Objavljeno: 4.9.2012 10:17 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2012

Pohitrimo računalnik

Eden od učinkovitih načinov pohitritve računalnika je nadgradnja strojne opreme. A ta je praktično vedno povezana z izdatki, zato smo se tokrat osredotočili na rezerve, ki jih premore sam operacijski sistem. Pripravili smo 30 brezplačnih nasvetov, s katerimi bo naše delo z operacijskim sistemom Okna hitrejše in še bolj enostavno.

Številni uporabniki osebnih in prenosnih računalnikov se namenoma izogibajo spreminjanju sistemskih nastavitev ter igranju z vnosi v registru in s tem seveda ni nič narobe. Takšno vedenje je celo priporočljivo, če računalnika nismo prav vešči in lahko z igranjem z nastavitvami naredimo več škode kot koristi. Spet drugi uporabniki se pri iskanju optimizacije delovanja sistema zanašajo na programe, kot sta CCleaner (www.piriform.com/ccleaner) in Glary Utilities (www.glarysoft.com), ki imajo že vdelanih nekaj prednastavitev, s katerimi očistijo in pohitrijo sistem. V Monitorju smo o rabi teh programov že pisali in jih popolnim začetnikom vsekakor priporočamo.

Napredni uporabniki pa poznajo tudi kak očem skrit kotiček operacijskega sistema, ki skriva nastavitve, s katerimi je moč pridobiti več sekund pri posameznih opravilih. In prav te sekunde se skozi leto nabirajo v minute, ure, celo dneve. Oboroženi s pravimi informacijami in znanjem lahko namreč spremenimo večino nastavitev pod pokrovom operacijskega sistema Okna. Tako lahko prilagodimo podobo map in menujev svojemu okusu ter računalnik pripravimo do delovanja po naših željah. Z nekaj "popravki" lahko znatno skrajšamo čas zagona in izklopa operacijskega sistema, z izklopom nekaterih nepotrebnih funkcij, ki nas in sistem ovirajo pri delu, pa pridobimo veliko časa. A ker je vsak računalnik sestavljen iz kombinacije strojne in programske opreme, bomo nekaj pozornosti namenili tudi nastavitvam strojne programske kode (t. i. biosa), ki upravlja strojno opremo in nam lahko pomaga do boljše interakcije komponent računalnika z operacijskim sistemom.

V tem obsežnem prispevku smo namreč zbrali kar 30 zvijač in nasvetov za izboljšanje delovanja in odzivnosti računalnika. Precej popravkov zahteva uporabo urejevalnika registra, do katerega se dokopljemo, če na menuju Start v okence Iskanje/Zagon vpišemo regedit in najdeno datoteko zaženemo. Večina tokrat predstavljenih nasvetov deluje z operacijskimi sistemi Windows XP, Windows Vista in Windows 7, pri čemer smo posebej označili tiste, ki delujejo zgolj s posameznim OS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji