Objavljeno: 10.3.2005 12:07 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor December 2003 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Pentax Optio S30

Čeprav Pentax izdeluje tudi večje in celo "resne" (zrcalno refleksne) fotoaparate, je med amaterskimi fotografi morda najbolj znan po svojih žepnih modelih Optio S, S3 in S4 (sedaj S4i). "Igračkami" torej, ki gredo res v vsak žep in so hkrati dovolj zmogljivi za povprečnega uporabnika. Pri Pentaxu so očitno ocenili, da je na tržišču prostor tudi za fotoaparate, ki so nekoliko večji (pa še vedno žepni in celo manjši od večine konkurenčnih žepnih), vendar veliko cenejši. Naredili so tri-milijonski model S30 (in prihajajoči štiri-milijonski S40).

S30 še vedno premore stopnjo miniaturizacije, ki je nekateri konkurenti ne zmorejo, pa vendar je kar nekaj večji od najmanjšega S4i. Predvsem je debelejši, s čemer so pri Pentaxu naredili verjetno enega ključnih korakov k nižji ceni - zato sta namreč lahko vgrajeni dve navadni bateriji tipa AA in ne za žepne modele običajen litijev akumulator. Kar po drugi strani pomeni, da bo ob fotoaparatu treba kupiti še akumulatorje NiMH in ustrezni polnilec (cene takih kompletov se gibljejo od 6000 tolarjev navzgor). Po drugi strani je fotoaparat s tem bolj neodvisen, saj lahko baterije AA kupimo res kjerkoli na svetu (na potovanju), ustreznega litijevega akumulatorja pa zagotovo ne.

S30 deluje nekoliko manj robustno od S4i, pri čemer moramo še posebej pograjati nezanesljive izbirne tipke. Hkrati pa moramo pohvaliti izbirni kolešček na zgornji strani, s katerim lahko izbiramo med nekaj vnaprej nastavljenimi nastavitvami (česar manjši modeli nimajo). Vgrajen je klasičen "3x" objektiv, povprečno močna bliskavica in 11 MB pomnilnika (in reža za kartice SD).

Ob preizkusu najprej pade v oči počasnost polnjenja bliskavice, še posebej zato, ker smo medtem (poleg običajne utripajoče rdeče lučke) deležni tudi zatemnjenega zaslona (tudi do tri ali štiri sekunde). Priznati moramo, da česa takega med kakovostnejšimi fotoaparati še nismo videli (je pa običajno med najcenejšimi modeli). Če odštejemo to nerodnost, sodi fotoaparat med hitrejše, saj je za fotografiranje pripravljen v dveh sekundah.

Kakovost fotografij je povprečna, žal nič več kot to. V mraku ima S30 težave z ostrenjem, saj za pomoč nima dodatne lučke, občasno pa je ostrina nekoliko slabša tudi pri fotografiranju na svetlem. Še najbolj moti, da so barve nekoliko pastelne in sprane.

S30 je povprečen fotoaparat s podpovprečnimi merami in zelo ugodno ceno. Kdor bo v teh treh lastnostih prepoznal svoje potrebe, bo z njim zagotovo zadovoljen.

Pentax Optio S30

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 3,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,6-4,8; ostrenje 0,4 m-neskončno (6-20 cm makro); čas od 1/2000 do 4 s; doseg bliskavice od 0,2 cm do 3,5 m; ISO samodejno, 50, 100, 200, 400.

Cena: 61.900 tolarjev.

Prodaja: Foto Beseničar, (01) 436 26 64.

Za: Majhen in poceni fotoaparat. Enostavna izbira vnaprej nastavljenih načinov fotografiranja.

Proti: Težave z ostrenjem v mraku, nekoliko neizrazite barve zajetih fotografij. Nenatančne izbirne tipke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji