Objavljeno: 27.10.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor November 2017

Poceni ni nujno slabo, tablica za 170 evrov

Ni še dolgo tega, kar je kazalo, da bodo tablice zavzele svet in povozile (vsaj) prenosne računalnike. Danes je jasno, da je to tržišče bolj ali manj mrtvo, tisti, ki so si tablico kupili, jo imajo, večina pa raje uporablja velik telefon. Dobro se prodajajo le še Applovi iPadi in pa – cenejše »kitajske« tablice.

Predvsem v svetu androidnih tablic je očitno, da kupci zanje niso več pripravljeni dati toliko denarja, kot redno dajejo za telefone. Največjega med največjimi, Samsung, smo tako čakali kar dve leti, da je predstavil svoj najnovejši model Tab S3, medtem ko je Google svoje tablice kar opustil. Nexus 9, zadnja izmed njih, je bila predstavljena že davnega leta 2014.

»Kitajci« se, po drugi strani, ne dajo. Če je Nexus 9 kot novost stal preko 400 evrov, lahko danes tablice, ki so strojno približno enako dobre, ali celo boljše, dobimo že za dobrih 150 evrov, torej kar trikrat manj. Ena izmed takšnih tablic je tudi Onda V10 Pro, ki smo jo v test dobili iz vedno bolj prodorne spletne strani Gearbest.

Gre za 10,1-palčno tablico, ki jo poganja Android 6.0 in se obnese, no, dovolj dobro. Dve različici starejši android, kot ga premorejo najnovejši telefoni, niti najmanj ne moti, navdušeni smo, da je v ceni vključena kar 64 GB shramba (Nexus 9 je imel le 16 GB). Všeč nam je tudi zelo osnoven Googlov vmesnik, ki nima nobene prevleke, zato se mu zlahka privadimo. Zaslon je tipa LCD in dovolj kontrasten in svetel, na voljo je celo bralnik prstnih odtisov, s katerim lahko tablico odklepamo. Moti le to, da je bralnik na sprednji strani samostojen, pod zaslonom, medtem ko je so za navigacijo po sistemu na voljo tri programske tipke.

Vgrajena kamera nikakor ni višek tehnike. Tolažimo se lahko le s tem, da se fotografirati s tablicami tako ali tako ne spodobi.

Tablica ima vgrajen nadpovprečno hiter procesor z dvema jedroma A-72 in dvema A-53 in 4 GB pomnilnika, kar se izrazi tudi v merilnih programih, pa tudi v hitrosti deskanja in denimo dela s kompleksnimi aplikacijami, kot je Facebook. Žal pa hitrosti procesorja ne sledi grafični procesor, ki ima očitne težave z visoko ločljivostjo (2560 × 1600 pik). Predvsem animirana odpiranja oken opazno »cukajo«, enako tudi premikanje po spletnih straneh, dokler imamo prst na tablici. Če vsebino zgolj »frcnemo«, težav ni in premikanje je gladko. Škoda, zaradi tega je videti, kot da je tablica počasnejša, kot je v resnici. Z večino opravil, za katere sicer uporabljamo tablice, težav nima. Brez težav smo gledali video posnetke (Youtube, Kodi, aplikacija T-2), tudi delo z elektronsko pošto in odpiranje dokumentov iz nje teče gladko. Igre so tekoče, le mono zvočnik bi si želeli boljši. Kot tudi vgrajeni fotoaparat, če smo že pri tem. V mraku ima hude težave, toda za kako prebrano kodo QR ali dve bo zadostoval.

Med vmesniki najdemo tudi izhod HDMI, vtičnica za polnjenje pa je žal zelo nestandardna.

Tablici v resnici najbolj zamerimo, da ima priložen čudaški napajalnik, ki ni tipa microUSB (ali USB-C), kakršnih smo vajeni že kar nekaj let, ampak temu služi nekakšna lastna »bananica«. Poleg tega je vtikač za v steno ameriškega tipa in bo treba najprej skočiti v lokalno tehnično trgovino po prilagojevalnik. Tudi sicer ima tablica težave z napajanjem, saj ni tipa »fast charge« in se od 0 do 100% polni kar deset ur, testni program pa jo je pri polni svetlosti zaslona spraznil v manj kot treh urah (tablice »z imenom« brez težav zdržijo vsaj dvakrat dlje).

Zanimivo je, da tablica premore kar nekaj priboljškov, ki jih dražja konkurenca ne. Ima denimo vtičnico za kartico microSD, s katero lahko še povečamo vgrajeno shrambo, ima izhod HDMI, s katero jo lahko priklopimo na televizor ali monitor in ima vmesnik USB, s katerim jo povežemo z računalnikom (ki pa, kot rečeno, tablice ni sposoben polniti).

Zaključimo lahko, da so tudi ugodno poceni kitajske tablice za opravila, ki jim jih danes namenjamo, dovolj dobre. Dražje, zmogljivejše, hitrejše tablice (npr. Samsung Galaxy S3 za 560 EUR) imajo seveda svoje prednosti, vendar jih, če se ravno ne ukvarjamo z foto ali video montažo, težko izkoristimo.

Onda V10 Pro Tablet PC

Cena: 145 EUR + 22% DDV (če vas bo država opazila). Promocijska koda na Gearbestu, v kolikor cena ni več taka - NLSI102401.

Kje: www.gearbest.com

Za: Ugodna cena, hitrost delovanja, dober zaslon.

Proti: »Cukanje« nekaterih grafičnih elementov, nestandardni polnilec. Počasno polnjenje in hitro praznjenje baterije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji