Objavljeno: 27.9.2011 | Monitor September 2011

Pisma bralcev

Zaradi iPadov v zapor

Kot redni bralec Monitorja se obračam na vas z zanimivim pripetljajem, ki je gotovo vreden vaše pozornosti. Gre za ozadje enega od goljufivih prodajalcev Applove opreme.

Aprila sem se skladno z usmeritvijo našega podjetja v razvoj spletnih rešitev in mobilnih aplikacij odločil za nakup dveh iPadov 2. Ti takrat še niso bili naprodaj v Sloveniji. V poslovni zgradbi na Brnčičevi 13, kjer ima naše podjetje poslovno enoto, pa se je znašlo podjetje z velikimi tablami "Apple Dealer" in mamljivo ponudbo vse Applove opreme. Poslovni prostor je bil videti urejen, prodajalec prepričljiv, in dogovorila sva se za dva iPada 2. Plačali smo ju po predračunih 3. in 6.5., dobava je bila obljubljena v tednu dni.

Boniteto podjetja smo sicer preverili, a kaj dosti ni bilo preverjati, ker je šlo za novo podjetje (v register vpisano 4.3.2011). A to se je tudi ujemalo z zgodbo prodajalca, trgovina je bila fizično videti OK ...

Dobave seveda ni bilo, le izgovori v smislu:

  • pošiljka je na carini.
  • pošiljka zamuja.
  • težave z zasloni, celotna pošiljka je morala nazaj.
  • Itd., itd.
  • Ker seveda nismo mogli čakati v nedogled, sem zahteval vračilo denarja, iPada pa sem kupil drugje - in ju seveda takoj dobil.

    Vračilo denarja je bilo obljubljeno še isti dan - to je 13. 5., a se seveda ni zgodilo. Od tod naprej pa sami izgovori v smislu:

  • imamo davčno kontrolo, ne moremo delati nakazil.
  • imamo velik prevzem, ni mogoče delati nakazil.
  • nakazila dela samo direktor, ta pa je v tujini.
  • imamo na obisku investitorje, delamo samo to, nakazilo naslednji teden.
  • imamo novo bančno kartico za e-bančništvo, ko bo aktivirana, naredimo nakazilo.
  • ...
  • Zanimivo, da se je po telefonu mogoče pogovarjati samo s prodajalcem, direktorja pa ni mogoče dobiti na telefon. Niti ne dajo številke. Pravijo pa, da tudi če bi jo dali, se ne bi oglasil. Sicer niti ne vem, ali gre za eno in isto osebo ali je v resnici več zaposlenih.

    Pred nekaj dnevi sem dobil mail naslov direktorja (pozor - Gmail naslov!) in si začel dopisovati z njim. Zgodba z izgovori se je ponavljala in z njegove strani prehajala na žaljivo raven.

    V vmesnem času je nekaj mojih kolegov poklicalo to podjetje, kot da se zanimajo za nakup iPhona ali iPada in da bi prišli v trgovino na Brnčičevo, si ga ogledali, plačali in vzeli. Vedno je bil odgovor isti: pridite v ponedeljek (skratka drug dan), a bo gužva, raje vam pošljemo predračun in kar po predračunu plačajte, pa vam ga dostavimo.

    V vmesnem času sem vso stvar predal odvetniku, ta je podal ovadbo na državno tožilstvo zaradi goljufije. Toda to bo trajalo ... tožilstvo bo zahtevalo dodatne informacije, te bo na terenu zbirala policija. Potem pa se bodo na podlagi zbranih dejstev odločili, ali bodo primer obravnavali kot kaznivo dejanje po uradni dolžnosti. Stvar je jasna, dejstva so ... a bo trajalo ...

    Vmes sem se tudi malo pozanimal o lastniku podjetja - prek Googla pod geslom 2Rok Brumen", izvemo veliko. Tudi če je samo pol res, je srhljivo - množica opeharjenih potencialnih kupcev, ki svojega blaga niso nikoli dobili. Tale Rok ima očitno kar lepo zgodovino s temi goljufijami - začel je že vsaj leta 2010, ko je na trg prihajal iPhone 4, in je ustanovil podjetje Pridi k nam d.o.o. Tega je očitno po tem, ko je bilo nategov preveč in so se verjetno pojavile kake tožbe, prodal nekemu Elvisu Jusiću, sam pa ustanovil podjetje Dobrodošli pri nas d.o.o., ki ima zgoraj omenjeno poslovalnico na Brnčičevi 13.

    Še zanimivost - lani je bil članek o "uspešnem podjetniku" objavljen celo v Financah (www.finance.si/286485/Neuradna_prodaja_iPhona_pri_nas_cveti), potem pa se je začelo ...

    Tadej

    Pojasnilo uredništva:

    Pismo je že nekoliko starejšega datuma, vendar ga objavljamo kot zanimivost, saj jasno kaže, kako ponudba na trgu zelo hitro zadovolji povpraševanje, če smo nekoliko cinični. No, omenjenega gospoda preprodajalca iPadov (in iPhonov) so konec junija vendarle zaprli in ocenili, da se je protipravno premoženjsko okoristil z okoli 150.000 evri.

    Torej - če jeseni novi iPhone 5 morda (še) ne bo na voljo v Sloveniji, raje trikrat premislite, preden boste denar zaupali "nenavadnim" podjetjem. Raje se odpravite čez mejo, ali, še bolje, počakajte.

    Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

    Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

     
    • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
    • Pošlji