Objavljeno: 31.1.2007 16:38 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2007

Pisma bralcev: januar 2007

Barvna pravilnost prenosnikov

Me veseli, da ste se odločili prenosnike preizkusiti tudi po kakovosti vgrajenih zaslonov. Pred časom sem vas prosil za tak preizkus iz dveh razlogov. Prvi je ta, da želim prenosnik s kakovostnim, barvno pravilnim in svetlobno enakomernim zaslonom. Drugi razlog pa je ta, da se zavedam, da nobeden izdelovalec prenosnikov temu ne posveča pozornosti, tako zaradi tehničnih kot tudi ekonomskih omejitev.

Ob razmišljanju o tem sem ugotovil, da pravzaprav še nisem zasledil preizkusa prenosnikov, ki bi vključeval preizkus vgrajenih zaslonov. Zato izdelovalci mislijo, da je to nekaj, kar kupcev ne zanima, in da je to komponenta, pri kateri je mogoče privarčevati. To je seveda moja špekulacija. Pa vendar, do zdaj so se izdelovalci pohvalili le:

- z živimi in kontrastnimi barvami (vendar ne tudi glede pravilnosti prikazanih barv),

- s širokim kotom gledanja (po širini, a ne tudi po višini),

- z odzivnostjo zaslonov,

- s svetlostjo (vendar ne tudi z enakomernostjo osvetlitve zaslona).

Danes, ko prenosniki močno izpodrivajo namizne modele, smo nekateri, ki se ukvarjamo z barvno kritičnimi aplikacijami, začeli sanjariti tudi o prenosnih delovnih postajah, ki bi ponudile vsaj približno barvno in svetlobno pravilne zaslone. Povsem se zavedam, da tak prenosnik ne bi bil prenosen tako, kot si predstavljamo danes, pa vendar je laže prenašati 5-6 kg prenosnik kakor 30 kg delovno postajo.

Skratka, če bi testni laboratoriji začeli preizkušati prenosnike tudi, kar zadeva kakovost vgrajenih zaslonov, bi s tem posredno prisilili izdelovalce, da bi se bolj posvetili tej problematiki in pripravili modele, ki bi pokrivali tudi ta segment kupcev. Nekateri izdelovalci svoje prenosnike zgornjega cenovnega razreda že imenujejo "mobile workstation" in se na glas pohvalijo z vgrajenimi pospeševalniki OpenGL. To nakazuje, da želijo zadostiti zahtevam predvsem inženirskih aplikacij. Nikjer pa nisem zasledil nobene hvale z barvno pravilnostjo in svetlobno enakomernostjo zaslonov na teh tako imenovanih mobilnih delovnih postajah. Torej o namiznem založništvu in digitalni obdelavi fotografij na prenosnikih še nihče ne razmišlja? Dvomim, saj so vse druge komponente sodobnih prenosnikov kos zastavljenim nalogam.

Prepričan sem, da bodo preizkusi v prenosnike vgrajenih zaslonov sčasoma prinesli tudi modele, primerne za DTP in digitalno obdelavo fotografij. V vaši reviji ste se na mojo prošnjo (verjetno nisem edini) odzvali v zelo kratkem času, za to se vam iskreno zahvaljujem. Rad pa bi poudaril, da sem enako prošnjo naslovil tudi na www.tomshardware.com. Kot je videti, bo revija Monitor prehitela znamenito ekipo in kot prva preizkusila prenosnike tudi po tej plati.

Anton

 

Nad rezultati ste sicer verjetno nekoliko razočarani, saj so se skoraj vsi modeli izkazali kot barvno zelo nepravilni. Vsekakor pa bi zadevo kazalo ponoviti na tistih nekaj "mobilnih delovnih postajah", ki so danes na voljo.

  

Rok uporabe tonerjev?

Cene barvnih laserjev so se res tako zelo znižale, da si jih lahko navaden smrtnik privošči tudi za rabo doma. Pa vendar mi je pri tisku do nekje 1000 strani na mesec vsakomesečno menjavanje kartuš (20.000 tolarjev), ki jih zmanjka ravno v soboto popoldne, ko so trgovine zaprte, presedlo. Privoščil bi družini barvni laser SPC410DN, ker je ravno v akciji in glede na vaš preizkus odličen. Skrbi pa me rok uporabe barvnih tonerjev, saj ti zdržijo 15.000 strani, toliko pa bomo doma tiskali kar dolgo. Vprašanje je torej, kakšen je rok uporabe barvil?

Tomaž

Rok uporabe barvil ni omejen, vsaj doslej na ta podatek še nismo naleteli. Tudi v pogovoru s strokovnjaki, ki tonerje razvijajo, ne. To pravzaprav ne čudi, kajti ta barvila so v osnovi prah. In prah je vzdržljiv... ;)

SiOL TV na računalniku in televizorju

Zanima me, ali je kak način za spremljanje tv programa SiOL TV ločeno na PC in televizorju. Pri meni namreč deluje na PCju le program, ki je hkrati tudi na televizijski strani.

Tomaž

Seveda. Na SiOLov modem priključite dodatno stikalo (switch), nanj pa potem z enim kablom Amino, z drugim pa računalnik, ki ima dve omrežni kartici. Toliko zaenkrat, če tega morda še niste imeli. Smo pa o tem že pisali, nazadnje v zadnji poletni številki.

Faksiranje prek telefonije VoIP

Imel bi le kratko razlago za bralca Damirja, ki je spraševal o "faksu prek VoIP" (pisma bralcev: november 2006).

Ena pogostejših težav pri tem je hitrost prenosa. Večina današnjih faksov deluje s hitrostjo 14.400 b/s, to pa lahko povzroča težave napravam, povezanim prek prilagojevalnikov za analogne telefone. Npr. prvi del besedila na listu je normalno berljiv, drugi del pa je precej zmazan ali celo prazen. Rešitev je, da na faksu nastavi hitrost prenosa na 9600 b/s (ali manj).

Uroš

Internet na kmetih

Ravno sem prebral Vaš članek o WiFi oziroma o tem, kako do hitrega interneta v malce odročnejših krajih. V bistvu s samim WiFi vse skupaj niti ni tako črno, kot je morda razbrati iz članka ...

Sam živim v vasi kakih 24 km zahodno od Ljubljane, če merim po Telekomovih kriterijih, ko je seveda vsak kabel speljan v ravni črti od centrale do uporabnika, oziroma 30 km za vse druge, ki živimo v realnem svetu. ADSL na moji lokaciji seveda ni mogoč. Oziroma po mnenju Telekomovih komercialistov za ADSL pri meni seveda je mogoč, izberem si lahko celo 2Mb/s/384 Kb/s paket ... V bistvu jim je v zadnjih dveh mesecih celo uspelo pripeljati 256 Kb/s/128 Kb/s ADSL do nekoga malce dlje od mene in dvema kak km bliže centrali celo 1 Mb/s/256 Kb/s (ter še en 512 Kb/s/128 Kb/s ADSL). Danes je SIOL spet ponosno ugotovil, da je pri meni mogoč 1 Mb/s ADSL in pravijo, da bom v 14 dneh priklopljen. To, da nam že kakih 5 let obljubljajo lastno telefonsko centralo in da smo bili lani novembra z občinsko delegacijo na Telekomu, kjer so nam sveto obljubili, da bo centrala postavljena do konca leta 2006, seveda ne pomeni nič.

No, teh Telekomovih bedarij sem se že zdavnaj najedel in mi trenutno že več kot leto dni veselo obratuje podobno WiFi omrežje ... S kolegom si deliva borih 1 Mb/s/256 Kb/s povezavo ADSL (centrala je sicer vrste ADSL 2+ ...), pri čemer je ta povezava v svet 3,5 km zračne črte stran od mene. Kolega je sicer kak kilometer bliže, a mu dela nekoliko sence kozolec. Vse skupaj dosega čisto zadovoljive hitrosti, prek FTP lahko kolega pretaka od mene datoteke s hitrostjo 300 KB/s, torej gre čez dostopno točko 600 KB/s. Stroški? Okrog 90.000 tolarjev za tri usmerjevalnike Linksys WRT54GS in tri zunanje usmerjene antene. Skratka, nič v primerjavi s skoraj 30.000 tolarji mesečnega računa za klicno povezavo.

WiMAXa me je pa kar malo strah, ker bo to pomenilo najprej to, da se lahko od nove centrale kar poslovimo, potem bomo pa konec naslednjega leta ugotovili, da še vedno nismo pokriti s signalom WiMAX.

Marko

Odklepanje Oken

Bila sem nerodna in se mi je uspelo zakleniti iz Oken na prenosniku IBM Thinkpad T42. Kako mi je to uspelo? Za prijavo že nekaj let uporabljam prstni odtis (ta prenosnik ima bralnik zanj). No, naneslo je, da sem to prijavo hotela odstraniti, da bi imeli do prenosnika dostop tudi drugi člani družine. To mi je tudi uspelo, vendar bi morala zdaj za prijavo vpisati geslo za moje uporabniško ime. Tega pa se seveda niti približno ne spomnim več ...

Urša

K sreči ni tako zelo težko vdreti v Okna in je za te težave moč hitro najti konkretno rešitev. O tem smo pisali tudi v Monitorju, in sicer v Nasvetih 6/2006. Najenostavneje bo, če uporabite Offline NT Password & Registry Editor (home.eunet.no/pnordahl/ntpasswd). Na tem naslovu dobite datoteko ISO, s katero zapečete zagonski CD in se mu prepustite. Ves postopek vam ne bi smel vzeti več kot 15 minut.

Telemach in tarok

Sem Telemachov naročnik v Kopru in se iz obupa obračam še na vas. V zadnjem času se je namreč začelo dogajati, da me vsak večer nekajkrat vrže iz interneta, vsakič sicer le za nekaj minut. Sliši se neškodljivo, saj, navsezadnje, kdo pa potrebuje internet res polnih 24 ur na dan? No, v mojem primeru ni čisto tako, ker zvečer v spletu tarokiram. In ni hujšega, kot če te sredi napete igre (npr. pagat ultimo ...) vrže ven. In te morajo drugi trije igralci nekaj minut čakati in vmes gledati v zrak. Če te sploh počakajo ...

Skratka, v koprskem Telemachu so me najprej poskušali odpraviti, češ "ah, pa saj nekaj minut res ni hudega", zdaj pa že počasi ugotavljajo, da "hm, ja, saj nas tudi tako meče ven", in je torej očitno težava na povezavi z Ljubljano. Hkrati pa pravijo, da bo treba pač počakati, da "v Ljubljani" zadevo popravijo, oziroma se zmenijo z Železnico, od katere imajo v zakupu optični vod.

Moj tarok pa trpi ...

Jure

Kupiti DirectX 9 ali 10?

Zadnje čase sem razmišljal o nakupu nove grafične kartice, vendar me obhajajo dvomi, ker z Windows Visto prihaja tudi DirectX10. Predvidevam, da bodo izdelovalci grafičnih kartic (ATI, Nvidia) konec tega leta in v začetku naslednjega poslali na trg nove serije grafičnih čipov (kot je GeForce 8800). Zanima me, ali se splača počakati ali pa bi bilo vseeno, če bi si kupil grafično kartico, ki še ima DirectX9? Bral sem že, da DX10 ne bo podpirala prejšnjih različic, saj je zasnovana čisto drugače. Ali to pomeni, da starejših iger ne bo mogoče igrati, ali pač? Ne nazadnje ne vem, kako se bodo odločali izdelovalci iger, ali bodo izdelovali igre samo za novi DX10, in če, ali bo to uvajanje trajalo leto ali dve, saj bi si morali uporabniki vmes zagotoviti tudi novo strojno opremo.

Tadej

Vse je odvisno od tega, kako strasten zbiralec ekskluzivne računalniške opreme ste. Če imate grafično kartico, se z nakupom splača počakati. Za trenutno najboljši nakup še vedno veljajo kartice s podporo DirectX 9, ki stanejo tam okrog 30, 40, največ 60 tisočakov.

Nove, denimo GF8800, ki jo omenjate, imajo za zdaj še težave z gonilniki in izkoriščanjem svojih sposobnosti, stanejo pa od 120 do 170 tisoč tolarjev. Tudi iger, ki bi prikazovale vse, kar te kartice zmorejo, za zdaj še ni. Boljši čas za nakup bo spomladi, ko bodo na voljo okrnjene različice po sprejemljivejši ceni. Prav takrat se napoveduje izid prvih iger, ki bodo DX10 izkoristile v celoti. Igra Alan Wake, ki jo zaradi prelomnosti vsi pričakujemo, bo tako delovala le na teh karticah in le na operacijskem sistemu Windows Vista.

Sicer pa si o preizkusu zadnjega rodu grafičnih procesorjev in več o izidu DirectX 10 lahko preberete v zadnji številki naše revije.

"You've got mail!"

Iščem program, ki ga vidimo v ameriških filmih in nas opozarja, da smo prejeli e-pošto, in to na namizju. Opozarja z velikim okencem in zvočno oznako - You've got mail! ali nekaj podobnega. Ne iščem programa, ki opozarja v spodnjem desnem vogalu zaslona z malo oznako in brez zvočne oznake!

Ker omenjenega ne najdem, sej obračam s prošnjo po pomoči na vas.

Mitja

Program, kot ga omenjate, svojim naročnikom priloži ponudnik interneta iz ZDA AOL (America OnLine). Lahko pa si naložite katerega od dodatkov, ki omogočajo podobne sheme. Za vas smo izbrskali tega: widgets.yahoo.com/yahoomailchecker.

Ali pa si, če ste zadovoljni zgolj z zvokom, v zvočno shemo Windows namestite katerega od opozorilnih zvokov:

www.monklands.co.uk/computers/index.htm.

Kakšen PC naj kupim

Kot dolgoletni naročnik bi vas rad prosil za uslugo, ki verjetno ni običajna. Potreboval bi nasvet o sestavi PC, ki bi omogočal risanje, slikanje, grafično pripravo tekstilnih vzorcev, obdelavo in manipulacijo slik do 100 × 70 cm.

Zdajšnji PC z AMDjem 1200 MHz, 512 MB SDRAMa (nadgradnja ni mogoča) in grafično kartico na matični plošči ne prenaša več najbolje programov Photoshop, Illustrator, Indesign, Painter, Corel x3. Ponudba na trgu ne ponuja objektivnih specifičnih izvedb, konkurenčni uspešni grafiki pa tudi niso pripravljeni svetovati. Prosim vas torej, da mi bodisi navedete potrebne strojne postavke ali pa strokovnjaka, ki bi mi lahko pomagal, ker sam nisem računalnikar.

Ferdinand

Dovolj dobra sestava bi stala približno 170.000 tolarjev, brez napajalnika (10.000 tolarjev), diska (20.000 tolarjev), DVD pekača (8.000 tolarjev)  in ohišja (10.000 tolarjev):

  • Procesor: Intel Core(TM) 2 Duo E6300 (1,86 GHz),
  • Osnovna plošča: ASUS P5VD2-MX,
  • Pomnilnik: 2 x Corsair 1 GB, DDR2,
  • Grafična Kartica: ASUS GeForce 7600GT (256 MB).
  •  

    Manjkajoče (disk, napajalnik in zunanje naprave) si je najbolje izbrati tisti dan, ko dejansko naročate računalnik, saj se splača upoštevati razne akcije ipd. Disk, DVD pekač in ohišje lahko za prvo silo obdržite staro, ne bo šlo tako z napajalnikom, saj je za Core 2 Duo potreben nov, ATX2 napajalnik.

    Snemanje zvoka

    Program Snemalnik zvokov v Windows XP deluje 60 sekund. Ali je mogoče to nastavitev spremeniti in kako? Kateri brezplačni program je sicer mogoče uporabiti za snemanje zvokov?

    Zdravko

    Imate prav, snemalnik, priložen Windows XP, ima dolžino posnetka omejeno na 60 sekund. Microsoft to neuradno opravičuje z nizko stopnjo stiskanja, zato so datoteke posnetkov precej velike. Sicer pa je izbira brezplačnih snemalnikov strašansko velika. Morda poskusite z Audacity, ki ga najdete na: audacity.sourceforge.net. Izbrali smo ga zato, ker boste o njem na gornji povezavi lahko marsikaj prebrali tudi v slovenščini.

     

    CD Autorun...

     

    V zadnjih dneh sem hotel v svoj računalnik namestiti nekatere programe. Vstavil sem CD v zapisovalnik DVD, toda nobena izmed plošč se ni avtomatično zagnala. Šele ko sem CD dvakrat kliknil, se je zagnal. Kaj naj naredim?

     

    Ivan

    Nastavitve Autoplay nastavljate tako, da v raziskovalcu z desno tipko kliknete črko optične enote in izberete lastnosti/properties. Nato greste na drugi jeziček, Autoplay, in si nastavite, kaj in s čim naj Okna odpirajo različne vrste datotek.

    Defragmentacija diska

    Disk imam razdeljen na dve particiji, C in D. Ko hočem defragmentirati particijo C, mi sporoči naslednje: Disk Defragmenter has detected that CHKDSC is sheduled to run on the volume C. Please run chkdsc/f. Particijo D lahko normalno defragmentiram.

    Iztok

    To ponavadi pomeni, da se bo ob prvem vnovičnem zagonu računalnika sprožilo preverjanje diska. Po tem boste lahko pognali defragmentacijo.

    Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

    Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

     
    • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
    • Pošlji