ne čudi, da izdelovalec pričakuje od uporabnika, da ima solidno zmogljiv računalnik za njegovo dekodiranje. V primeru spremljanja vsebin standardne ločljivosti to ne bo težava, za tekoče spremljanje HD programov, kodiranih v zapisu H.264, pa bomo potrebovali že močnejši dvojedrni procesor ter vsaj gigabajt delovnega pomnilnika. Če si želimo pri dekodiranju signala pomagati še z grafičnim procesorjem, pa moramo imeti v računalnik vgrajeno grafično kartico z gonilniki, ki podpirajo grafično knjižico DirectX 9.0c (ali novejšo) ter kodeke HD DXVA.

Uporabnik v škatli najde plebejsko pakirano napravo, polnilec, omrežni kabel, zgoščenko s programsko opremo ter knjižico z navodili. Ta postreže z angleškim pa tudi hrvaškim jezikom, slovenščino pa bomo zaman iskali. Tudi sama programska oprema AVerMedia AVerTV 6 HomeFree, ki deluje v okenskem okolju (Windows XP/Vista/7) in je na voljo v 32- in 64-bitni različici, ne govori slovensko, a je razmeroma preprosta, da se je bo povprečen uporabnik hitro privadil. Poleg sprejema tv programov AVerTV 6 omogoča tudi snemanje vsebin na krajevni disk v zapisih mpeg2 ali mpeg4 (H.264) ali celo datotekah za predvajalnike iPod. Kot taka lahko rabi kot digitalni videosnemalnik, še posebej ker ponuja nastavljanje časa začetka snemanja, zato nas bo priljubljena oddaja na disku pričakala tudi ob naši morebitni prisotnosti ob njenem oddajanju v živo. Med dodatnimi funkcijami najdemo še možnost spremljanja teleteksta in podporo elektronskemu programskemu vodniku. Programski opremi AVerTV 6 lahko tudi očitamo občasno nestabilno delovanje in nepoznavanje frekvenčnega pasu Slovenije. Za lovljenje DVB-T signalov, kodiranih v zapisu MPEG-4, moramo tako državo prestaviti na bodisi Finsko ali Slovaško ...

Program AVerTV 6 ponuja povprečen nabor funkcionalnosti, občasno pa ima tudi težave z zanesljivostjo delovanja, nepovezano s sprejemom signala.

Največjo ironijo je predstavljal pogled na stavek "enostavna namestitev". Preizkušeni izdelek nam je namreč že ob namestitvi povzročal vrsto preglavic, saj smo potrebovali kar tri računalnike in dve omrežji ter več ur potrpežljivega nameščanja in preizkušanja kombinacij, preden je naprava začela delovati. Težave so se pojavljale tako z namestitvijo programske opreme (priloženi CD je v nekaterih OS deloval, na drugih pa ne?!) kot tudi s prepoznavanjem naprave v omrežju. Na samodejno zaznavanje in delovanje lahko kar pozabimo, za vsaj približno spodobno delovanje je treba vse omrežne parametre nastaviti ročno.

Če vse skupaj navežemo na analogijo iz sveta avtomobilizma, lahko zapišemo, da je naprava AVerMedia HD HomeFree Duet podobna avtomobilom znamke Alfa Romeo izpred nekaj desetletij. Precej muhasta je in zahteva veliko pozornosti ter odpravljanja napak - vse to za tistih nekaj trenutkov, ko stvari delujejo brezhibno.

AVerMedia HD HomeFree Duet (F200)

Kaj: Sprejemnik DVB-T in delilnik signala.

Proizvaja: AVerMedia, www.avermedia.com.

Prodaja: www.ecdoo.si.

Cena: 153 EUR.

Za: Vgrajena dva sprejemnika DVB-T, zamisel.

Proti: Ne najbolj posrečena omrežna konfiguracija, nezanesljivo delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji