Objavljeno: 29.5.2018 | Avtor: Miran Varga | Monitor Junij 2018

Pogoni SSD se cenijo

Cene nekaterih računalniških komponent so v zadnjih mesecih vztrajno rasle, denimo grafičnih kartic in pomnilnika, kar je žalostilo ali jezilo številne uporabnike. Zato pa je toliko več veselja med kupci novih pogonov SSD, saj so ti – presenetljivo – iz meseca v mesec cenejši. Tokrat smo v testni računalnik vpregli dva novinca.

Izdelovalec Adata je ob koncu zime naznanil osvežitev pogonov SSD, na preizkus pa smo prejeli dva novinca – model Ultimate SU650 je klasični pogon SSD na vodilu SATA, pogon SX8200 pa vgradimo v vtič vodila M.2. Obema je skupna tehnologija bliskovnega pomnilnika 3D NAND TLC, a je v praksi drugi okoli petkrat hitrejši od prvega. Je pa zato tudi skoraj trikrat dražji ob zgolj podvojeni količini pomnilniških zlogov, ki hranijo naše podatke.

Adata SU650 je klasični pogon SSD, ki z računalnikom komunicira prek vodila SATA, torej so tudi njegove zmogljivosti navzgor omejene z zmogljivostmi omenjenega vodila. Teh v praksi nismo dosegli, lahko pa izdelovalca pohvalimo, da z navedbami zmogljivosti v tem primeru ne zavaja. Namesto deklariranih hitrosti 520 MB/s in 450 MB/s pri zaporednem branju oziroma zapisovanju podatkov smo na preizkusu stalno dosegali celo boljše rezultate – okoli 530 MB/s oziroma 500 MB/s. To je, upoštevaje ceno, za pogon z zmogljivostjo 240 GB, ki stane zgolj dobrih 60 evrov, odličen rezultat, le nekaj odstotkov slabši od najboljših in bistveno dražjih pogonov na trgu. Adata sicer ne razkriva, kateri krmilnik je vgrajen v pogon Ultimate SU650, a ta precej dobro opravlja svoje delo, nekaj slabosti pokaže le pri delu z najmanjšimi datotekami. Si pa zato omenjeni pogon zasluži vse pohvale za svojo nizko energijsko lakoto. Če imajo klasični pogoni SSD (predvsem tisti z 2D celicami NAND) porabo med 2,5 in 4 W, se Adatin 3D NAND zadovolji z vsega 0,65 W. Slednji podatek bi moral zbuditi pozornost vseh, ki razmišljajo o nadgradnji diska v prenosnem računalniku s pogonom SSD, saj lahko ob vgradnji varčnega modela avtonomijo prenosnika vsekakor podaljšajo za več (deset) minut.

Adata XPG SX8200 je povsem drugačna »žival«. Ta 80 mm dolg pogon SSD vgradimo v vtič M.2 na osnovni plošči, preizkusili pa smo različico zmogljivosti 480 GB. Čez priključek M.2 »pasme« PCIe Gen 3.0 x4 bomo lahko uživali v deklariranih hitrostih 3200 oziroma 1700 MB/s, ki so med najvišjimi na trgu. Zanje je poleg 3D pomnilnika NANC TLC druge generacije zaslužna predvsem kombinacija krmilnika Silicon Motion SM2262 in razkošno odmerjenega 4 GB predpomnilnika DDR3, ki poskrbi, da se pogon ne upeha prav hitro tudi ob večjih obremenitvah. Pogon Adata XPG SX8200 lahko priporočimo tudi za rabo v strežniških konfiguracijah, saj premore vrsto tehnologij za zagotavljanje varnega in natančnega zapisa (npr. LDPC ECC, RAID Engine, DATA shaping), ki obenem podaljšujejo življenjsko dobo pogona, saj zmanjšujejo število bralno-pisalnih ciklov. Resda je različica zmogljivosti 480 GB deklarirana za prepis 320 terabajtov podatkov v svoji življenjski dobi, za mirnejši spanec pa skrbi tudi 5-letna garancija proizvajalca. Podobno kot model SU650 nas je tudi pogon XPG SX8200 navdušil z vzdržnostjo, ko gre za porabo energije. Med delom namreč porablja le 0,33 W električne energije, poraba pa se v stanju pripravljenosti več kot prepolovi (0,14 W). Pogonu je priložena tudi programska oprema SSD Toolbox, ki omogoča natančno diagnostiko pogona in optimizacijo njegovih zmogljivosti. Pogled na številko s ceno bo zopet izvabil nasmešek, saj je Adatin hitrostni prvak cenovno nadvse dobro pozicioniran in praktično cenejši od vseh primerljivo zmogljivih tekmecev. To pa je v računalništvu preverjen recept za uspeh.

Adata SX8200, 480 GB

Izdeluje: www.adata.com.

Cena: 166 EUR

Za: Hitrost delovanja, 5 let garancije.

Proti: Nič.

  

Adata Ultimate SU650, 240 GB

Izdeluje: Technology, www.adata.com.

Cena: 60 EUR

Za: Zmogljivosti glede na ceno, nizka poraba energije.

Proti: Nič.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji