Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Pentax Optio W60

Olympus je na slovenskem trgu že nekaj časa neprestano navzoč z znanimi vodoodpornimi modeli. Tudi Pentax je v preteklosti trgu že ponudil podobne izdelke, vendar so ti vedno nekako ostali v ozadju. Predvsem v Sloveniji. Tokrat pa je vsaj na prvi pogled videti, da je tega obdobja konec. Mali trdoživi Pentax je manjši, lažji in se ponaša z zmogljivejšim zoom objektivom kot konkurenca.

Ohišje je bolj podobno salonskim aparatom, poleg tega je njegov petkratni zoom objektiv postavljen na sredino aparata, zato ni več bojazni, da bi ga prekrili s prsti leve roke. Večina sestavnih delov aparata je plastična, ohišje pa ni sestavljeno pretirano natančno, zato na trenutke deluje, tudi zaradi majhne teže, nekoliko ceneno. Tudi praske se aparatu hitreje poznajo kot pri konkurenčnih izdelkih in preizkušen primerek je imel za seboj že kar nekaj naporne kilometrine. Vendar ga tudi to ni ustavilo. Kljub lahkotnemu zapiranju vratc baterije, ki na začetku vzbuja dvome, je aparat brez težav kos potapljanju v bazenu in vodnim curkom, izdelovalec pa zagotavlja, da lahko z njim dosežemo globino 4 m. Na desni strani najdemo še podolgovat izrastek, ki rabi kot držalo, kadar fotografiramo le z eno roko.

Manj aparat navduši optično, saj so popačenja razmeroma velika, predvsem v tele delu, slabši vidni podrobnosti pa botruje tudi nekoliko močnejša zrnatost fotografij.

Brez strahu, Optia W60 ne ustavijo niti 4 m globine, kaj šele kozarec vode.

Nekoliko zmoti štirismerna tipka, v kateri se skriva še tipka za potrjevanje, ki ni izbočena, zato je občutek pri tipkanju nekoliko slabši. Za nameček je tipka navzdol tudi tipka za izbiro načina fotografiranja in je ob pomanjkanju bližnjice za nastavitev osvetlitve tudi ta izbira oddaljena. Pod štirismerno tipko pa je prijetno presenečenje, ki nekako zasenči zgornjo zamero. Tam najdemo zeleno tipko, ki ob pritisku vse nastavitve spremeni v povsem avtomatske, ob naslednjem pritisku pa se nastavitve vrnejo na stara pota. Tipko lahko po želji tudi sprogramiramo po lastnem okusu, aparat pa si zapomni skoraj vse nastavitve, tudi ko ga ugasnemo. Ob naslednjem vklopu se vrne v enako stanje, kot smo ga nazadnje ugasnili, tudi optični in digitalni zum se bosta vrnila na isto mesto. V primerjavi s konkurenco se lahko Pentax pohvali z zajemanjem visoko ločljivih videoposnetkov s 15 sličicami na sekundo, vendar nekoliko razočara praskajoči zvok. Med snemanjem je mogoče tudi optično zumirati, vendar je močno slišen glasen motor objektiva. Nekoliko stlačen deluje na prvi pogled tudi menu, saj je en sam in vanj je shranjeno praktično vse. Ko se Pentaxovega sistema privadimo, se nam bo zdel logičen in dober, poleg tega navdušuje možnost nastavitve skoraj vseh spremenljivih parametrov tudi v scenskih načinih.

Pentaxova dvoživka je boljša in hkrati slabša od konkurence, vsekakor pa je praktično povsem drugačna. Cena 299 evrov se zdi primerna, od posameznika pa je odvisno, katerega izdelovalca kompromisi so zanj bolj sprejemljivi.

Pentax Optio W60

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,5; ostrenje 50 cm-neskončno (1 cm makro); domet bliskavice 3,9 m; ISO: samodejno ali ročno (50-6400).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotobesenicar.com

Cena: 299 EUR.

Za: Lahko in vodoodporno ohišje v kombinaciji s petkratnim zumom, optično zumiranje med videom, zelena tipka, nastavljanje parametrov v scenskih načinih.

Proti: Ohišje deluje manj trdno kot pri konkurenci, natrpan le en menu, nekolika nerodna smerna tipka, ki vključuje tipko "mode", zrnatost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji