Objavljeno: 4.7.2005 10:17 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2005 | Teme: foto, nenehni testi

Pentax Optio S5n

Pentaxov malček Optio S5i, ki smo ga opisali letos marca, je sicer eden zmogljivejših žepnih digitalnih fotoaparatov, vendar pa ima nekaj pomanjkljivosti. Največja hiba aparata je ostrenje v slabših svetlobnih razmerah ter nizka ločljivost zajemanja videoposnetkov. Model S5n pa ponuja prav to, kar je manjkalo modelu i: izboljšano ostrenje (vgrajeno ima pomožno lučko) in večjo ločljivost zajemanja videa.

Na zunaj je S5n skoraj povsem enak S5i: majhno kovinsko ohišje po merah poseka večino konkurentov, večino zadnje strani pa zaseda izboljšani dvopalčni zaslon LCD z ločljivostjo 118.000 pik. Objektiv je enak kakor pri vseh Optiih S in omogoča trikratno optično povečavo z razponom od 36,5 do 107 mm (ekvivalentno leica formatu), enako kakor pri predhodniku pa je tudi petmilijonsko tipalo.

Aparat ponuja nekaj naprednejših možnosti nadzora nad lastnostmi slikanja, pogrešali pa smo ročno nastavljanje osvetlitvenega časa in zaslonke, ki je že na voljo tudi v nekaterih aparatih najnižjega cenovnega razreda. Nastavljamo lahko temperaturo bele barve (poleg samodejne nastavitve imamo na voljo še pet predhodno nastavljenih vrednosti in zajem), občutljivost ISO (80, 100, 200 in 400), lahko pa tudi ročno ostrimo.

Ločljivost videoposnetkov po novem znaša 640 × 480 pik s 30 slikami na sekundo, aparat pa posnetke shranjuje neposredno v zapis MPEG-4. Resnici na ljubo še nismo srečali aparata z dovolj zmogljivim procesorjem, da bi omogočal povsem zvezno kodiranje v MPEG-4 in tudi S5n ni izjema: videoposnetki pri hitrem gibanju nekoliko "cukajo".

Kakovost fotografij je povsem primerljiva s predhodnikom (navsezadnje gre za skoraj enak aparat). Barve so dobre, šum pa kljub tipalu z dokaj visoko gostoto elementov ni preveč opazen. Še posebej smo se posvetili ostrenju v slabših svetlobnih razmerah. Aparat se pri tem izkaže precej bolje od predhodnika: S5n tudi v mraku in temi ostri dokaj hitro, zaradi pomožne lučke pa se le redko zmoti.

Peter Šepetavc

Pentax Optio S5n

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik .

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36,5-107 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,6-4,8; ostrenje 0,4 m-neskončno (6-50 cm makro); čas od 1/2000 do 4 s; doseg bliskavice 3,5 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400.

Cena: 79.900 tolarjev.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotomarket.net, (01) 280 08 02.

Za: Kompaktno in trdno ohišje, hitrost ostrenja in slikanja.

Proti: Omejene zmožnosti ročnega nastavljanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji